Pantang keguguran

hi. sy gugur sendiri on 14weeks. doc scan cume tinggal sisa2 uri skit je, so xperlu buat d&c. tp nak tanye. skrg tgh pantang but kdg2 perut masih rase sakit2.normal ke tu? brape lame eh darah akan hbis keluar?

15 Balas

Normal sis.. rasa kenyat2 terutama bila banyak gerak.. sis kena banyakkan berehat.. sy aritu dua2 dalam 2 minggu baru darah tu stop.. kena pantang betul2 macam org bsalin tapi kalau sy, x lama, dalam 3-4 minggu & minum manjakani sekali dua camtu dalam seminggu.. tinggal sisa2? Kalau sis naik demam tiba2 & masih banyak pendarahan atau pendarahan berterusan mengalahkan orang bersalin 44hari, kena jumpa doktor semula..

5y ago

Kalau seminggu pertama memang mcm tu sis.. rasa tu akan berkurangan bila masuk minggu kedua.. tapi, part masih ada sisa tapi dia x cuci tu sy heran sikit..

Sy pon kena d&c sis 12week hrtu, dlm masa sama tu doc suntik sekali kecutkn rahim kat peha.. Sy ritu doc bagi rehat 3jam dl sblm cek 2nd dlm rahim.. Alhamdulillah balik rmah xsakit perut sbb doc scan btul² kat miss v tu. Sy keluar drh mcm drh period tu sis 2week, after tu sy boleh bertungku lpas drh dh btl² kering.. Moga sis tabah ya. Salam takziah

Kalau ada sisa uri lagi , make sure bersih kan dalaman sis. Bab tu benda yg dianggap x elok dan membuatkan kita asyik2 nak sakit. Amalkan minum air halia ye. Sebab x buat d&c even doktor dah bagi injection hentikan darah. Sakit2 kt perut tu normal lagi. Darah akan stop lepas di inject tapi sis x diberi injection ye ??

5y ago

doc bg injection tuk kecutkan rahim je. then die scan tinggal sisa uri skit2.. die ckp akan kuar mcm darah period. just sy risau sbb sakit perut tu la. ok sis. thank for the advise 🙏🏼

Sy pernah mcm ni,cek dekat kk die ckap dh bersih tp lepas bape jam balik rumah perut sy sakit2 n terus refer hospital.. result masih ade sisa dlm rahim n perlu ambil suntikan kecut rahim.. pihak hospital pun marah sbab kenape pihak KK x refer kes..

Sptotnya cuci habis tu. Pendapat sy, Mne boleh tinggal sisa2 wlpn sikit.sy dlu buat D&C..lpas tu xde sakit perut dh.sy pantang mcm org bsalin,sis try sllu btungku bg darah cpt turun.. Klau sakit tu means ada lg xbuang hbis tu. Baik sis refer hosp.

Mommy kena bertungku..sbb tahun lpas sy pun keguguran jugak...tak buat d&c pun sbb tinggal sikit je uri...tp balik tetap bertungku cukup hr ketiga keluar semua uri yg berbaki tu yp bole tahan jugak besar dia tu...

mungkin tgh gesa utk keluarkan sisa² tu . tu yg sakit . keluar normalkn? takziah puan . semoga ada rezeki laun lepas ni . rehat betul² ya

Sy dulu minum herba cina utk cuci perut mmg bersih lepas 2 badan segar & xsakit...Alhamdulillah lepas 3 bln sy pregnant semula.

5y ago

Just pg kedai ubat herba cina ckp nk ubat cuci miscarriage nnt die bg & cr nk mkn ubat mcm mn...ubat 2 rebus & minum tp kn tahan skit la pahit sgt2.

Slm takziah sis, smoga sis tabah.. Next ad rzki sis.. Nya doa banyak2 pntang.. Kna buat jugak sis.. Nya

Urmm bgtung pd keadaan sy pon pnah mgalami thun lps sma jg 14 mnggu tpi kena patang btol2....