D&C

almost 3 weeks after miscarriage. still sakit2 perut. pegi hosp swasta, doc suruh buat D&C sbb scan still ade sisa. sbb tu punca sakit perut & darah still ade kuar mase gugur on 4/7 @14weeks ,doc kerajaan ckp ade sisa skit je lg, die ckp xperlu buat D&C. tp akan kuar sendiri je dgn darah. hmm anyone yg pernah buat D&C ? ok ke? lps tu korang tungu brape lame rezeki tuk pregnant blk? tibe2 rase mcm down sgt. ?

14 Balas

Sy x pena d&c jg...kluar sndri jg,msa scan dgn dr swasta,mmg blm bersih sepenuhnya tp dia ada bg sy ubat utk dmkn spya sisa2 tu kluar bersih...hbis ubat yg kna bg,bru sy p KKIA kenfem blik dgn dorg yg sy da gugur..bila scan perut,peranakan bersih suda...dkt 3bulan lps gugur bru skg lekat blik,skg da 5mggu...

Alhamdulillah sy 2x miscarriage xkn dnc. Sy mkn ubat herba cina utk cuci smue dalaman Alhamdulillah mmg bersih, badan rs segar & ringan cuma ubat 2 pahit skit la coz daun2 akar kayu smue. Alhamdulillah 3 bln lepas 2 sy pregnant.

5y ago

Not sure name pe coz ubat akar kayu beli dkt kedai bile kt minta baru die buatkan & bungkus dlm kertas...ms 2 hubby yg belikan dkt kedai ubat herba cina. Kebetulan mak su sy cina mualaf jd die suh sy pantang cr cina tp Alhamdulillah mmg cpt recover. Ubat smue akar kayu minum je.

sy bru bt d&c.. pd mulenye..mkn ubt je..pastu doc swasta ckp..drah x hbis kuar..jd perlu refer hosp gak.. sblm tu..mkn mase lme jgk..dr 8mgu sapa..dkt 3bln..drah x hbis.. wat d&c..dlm 2hri..drah dh kering..

Sy xpnh d&c..natural abort (keluar sendiri) - 2x miscarry..sy gap 1thn br sy pregnant semula (sy pantang mcm bersalin dan berurut)..sabar ya..tuhan akan bg at the right time..speedy recovery dulu ❤

sy dnc bln 4 2019.... rncg jrkkn hamil utk tmpoh 2* cycle period..spya period tu kmbl normal..then alhamdulillah dah mngdg smla sblm cycle 3... jnji kena pantang betul2..insyaallah ada rezeki

Kalau ada sisa memang kena keluarkan sis. Kalau makin lama akan membusuk dalam rahim. Boleh jadi infection kalau xkeluarkan. Selagi x keluar memang akan rasa sakit2 tu. X sakit pun d&c tu.

Saya 1/3 lepas tau gugur.. Awal bln 4 buat d&c sbb kantung dok tinggi.. Kena bius penuh.. Alhamdulillah pastu ok.. Dan sekarang dah 4 bln pas gugur.. Allah bg rezeki lg.. Alhamdulillah

Sy buat D&C bln 1 tahun ni. Bln 3 dh pregnant balik. Alhamdulilah. Mula2 sy risau jgk. Tp Alhamdulilah sy pantang btol2.

5y ago

Sama2. U too sis.. Aamin❤

sy penah buat dnc tgh2 bulan 2 haritu..awal bulan 5 preggy balik..skrg pon bru msuk 14w..

Bertungku la sis. Saya bertungku keluar darah ketul2 banyak. Lepas 4hari gugur, darah stop