Berat baby kurang

Assalamualaikum,ada x kes mcm sy berat baby kurang dlm kandungan...sy dh 33w5d hrini,hari jumaat ada pegi klinik sbb bby kurang gerak...doc scan alhamdulillah okay jntung n air ketuban..tp doc ckp baby sy kecik dri usia kandungan,doc ckp sptutnya msuk 33w berat baby paling kurang pun 1.9kg,tp baby sy 1.7kg...ukuran perut dia pun kecik...doc terus buat surat refer hospital,jumpa doc kt hospital doc ckp bnda yg sama n dia kata akn pantau seminggu sekali..klau berat dia xnaik doc kata nk cucuk dexa,sy dgr dexa jd makin takut sbb rmai kata sakit😥 maklum la sy nie penakut jarum 1 hal😅.. So ,pertanyaan sy mcm mna nak naikkan berat baby dlm kandungan ye??? Btw sy gdm on diet

3 Balas

Saya pon since week 24 sampai skrg week 33 baby mmg kecik 2 mgu dr yg sepatutnya. Doktor nk pantau every 2 weeks pulak skrg. Kalau masih mbesar insyaAllah bole tgu lg, tp kalau baby makin mengecil mgkin kene bersalin awal dr sepatutnya..next week next check up week 35..harap baby membesar..doktor takde bg tips pon. Sbb katanya ibu pon xbole buat ape Kaau ibu mkn byk2 pn ibu je yg mngembang dan takut glucose naik😅 Saya pon gdm on diet Just dinasihat utk sentiasa tidur mengiring je supaya oksigen yg mencukupi sampai kat baby.. Air ketuban pn low normal

sy prnh dlu,anak kurang berat & agak kecil.ketuban pun tgl 9.kena warded pantau 4hari.dpt dexa 2 dos.hehe.dexa boleh buat gula jd tinggi.jadinya doc prescribe sy insulin(ada gdm on dc mulanya) & kena suruh mkn mcm biasa.baby kluar cukup bulan 37w.tp induce

Enfamama https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️