risau

Sy ada gdm.. so sy ikut nasihat doktor utk kawal pemakanan.. kurang mkn karbo n mkn buah yg xmanis mcm oren.. tp bila sy buat mcm tu masa di rumah mertua sy, dia akan kata nanti baby kecik.. betul ke??

12 Balas

Sy pon ada gdm sis.. Sy ikut nasihat doc shja, inshallah semuanya baik². Doc pesan makan nasi boleh tapi sukat lh sebesar penumbuk tgn sis, mkn sikit tp kerap..bnykkn mkn sayuran buahan mnm air putih. Tkut baby besar risiko kena caeseran ❤ cntrol mkn ye sis utk kebaikan ibu & anak. Enjoy ur pregnancy

Dua kali prgnant, 2kali sy kna gdm.. ikut tips sy , jgn mnum air manis2, syukur xkena on ubat.. mnum susu boleh tapi dlm smggu tu 2-3kali bgtu dah okay, lgipun kk ada bekalkan kalsium juga kn.. xda mslh kurangkan mkn yg bkarbo.. yg pntg bnykkan mkn sayuran & protein.. xda mslh..

Saya pun gdm on diet... Tak ada pantang apa pun...mak kata apa yg kita makan anak akan serap zat-zat tu... Kalau kita kurang makan anak kurang la zat... Sbb tu bila gdm mereka suruh jumpa pakar permakanan... Pakar akan terangkan semuanya....

Sya pun gdm..mmg kena diet tol2..smpai kan salu rsa lapar..nk baby sihat tpaksa ikot ckp doktor. Tiap kali,scan alhmdulillh doktor ckp size normal ikut usia janin.. semoga kita dpermudahkan urusan bersalin ya.. sya skrg dah 28 week..😃

Kalau tak control diet bila kena GDM, Baby akan terlampau besar & maybe akan kena caesarean.. then Lepas lahir, Baby jadi hypoglycaemic pula. Just listen to ur doctor & control ur diet. Baby kecil takpa.. asalkan sihat

5y ago

Tq sis.. lega hati sy..

Nk baby kecik ke besar? Jgn bimbang pasal baby kecik, yg penting saiz normal dan gula terkawal.. Gula tinggi sgt bahaya utk baby.. Dan baby sgt besar pun susah..

sy gdm on diet jugak.. mkn je apa nk mkn😂.. bila nk bsp esok.. hari ni cut segala gula n kurang kn karbo😆.. x kn sgkut.. tp jgn ikot sy..hihi

saya pon on diet gdm.. saya mkn je apa nak.. mkn suku2 sis.. air manis kurang kan saya minum kalau teringin je

nak tanya pada ibu2 yg ada gdm anak besar... bila kandungan jadi berat.. hujung2 trimester atau awal2 lg dah naik...

4y ago

Saya gdm anak kecik. 2.67kg je. Doc heran sebab gdm saya tinggi 😆

Yeap ikot ckp doctor.. Jgn guna istilah makan untuk 2 orang doc saye cakap. Mkn ape yg perlu Dan bile perlu.