Pergerakan baby

Sy first mom, sy dah 17weeks. Sy selalu dpt soalan dr dr/nurse “dah rasa baby gerak/kick tak?”. So sy nak tanya Macamana nak tahu tu pergerakan dr baby? Jwpn sy slalu tak je sbb tak tahu pergerakan baby tu macamana.

24 Balas

Saya 16 weeks baby da gerak, awak akan rasa geli2 sahaja dari dalam perut bila die bergerak. Die macam denyut jantung je, dup dup dup bila gerak, awak sendiri akan rasa, cuba baring terlentang.

jgn risau saya first mom jgk...masa mula2 rsa 20weeks sebab mungkin saya gemok kot.. rsa dy mcm angin dalam perut geli2 mcm tu....tgh bulan 10 nie due dah...takot pulak bile fikir 😅

17 week sbnrya dh rasa tpi slow kalau you fokus mmg rasa cuma dia x kuat mcm rasa angin jer dekat dlm kalau 20 week nnti baru you rasa kuat gelombang kuat beralun ralun perut 😍

Normal je rasa sis, saya first pregnancy jugak nurse selalu tanya and i said no sebab mmg takda rasa apa apa, dah masuk 20 weeks baru ada rasa kick geli geli 🤭

kalau sy masa 16w dulu rasa mild je pergerakan tu mcm ada bubble gitu dlm perut (bkn angin), masuk 21w baru dpt rasa baby tu bergerak kuat sikit dari sbelumnya

Saya pon 17w1d tapi tak rasa lagi baby gerak. Perut tebal sama kot sebab saya gemok. Tak sabarkan nak rasa pergerakan baby dan nampak baby bump.. hehe

Saya 19week pon masih belum rasa baby kick. First baby. Kadang selalu tanya doc bila boleh rasa baby kick, sebab macam tak sabar nak tahu😂

sya anak 1st 20w kot baru rasa..ank 2nd ni .. 15w da start rasa mcm rama2 terbang dlm perut..17w da rasa tndg2 tp masih halus la

gerakan nya mcm percikan udang tu dlm 14 15 .klu 17 sy rasa sudah gelombang gerakan jelas. mungkin sbb perut saya nipis

dia x rasa sgt, selalu rasa mcm halus2 ibarat perut kena sapu dgn berus lembut gitu.. xtau nk explain mcm mne hahaha