Obimin vs Folic Acid

Hi. Sy baru dpt tau yg sy pregnant 6w. Kawan ada suggest utk makan obimin instead of folic acid. Mana yg lagi baik? Sbb skrg sy tgh consume folic acid

23 Balas

Saya ada baca ye di page sorg doc ni..kalau kandungan below 12week kena ambik folic acid yg 5mg..bila kandungan 12 week ke atas boleh tukar mkn zincofer or obimin. Kalau tgk pada kdungan zincofer..folic acid tak sampai 5mg..obimin tak pasti sebb xpernah makan.

Saya dulu nurse bagi pil hematinik include folic acid. Tapi tak tahan sebab muntah dan pening. Hb pun makin turun sampai tahap kritikal. Doc tukar obimin. 1 pil everyday. Saya makan obimin 2nd trimester

1st tri selalu consume folic acic je. Obimin ni multi vit selalu consume wktu 2nd tri. N utk naikkn hb pn mkn obimin. So boleh consult pnarmacist atau doktor dlu sblm beli.

Obimin lg.elok dr acid folic. Sb dlm obimin ada acid folic & multivitamin. Nt dh bukak buku pink doc akn bg ubat either obimin, zincofer o iberet. Mgikut keperluan ibu.

teruskan makan folic asic, minta nasihat nurse atau doktor, kalau doktor bg obimin baru stop folic asic..jgn ikut kawan..kawan lain badan nye

5y ago

Btul tu..

Kalau KK, nurse bg mkn folic acid je dulu sampai habis 1st trimester baru tukar kpd obimin/iberet/zincofer.

Sy makan folic acid sampai time pergi buka buku pink dkt kk dlm 10w/12w. Lps tu consume obimin smpi skrg 39w6d.

Masa saya awal2 aritu doc bg acid folic. Dh masuk 14minggu doc tuka bg obimin dan suruh stop acid folic.

Boleh je nak mkn folic acid shj.. Biasanya kalau dah start check up kk @ clinic akan bg obimin.

dalam obimin ada folic acid sekali dengan nutrient yang lain. so better ambik obimin.