sakit gigi...??

Sapa tahu MCM mana nk buat kalau sakit gigi time pregnant ni...??...Smpai ke kepala bedenyut ....muka bengkak dh ni...tapi xthu sakit gigi yg mana satu...tolong sapa tahu MCM mana nk kurgkn sakit...

21 Balas

Ambil paracetemol/panadol 2 biji. Utk meredakan sakit. Panadol adalah selamat diambil utk ibu hamil. Jgn takut. Klu sakit x kebah2, lagi buatkan kita stress, x dpt tdo dan sbgainya. Nasihat saya, mkn panadol smentara tunggu nak check up. Dpt la tdo 3,4jam drpd dok terjaga menanggung sakit tu. Anak dlm tu kena fikir. Mommy stress anak pun stress. Jgn takut nak mkn panadol. Satu2 nya ubat yg selamat.

2y ago

Suami sy plk tkot sngt sy makan panadol jd kena tahan sakit allahu

Sy sakit gg dr mengandungkan anak sulung sampai skrg anak dah 4 tp tetap tak mau cabut gg yg berlubang tu. Time pgnant kan kene jumpa doktor utk cek gg. Then bila kandungan da masuk 4bulan doktor suh cabut tp sy tak pergi. Sejenis penakut nak cabut gg. 😂 sanggup tahan sakit. 😂 makan paracetamol pon x. Sampai mak sy cakap beranak tak takut tp cabut gg takut.

5y ago

Hahahah sy sengaja buat buat lupa untuk cabut dan tampal gg. 😂

Kalau sampai muka pun dah bengkak, better jumpa doc gigi sis. Doc akan tengokkan gigi yang mana yang sakit. Petua2 lain cam berkumur ke, yang tu adalah untuk mengurangkan bengkak. Tapi, masih xmenyelesaikan masalah. Luangkan masa sikit sis untuk jumpa doc

5y ago

Waahhhh... sampai dah bernanah ke sis?? Sakitnye.. xleh bayang

Say baru kene tp sy try petue cik google amek bawang putih lumatkn ngan garam sikit lepas 2 letak kt gg y sakit dlm 30 minit.. memag pedih sikit,meleleh air liur 😅 tp lepas 2 Alhamdulillah dh ok..

5y ago

Sye dh Jmpe Dr...garham bongsu senget dan dh mula bernanah...so Dr bagi ubat tahan sakit , antibiotik n ubt kumur. Harap bertahan lh Smpai bersalin nnti..

Sama macm sy mula2 xtahu pregnant, kurang kalsium.. Minum susu pagi n malam alhamdulillah tak de sakit2 gigi dah.. Bila skip minum susu 2@3 hari nanti sakit balik

5y ago

Sye kencg manis so dh sebuln stop susu...n ternyata mng kurang kalsium...tadi chck garham bongsu senget n dh mula bernanah....

Sy baru je Cabut gigi sendiri tdi sis 😂Alhamdulillah takde apa2 effect.. sbb tak tahan sgt mmg dah bergoyang gigi sy. nak makan pun susah tu yg sy cabut tu

5y ago

Sye garham bongsu sis...ya ampunn...skit die xbolh bwak bncg

Sy makan cal mag D dari Amway... Alhamdulillah berkesan.. xpun tampal ngn ubat Gigi glister Kat tempat sakit.. sesuai utk ibu mengandung

5y ago

Yeke sis... Sy Gigi yg tmpal tercabut..so berlubang... Slalu berdarah..mgkin BBY tarik calcium kuat sgt... Doc kt ok cal mag d sbb dia Ada calcium, magnesium ngn vitamin d..so lepas consume tu setakat ni xde 'serangan gigi lg'.. alhamdulillah

Kalau mcm saya, saya selalu tampal koyok. Kalau xtahan sgt, saya telan je panadol biasa tu sebiji. Mmg hilang sakitnye

5y ago

Saya tampal koyok juga ni sis...Sye takut nk makn ubat....

Gigit bunga cengkih sis. Dan berus gigi jangan kuat sangat. Berus sampai rase bersih.

5y ago

Ye betul sikit je.. Mudah2an urusan bersalin kite dipermudahkan olehnya.. Aamiin..

Week berapa.. kalau boleh jumpa doc gigi better jumpa.. sebelum melarat..

5y ago

27 weeks...esok mng chckup skli jumpa Dr..cuma nk tahu kalau ada apa2 cara boleh kurgkn sakit MLM ni sementara nk tunggu esok...😭😭