Scan di KK

Sy 13minggu.. korang appointment dkt KK berapa kali scan ya?.. dan apa je doc tgok semasa scan selain jantina, ukur size.. apa perkara penting kita perlu tahu semasa scan?.. semalam sy pergi app KK, tp nurse kata x pyh jumpa doc jdi x ada buat scan la. Dan sy ni risau terlebih baby sy ok atau tidak.. jadi boleh ke sy scan dkt swasta utk tahu keadaan janin?..sbb nurse kata xboleh scan bnyk kli.. tapi yg sy lalui skrg perasaan terlalu risau sampai stress sakit kepala fikir.. Maaf sy ada anxiety 😔

8 Balas

yg sy oppoitment sbln jumpa nurse,sbln tu jumpa doktor.. time jumpa doktor memang dia akan scan..sllu doktor akan tgok ukur lilit kpla,saiz bdn ,kaki n tgn yg paling penting doktor nk cek degupan jantung baby..kalau nk tau jantina kne tggu usia kandungan 16minggu ke atas sis baru blh nmpk.. insyaallah baby sis ok tu doa yg baik²..tp sy pon mcm sis jgk scan dkt klinik swasta mse kandungan 18minggu sbb x sabar nk thu jantina bby..

saya waktu g kk apoinment ke2 baru 14w pun doct x scan, katanya doct takde time tu, so x scan.. dia kata scan 20w je nnt.. sy pun suka sgt nak tgk keadaan baby, sbb nak thu sihat ke tak kann.. kkdg risau.. kalau nak scan mmg kena kat klinik swasta..

boleh je scan bnyk kali.. sy sllu.. sbb kdg ade promo murah2...to hrtu bby xnk tnjuk pulak gender dia... tggu 20 ke 21 weeks nk buat detaik scan skli.. search sonobee, sonovision ke .. kdg diorg ade promo... book online

Doktor kata dekat saya x de masalah nk scan berapa kali. X de effect dekat baby pun Saya cadang puan scan sahaja di klinik luar dan teruskan checkup di KK sahaja

Puan boleh je scan kat klinik swasta. Sbb kat KK tak selalu scan. Biasanya 12 minggu, 20 minggu seterusnya kandungan masuk 7 bln. Ini mengikut pengalaman saya.

scan bnyk kali dibleh kan sbb sy ade tnye nurse xde maslah pon nk scan bnyk kali kalau ade wit lbh

Ya boleh, sy pun scan je dkt swasta, dh tgk keadaan baby at least hati tak risau sgt

1y ago

Risau sgt tak elok awk, InshaAllah takde ape tu

terima kasih yg balas post sy.. sgt2 membantu ♥️