sakit Gigi time pregnant

sy br 16week tp skrng sakit Gigi..mcm mn nk ilangkan Rasa sakit Gigi Tu..

9 Balas

Jika berterusan, sebaiknya rujuklah doktor gigi kerana mereka lebih tahu kaedah atau rawatan yang sesuai untuk usia kandungan puan. Saya mengandung 36w sekarang. Minggu lepas gigi saya sakit teramat hingga hampir tercabut dan sukar tidur malam. Suami bawakan ke klinik gigi dan selepas pemeriksaan, doktor mendapati gusi saya kurang sihat, bengkak dan terkena infection yang menyebabkan gigi goyang/renggang. Dr memberikan antibiotics & paracetamol sebagai kaedah rawatan dan alhamdulillah gusi saya makin baik dan boleh tidur lena seperti biasa. Semoga puan cepat sembuh. 😊

Ubt tahan sakit yg bley mkn spnjg pregnant ni penadol je... Better pi dentist cek.. Sbb ibu mngandung mmg sng dpt jgkitan kuman.. So kalo perlu kne antibiotic ke, cabut ke, tampal ke.. N sbb ank kita amik calcium dr bdn kita kalo x ckop supply.. Kalo kita mls mnum susu... Gigi tulang pling kuat dlm bdn kita.. So kalo da start sakit gigi (tp xder jngkitan kuman ke apa) mngkin calcium dlm bdn x ckop.. So kne amik supplement...

5y ago

Ok tq sis

Sy bru cabut gg tp masih skt gg tp minggu dpn jmp doc lg myb lg sbtg kot cbut bru hlg skt..sy lau prgnat mst skt gg..sy skang 10w doc ckp blh cabut..lau rawatan akar xxsuai lau mngandung so better cbut slesai hlg rse skt tu..

G klinik terus jumpe dokter.. nnt diorg akn bertindak dgn cpt.. ibu mengandung ni klu di klinik kerajaan di utamakn, lgi2 awk Ada buku pink Dr klinik tu.. g lh klinik lgi better😉

5y ago

Ye betol..pi klinik sis, sy haritu sakit gigi sebab gigi rapuh, xcukup kalsium baby tarik kot banyak..tampal gigi, tapi lepas tu terus naik migrain 2hari. Pi klinik balik, doc bagi paracetamol tp mybe dos untuk preggy mom la..alhmdulilah ok..😊

Prgi Klinik doktor sis... masih awal lagii... Nanti klau da msuk trimester 3 da tak boleh nak rawat tau..

sy mkn tablet calcium...skt gusi dh hilang..minum susu lmbt berkesan...hehe

Samalah sakit gigi sama 12week..pastu minum susu selalu n mkn vit c da ok

16w sesuai dah tu kalau nak dapatkan rawatan gig

Kalau sakit sekali pls check dgn doc ya