Bacaan bsp

Mcm mna ibu2 kawal mkn yea? Sy mkn sikit je, tp bacaan gula tinggi. Jadi takut nak makan apa2. Ada tak ibu2 yang tipu result sbb takut nurse marah?🥴🥴. Biasanya yg gdm on insulin ni berapa bacaan bsp?

2 Balas

jgn tipu2 result. gdm kalau x kawal nnti bahaya dkt bby. jujur jela tulis dlm buku tu. and remarks makan apa. dulu mse 1st buat bsp sye takut nk mkn. tiap kali buat bsp mesti x makan. tapii bacaan dia, takut tgok, sampai 7 8. pdhl x mkn pape. now sye makan je semuaa benda sye nak makan. lebih kn minum air masak. krg kn karbo. lebih kan protein. krg kan mkn buah, sye mkn buah 3minggu sekali. krg kn mnum susu. dulu mnum susu 3hari sekotak dutch lady tu. now mnum 3minggu sekali jee susu tu, tu pon kotak kecik je. bacaan bsp before mkn bwh 4.5 2jam lps mkn bwh 6.

Kenapa nak tipu result eh? Kalau setakat effect dkt awak, takde hal. Kalau effect dkt baby? Cuba la kuatkan sikit naluri keibuan awak tu. Benda kait dgn nyawa kot. Susu kalau tak minum pun takpe, ganti dgn pil kalsium makan sebiji sehari. Buah tengok jenis. Kalau buah manis2 boleh makan sepotong je. Kalau mcm buah naga/jambu batu boleh makan sehari sebiji. Buat diet suku suku separuh. Tu mmg sesuai utk org gdm. Kena jaga jaga dgn pengambilan karbo. Contoh nasi, mee, tepung, biskut