GDM

Hii mommiess..nak tnye, spe ade pengalaman ade gdm mse preggy..cne ye nk kurangkn kncing mnis supaye bacaan cntik time wt BSP..sy awl2 mnum air gule, dpt detect ade kncing mnis mse preggy..awal2 preggy, elok je bacaan nye..nk msuk 32week dh 3kli wt BSP, 3kli jgk kantoi bacaan time pagi(first bacaan kne puasa)..padahal smlam seblum sy kurang mkn, last mkn tghri tu..ptg n mlm xmkn pape..tp still xok bacaan pgi..yg laen ok plk..pening sy..doc ckp nk wt opointment ngn pakar O&G pn xbleh sb BSP sy xcntik..sy dh kne warded hosp hritu, bcaan ok plk..ni kne repeat lg smggu kt klinik..takut sy klau x ok bcaan lg..plezz uollz ade petua or tips ape2 x.. Maaf agak pjg penulisan sy

12 Balas

Saya amal Last mkn pukul 8 mlm ( buah epal sebiji,nasi(beras panjang.cara masak rebus beras separuh masak tapis buang air then tanak api kecik) separuh pinggan(3 senduk rata nasi),sayur air semangkuk(sayur hijau ),ayam goreng@ayam sup seketul,minum air masak bnyak.tp dh lepas pukul 8 tu still kena minum.pukul 10 tepat berenti mkn atau minum tau.kena puasa dh.esok pg pukul 8 cek bsp cantik 4.3 je.lepas tu terus sarapan bihun goreng telur.jgn beli bihun ada unsur2 manis.bawak bekal bihun goreng terus ke klinik.boleh terus mkn lepas cek bsp tu.kalo boleh mkn sebelum 8.30.sb 10.30 pg nk cek lg bsp.utk lunch pulak mkn nasi separuh pinggan,ayam goreng @ikan 1,sayur air.buah jambu 1.@epal@[email protected] masak.atau kalo x sempat masak.beli je nasi kerabu ayam rempah.berenti mkn jam12.jam 2 cek bsp 4.8 je.ptg plak sy last mkn pukul 6.mkn mcm mkn tengahari jugak.8 mlm cek bsp dlm 5.2 camtu je.try follow.inshaAllah bsp cantik.tp ingat tau.jgn mkn biskut kering je atau mkn ala kadar je.nnt gula makin naik.sb badan kita x cukup zat.yg penting setiap apa kita mkn kena ada sayur

1y ago

Kalau dri pkol 8am - 10am tu xmkn pape boleh tak sis? just mnum air je

Lain org lain caranya.. Sy ikut kwn. Jgn mkn mlm.. Cuma mnum air kosong. Bacaan pagi naik tinggi.. Jmpa dietation baru tahu. Kalau badan hypo (kurang gula waktu mlm) hati kita akan produce gula sendiri. Sbb tu bcaan pg tinggi. Jadi dia cadangkan. Pkl 9.30 mcm tu ambil biskut atau roti utk elakkan kita lapar waktu tidur.

Saya pon risau...da wat da makan suku suku separuh...tp still tinggi...so dox suh saya wat camnie.. Kene cek hari2 tp ikut waktu di tetapkan...klo xok xcantik 13hb nie kene admit ward...monitor sampai besalin...saya kene besalin 38 mingu..sekarang da 35...sape ade cam saya

4y ago

Sis pon kene wat cam tu ke cek bsp hari2

Puasa sis..masa buat cek bsp tu byk minum air kosong je..kalau mkn biskut kering sekeping pun bacaan akan ttp naik..so wktu nk wat cek bsp tu kna bposa byk kan minum air kosong je la 😅

Sama la mcm sy, bacaan pre breakfast tu high. Malam before bsp tu sy dinner mcm biasa lepas tu sy try makan epal hijau. Esok tu bacaan Alhamdulillah, better dr sebelum ni.

Sy mlm tu sblum tdur mnum air teh hijau tnpa gula... Ikot petua mommy dlm group ni jgk...serasi dgn sy cara tu.. tok dinner sy last mkn pkul 6...klo haus mmg sy mnum air kosong..

lps cocok bsp tu balik trus mkn ye.. mkn wat alas prut je, xpelu mkn lbh2.. mknan plak perlu taw, mknan mn yg blh naikkan gula.. kna study byk2

Klu nk makan elok belah ptg..last makan kul 6pm...sllu bacaan cantik..lpas tu minum air kosong jer..atau minum susu fresh je 1 cawan

Mcm sy pn..takut bila gdm ni..tapi sy try mnum i kelapa fresh dalam kul 8 mlm sblm g klinik esk..in shaa Allah bacaan gula stabil

Klau sya minum air suam letak lemon...perah...jgn letak gula insyaallah bcaan bsp cantik