Pergerakan baby

Sy first mom, sy dah 17weeks. Sy selalu dpt soalan dr dr/nurse “dah rasa baby gerak/kick tak?”. So sy nak tanya Macamana nak tahu tu pergerakan dr baby? Jwpn sy slalu tak je sbb tak tahu pergerakan baby tu macamana.

24 Balas

sya rasa pergerakan baby kira2 trimester ke-2 ngam2 kena covid..terus admit di wad almost 2 weeks..kena asing bilik lagi tu sengsara nya rsa huhu..baby pun tendang n gerak2 smooth je...macam dia tahu juga mumy tidak sihat..kalau ingat balik rindu pula mau rasa tendangan baby lagi😀now 10 month dah my baby boy👶takpe sis kalau belum rasa tu tendangan lagi..nanti dia tendang dah comel je tu hehe..

Normal dear kalau tak rasa lagi. Kalau belum rasa you ckp je belum. If you are the first time mother, biasanya 20weeks above baru you akan rasa. Rasa geli2 atau something kicking macam tu la. Sebab rasa kick tu depends jugak dengan ketebalan perut juga. But at 17weeks kalau tak rasa tu normal. Just tell them the truth. So dont worry ya mommy ☺️

7mo ago

btl.sy first mom pun xtau juga cmne rasa gerakkan tu tmbh kulit perut doc kata tebal agak lmbt nk rasa..sy 19w baru mula rasa tp xsekuat 20w, skrg nk masuk 23w dia punya gerak tu kdg tgk tido blh terjaga sbb terkejut🤣🤭

Saya dapat btul² rasa masa 18 weeks.. btul² lps balik check up.. rasa mcm ada rama² atau benda terapung dlm perut .. kick dia xkn kuat sgt sbb kaki bby belum kuat .. kdg² lemak perut tebal pun jd punca kita tak perasan baby da gerak ke blm

7mo ago

Klau 18w sis, kite akn rase halus2 jer.. Kdg rase mngeras.. Nt msuk 21w gitu bru rase kuat sikit..

Sya pn 1st time mom. Msa 17w rsa mcm denyut2 skit je. Ngam-ngam 18w dpt rsa bby gerak sbb sya ada mkn mknan pedas kot haritu. Mmg terkejut msa tu tetiba ada benda gerak2 dlm perot. InsyaAllah xlama lg bby sis akan gerak2 la tu..bykkan berckp dgn bby tau. Good luck sis 😀

Saya skrg 15 minggu nurse dah tanya rasa tak pergerakan baby. Tak tahu nak cakap rasa macam mana. Tapi kadang2 ada juga rasa macam jiggle2, bergelora mcm tu. Tapi tak tahu lah nak kata tu angin dalam perut ke atau pergerakan baby. Saya anggap pergerakan baby jelah 😅

Sy kandungan yg kedua..21w nie baru dpt rasa..baby kick manja2 jer..rasa denyut2 kt perut,xberapa kuat baby tendang...jadi kalau 20w kebawah tu xdpt rasa bby kick lg jgn risau..nurse tny mungkin sebab nak cucuk kancing gigi..belum lg suruh kira baby kick..

17w ada yg blm rasa ada jg yg dah start rasa tp rasa dia mcm gelembung2 ibarat belon buih pecah tu je. x rasa sgt. Nt masuk 20w bgtu rasa la tendangan tu mcm vibrate dan ada yg dah start nmpk gelombang kat perut tp skit je.

awak rasa mcm gelombang halus tiba2. ataupon awak nampak perut awak beralun. itu pergerakan baby la tu. kdg ni baby dh bergerak dkt permukaan perut awak. cuma nya awak xperasan atau xpasti itu gerakan baby ataupon perut awak yg bergerak.

saya first baby skrg preggy...saya pun xtau mcm awak jugak...tp rasa betul² 20week mcmtu..tp rasa mcm nadi jea..mcm denyutan kuat mcmtu..tp tendangan tu slowly sgt..lama² awk.akan pandai n tahu rasa mcmna..anak first ramai komen lewat rasa..

rasa dia mcm ade ulat tgh gerak 😬 17w tu sgt slow lagi kick nya, kalau awak dduk diam n tenang n fokus dkt perut maybe lah boleh rasa, tggu besor sikit 20w inshaAllah bleh rasa kuat sikit

7mo ago

Normal, saya 12w dh rasa butterfly slow sbb perut tk tebal lemak. Perut nipis kata nurse.