rindu emak

Sejak da masuk 3trimester ni asik rindu kat mak. Mak tak tahu kandungan sy, family tak tahu sy tgh pregnant..sbb anak ni anak luar nikah. Tp sy dah berkahwin senyap2 di seberang tanpa pengetahuan keluarga. Sy duduk merantau jauh dari keluarga, jadi sy sembunyi kan kandungan dari pengetahuan keluarga. Kali terakhir sy balik jumpa mak di usia kandungan 3 bulan. Skrg da msuk 8 bulan...tgh menunggu hari utk baby keluar. Kerap sgt menangis sbb rindu kan emak. Fikiran asik terganggu takut kalau terjadi sesuatu semasa deliver, sy tak sempat terang kan hal sebenar dan tak sempat minta keampunan. Hubungan sy dgn mak baik..sy selalu call dia utk elak kan dia syak apa2. Rindu nak makan masakan mak, nk duduk berbual dgn dia mcm dulu. Sy pernah nak bgtau mak hal sebenar, tp sy belum betul2 yakin....sy xnk dia kecewa..sy takut emosi sy akan makin lemah memandang kan usia kandungan yg tgh tggu hari je. Tolong sy bg semangat ibu2...sy perlu kan sokongan utk sy kuat.

12 Balas

Bagi saya... Perasaan kecewa seorang ibu mesti ada... Bagitahulah yang sebenarnya.. Baik buruk perangai kita keluarga kita akan akan terima.. Percayalah.. Walaupun dah buat silap.. At list kita dah betulkan balik... Walaupun ibu akan marah kita membenci kita.. Itu sekejap je.. Jgn biar rahsia ni berlarutan.. Lagi lama kita simpan lagi memudaratkan.. Fikir yang baik2 je... Dah banyak yang terjadi pada kawan2 saya.. Bila diorang bagi tahu family.. Sekejap je family akn marah.. Tapi it will be ok.. Kuatkan semangat.. Banyakkan berdoa..

saya pernah lalui mcm awk, tpi time saya dah sarat 8 bulan saya terpaksa bagitahu mak&ayah pasal kandungan ni. memang pada awlnya dorang kecewa dengn apa yang telah saya lakukn tapi mereka sebagai ibubapa kena terima semua ni, alhamdulillah mereka tidak membuang saya malah dorang hantr saya ke tempat perlindungan sehingga saya melahirkan baby.. tapi apakan daya baby kena bagi dekat orang hm perasaan sedih tu taktahu nak ungkap mcm mana...

4y ago

sy pon dlu cm awak mk sy ngn pihak atasan suruh msok tmpt prlindungsn lps beranak ank akn dibagi kpda orang sy berkeras untk khwin alhamdulillah smpai skg 4 thn dh khwin ank nk msok 3 msa tu usia kndungan 5 bln.. mk ayh pon dh blh trima smua tu tpi kna thn jgk ngn mulot orang time tu😌

Bykkan brdoa n solat jgn tinggal, kalo x larat blh jer solat duduk.. Minta dpermudahkn urusan brsalin nanti n urusan nk brterus terang dgn famili, doa minta smoga mak awk sihat n lembut hati nk trima keadaan awk n bby awk.. Minta kekuatan dr Allah utk hadapi smua kesusahan, anggap smua ksusahan yg awk hadap tu cara Allah nk ampunkn dosa kita.. Smua org prnh buat silap, yg penting kita sedar n taubat nasuha..

4y ago

Tq bg semangat. Moga dilembut kan hati keluarga sy utk terima semua ni.

Allahu sedihnya, kalau awk x ready nk bgtau mak, diamkan dulu. Bila call mak, slalu mintak maaf dgn beliau. Mintak beliau doakan awak dipermudahkan semua urusan. Sebaiknya jgn bgtau mak lg, sbb baby dh besar, risau mak x dpt terima, kesannya nanti awak stress, kesedihan nanti kesian kt baby. Nanti dh habis pantang, baru bgtau mak, Jangan lupa utk slalu solat taubat dan mengaji ye awak.

sama. skang baru 7w. sy nak sgt anak ni... tp x nak jadikan asbab ni terputus kekeluargaan sy. hanya sy tahu mcm mana mak sy, tp dy tetap mak sy. if mak tau, pasti sy dipulaukan atau sy akan memulaukan diri sendiri. sbb x nak keluarga malu. sy dah nikah dekat satu tahun dah, pernah keguguran, harap sgt anak ini lahir sihat, sbb hanya anak ini kekuatan sy.

4y ago

Betul..anak dlm kandungan ni selalu jd kekuatan sy. Sy tkt nk bgtau mak sbb tkt dia kecewa, dan sy akan terus bersedih..lg pon sy da hujung2 nk deliver, tkt emosi makin terganggu.

Bg saya smua mak akn merasa mrah bila keadaan gini... Tp bnde da JD sis xlh nk mngelakk.. tp mak2 akn sayu tgk baby tu kuar... Ckap baik2 Dan bincang elok2.. mcm mne silap Kita tu mak Kita... Klu die tahu dri mulut org LG die sakit hati lbih baik sis bertrus terang.. so Ada baik kurang rse mrah die...

Naluri kita sebagai bakal ibu ni mungkin yang menyebabkan kita makin rindu ibu kita. Tak apa puan, lepas bersalin dan dah kuat sikit puan baliklah jumpa ibu puan. In Shaa Allah, doa yang baik2 je puan. Sentiasa berdoa agar semuanya dipermudahkan. Semoga puan selamat melahirkan tak lama lagi.

4y ago

Tq bg semangat

Betul, Musim pkp ni tmbh2 rindu dgn msk,sy pn 3trimester dah,rdu dgn mak sy,masa ank 1st sy tggl dgn mak,wlupn mkn tu bkn mknan yg mewah dn buah2 kurang,tp hb sy ok shj,maintain 14,tp ank 2sd ni bla dh xtggl dgn mak,mknan pn ble tahan,tp hb sy xpena ok. . . Rdu dgn mak😭

sia pulak..dri awal preggy sehingga lah di akhir trimester nii slalu jaa depression dan sllu salah kn suami..apa2 benda yg tk kena dpan mata sia..smua sia salah kn suami..sehingga sia dah penat utk bpkir lgi dan rsa tk nak hdup..kasian kat baby dlm perut sia 😞

semarah mana pun mak, anak tetap anak.. percayalah, semarah mana mak awak.. dia la nnati yg akan jaga awak dgn anak awk dalam pantang.. lagipun awak dah kawin, inshaaAllah dia boleh terima..