cerita

sy bru 18t dan belum berkahwin . Sy telanjur smasa dekatdkat nak spm memang tengah spm dah mngndung cuma sy biarkan sehingga sekarang . Check dekat hospital pun sy belum sebab takut dr atau nurse berckp tentang sy kerana melhirkan anak luar nikah . Sy hanya kira usia kandungan sy dari start sya tidak period . Ibu sy juga masi belum tahu dan keluarga lelaki juga belum tahu kami berdua masi takut untuk jujur . Dan skarang sy langsung tidak tahu nak buat apa .

11 Balas

Nasib kita sama dik. Akak pun almost 6month dah nih. Belom bgithu parent juga. Akak bukak buku masa 4month. Time tu tebal ja muka g buka buku. Utk thu bby akak mcm mna juga. Tu pun dah lewat rasanya. Nurse takkan marah, jgn risau. Cuma ada sesi kaunseling sikit. Jawab lah dgn jujur. Jgn tipu, dan diorang tkkan marah. Kuatkan semangat. Bf adik nk tanggungjawab tak? Akak pun ingt nk bgithu family akak hujung minggu nih. 6bulan klo perut akak dah besar, pkai baju besar pun nmpk juga timbul dia. Akak xsanggup dah nk sorok lgi. Sampai bila nk sorokkan. Cuba beranikan diri je. Mula mula memang marah, kecewa semua. Tapi nak buat mcm mna, dah salah kita kan. Redha jelah. Klo ada apa apa adik ws akak lah. 😊 takecare 😘

4y ago

thanky kak dah ws dah 🥰❤️

sy nasihatkan adik pegi klinik untuk buka buku pink. kandungan sgt penting supaya sihat dan selamat bukan bayi sahaja malahan ibu. nurse akan bagi ubat. ambil dan makan ikut arahab untuk pertumbuhan janin lagi2 otaknya. then, sis berterus trg jujur dgn family, laki tu pun harus jujur juga. biar kena marah. yg penting anak dalam kandungan. then, nxt step, aturkan nikah/kawin. step by step. dont worry. berdoa banyak. Tuhan itu baik. nikah penting ye. sbb utk masa bersalin kelak. semoga urusan adik dipermudahkan. Amen 🙏🙏 pikir bayi pikir positif. bila positif adik akan jd kuat demi bayi. dan segala urusan dipermudahkan.

4y ago

okay ses 🥰 thanky ☺️

Dik, terus terang kat mak ayah. Sampai bila je nak sorok. Lambat laun dorang akan tahu jugak. Dan pastikan adik pergi klinik untuk check up. Nurse kat kk tu biasanya okay je. Kalau dorang ada cakap2 benda yg tak menyenangkan sket, adik anggap jela dorang tu stress bekerja je. Tp biasanya dorang okay je, yg penting ibu & baby sihat dapat nutrisi yg cukup. Moga2 dipermudahkan urusan ye dik.

4y ago

terima kasi kak 👌😌

Terus terang dengan mak ayah dik. Banyak2 kan berdoa, semoga lembut hati mak ayah. Memang mula2 diorang akan marah, marah kerana sayang. Tapi InsyaAllah, lambat laun lembut hati diorang. Buat buku pink cepat2 ye. Kesian anak awak. Awk patut makan acid folic klinik kesihatan tau. Penting sangat acid folic ni untuk pertumbuhan tulang belakang baby.

4y ago

Saya tolong jawabkan la ye.. Ha ah, asid folik klinik akan bagi..

pergilah klinik dik. terus terang kat ibu bapa. semarah2 mak ayah pon x kan buang anak sendiri. nnt kesian kat baby x pasal2 kene tempias dosa mak bapak. solat taubat. mntak keampunan kat Allah. walo x ikhlas, lame2 InShaaAllah Allah buka pintu hati. dosa zina ni kita akan terima akibat dunia ahkirat. mntak lah keampunan Dia.

4y ago

okay . terimaa kasihhh 🥰🥰

First of all, jgn stress. Second, skrg ni makan acid folic penting utk baby. Third, pergi buka buku. Jaga kandungan & pentingkan baby dlm perut. Bagus kalau bf kamu mau ambil tanggungjawab. Kalau sebaiknya, bgth la fam sblm terlambat. Mmg sakit tapi sabar la itu anggaplah balasan. Tc!

4y ago

okayyy ☺️ terima kasi yaa 🥰👌

Prgi jaa klinik... Nurse x kn ckp bkn2...tugas diorg hnya jga kndungan... Penting buat buku pink.. Sbb nk pantau kandungan kita.... Abaikn mlut org... Yg penting baby kita sihat... Baby dlm prut prlukn ubat2 jgk... Untuk tumbesaran dia.... Semoga dipermudahkn....

4y ago

klinik kerajaan bole ka tu ? okay kak 🥰😌

G buat buku pink dik...atau pg la serah diri kt mne2 rumah perlindungan..klau kuat semangat trus tranglah dgn mak ayah...yg penting jgn lari dr mslh...jgn diulang kesilapan yg sama..akak doakan awk n baby kuat & tabah harungi dunia penuh pancaroba ni.

4y ago

baik kak , terima kasihhh yaaa sbb support sy 🥰😊

Pergi klinik.. Klu tkt nak bgtau parents, pergi je rumah2 kebajikan sementara nak bersalin. Ank tu blh amek nanti. Klu xnk ank tu pun, badan kerajaan tu akan jaga.. Yg penting jgn buang. 😘

4y ago

okay kak 🥰 . terima kasi nasihatnya 🥰🥰🥰

Terus terang dgn parents sis. Ibubapa x akan belakangkan anak

4y ago

okay kak . 🥰