pernah tipu doktor tak?

Sy dh 34weeks, brat naik mndadak, naik 4.5 kg dlm masa 2 minggu, sy tipu ckp cuma naik 1kg, lpstu takpnah ade kncing manis tp tiba2 ada, doktor sruh pg mcm2 checkup, kne amek bacaan kncing manis sendiri kt rumah tp sy tak amek pun, sy tipu kt buku pink tulis bacaan normal aje. Sy mcm takut ade ape2 effect lpas ni 😥

64 Balas

Bgthu je perkara yg benar. At least bila doc tahu, dorg lagi aware dan akan pantau u..kencing manis semasa preg jgn buat main2 ye..ia akan effect dekat baby..samada baby besar, air kencing baby bnyk, baby akn sakit, risiko bersalin awal, atau maybe akan kena czer..ia takkan effect dekat u ye, ia effect dekat baby..

Kenapa nk kena tipu?tau tak bila ibu ada GDM effect dekat baby.kalau tak nak pergi kk cek bsp beli je blood sugar test buat dekat rumah.senang je dan tak sakit pun.bila ibu tak nak jaga diri,jangan menyesal bila pape jd dekat baby.kita tak meminta tapi akak nak ibu sendiri fikir

Sis kalau boleh jgn menipu. Bila kita menipu nanti akan effect kat anak. Lagi2 bila sis ada kes2 berat mcm kencing manis. Sis ingat bende tu bende main2 ke bende boleh tipu2 ke??? Silap2 sis akan menyesal seumur hidup nanti. Kalau rasa tak sygkan anak dlm perut tu teruskan la menipu ye

kenapa la tipu..kan utk kebaikan bby,kalau bby keluar nti ade mcm² sakit awak jugak yg ssh..sy 2mgu naik berat 3.5,kg..berselang sehari kne dtg klinik..kalau ekotkan mmg penat tp tolak tepi penat pk bby dlm.perot tu😫bole plk awk ambik kptsan tipu doktor eh...kesian kt bby awak

Bnda mcm nie tidak boleh bwa tipu sis..utk kslmatan baby n sis jua sbb Saya prnh baca,c IBU tu tipu psal kncing mnis..baby tidak dpat d slmtkan pdhal nk tggu brpa bln nk blhiran..akhirnya c IBU tu mysal ..klu psal naik tu normal tp kna la control jga pmkanan Kita..

Bukan benda main2 sis kalaubkencing manis..Memang kita rasa oke je nie,dah berapa bulan dh selamat dah nie...Tapi pn tau tak ada kes2 tertentu dsebabkan kencing manis..Jd jangan bawa main.Memang penat la nak check semua tp tue untuk kebaikan pn & bayi jugak

Kenapa nak tipu? Kalau tipu mcm mana doc nak atur cara selesaikan masalah awak?🤦🤦🤦 Buku pink tu mcm nyawa kita jugak, apa2 hal jadi klinik/hospital akan rujuk situ..klau tipu mcm mana doc nak atur rawatan terbaik klau ada sebarang komplikasi nanti.

Kencing manis semasa hamil bukan hal main2 ye puan. Kalau nak tipu2, xnak ikut arahan doktor, baik tak payah ergi klinik terus. Bersalin pun jangan pergi hospital. Buat ikut suka sendiri je. Dah tipu takut pulak. Berani buat berani tanggung la ye

nnti jd pape kt baby mcm mne kalau sis mnipu doktor?? bnde2 mcm ni x bole nak elak..x bole nak tipu...sye blum rezeki ank lg pun risau bila sye baca post mcm sis ni ? haihh🤦‍♀...biar la pnat hari2 nk pi klinik ..asalkan baby sihat kmudian hari..

Saya rasa kalau melibatkan masalah serious mcm kncing manis better jgn tipu sbb blh turun kat baby and takut ada komplikasi lain. Blh try usaha untuk normal kan berat. Jgn takut okay. Kesian baby dan puan pun kne jaga kesihatan puan juga.