ubat ubatan

skrg pregnancy 12w1d, sy consume obimin dgn acid folic appeton sekali. just curious, sbb obimin kan dh ada acid folic.

11 Balas

Skrg sy makan folic asid yg diberi klinik je. Mse belum buat buku consume obimin beli sndiri, mahal skt lah. Rupenya bile tnye nurse nk makan kene makan salah 1 . ad org tk bole telan obimin sbb pil nya beso sgt. Pstuh nurse.ckp ad org makan obimin berak sembelit hehe

5y ago

Oh yeke.. Kalau bole consume 1 jek sbb antara dua pil tuh dh ada kandungan yg sama. Kwn pon ada makan iberet. Ada bca kt fb doctor tu share some tips die ckp kandungan 13mggu kebawah kene focus folic asid sbb mss tuh baby nk mmbesar dn pembentukan saraf smue. Lepastuh dh bole makan yg heavy skt mcm obimin, iberet dll... Itu yg sy baca la

Sy after bkk buku pink n dpt vitamin kk terus nurse suruh stop acid folic 5mg yg sy mkn bfore bkk buku. Terlebih acid folic pun x elok sis. Kena consult dgn doc. Sbb setahu sy vitamin dari kk dlm mcm zincofer obimin smua tu dlm tu mmg dah ada acid folic dah.

5y ago

Maybe. Tp kena refer doc,, sbb awak mkn obimin at the same time amek acid folic lain. Sbb utk org pregnant yg x bermasalah cuma berapa mg je keperluan acid folic. Lebih pun xleb

Saya mkn folic acid waktu pagi dan iberet sblm tdo mlm.Doktor advise mkn gitu sb sblum ni saya mlahirkn anak anencephaly(tiada tempurung otak).Doakan khamilan saya kali ni bjalan dgn lancar ye 11wks

5y ago

semoga dipermudahkan semuanya sis.

Actually dm obimin mmg dah ada folic acid. But if kandungan 12weeks ke bawah mmerlukan 5mg folic acid untuk pembentukn baby. If 12week ke atas just continue obimin n x ambil folic acid its okey.

4y ago

so bole la consume obimin dan folic acid klau 25 minggu ke bwh?

sis mkn tu consult ngn doc dlu x?sblum consume any supplemen better consult dgn doc dlu kcuali vit yg kk bg

5y ago

ya ada. doc suruh teruskan masa mkn obimin tu. tp dh xdpt masuk obimin tu. diorang bg try ubat kk, tp x sesuai sbb hb x naik2. so skrg sy consume iberet atas nasihat doc.

Sy mkn obimin je sbb doc kata dlm obimin da ada folic, acid zink dll. So xperlu mkn folic acid da.

Sy before tu makan acid folic appeton. Pastu doc suh stop doc bg iberet.

5y ago

sy skrg consume iberet. doc bagi juga sbb hb asyik low ja 😂

Kalau dah ada obimin x perlu makam folic asid. Semua dah ada

5y ago

Saya pun makan je dua-dua... Sebab doktor yang bagi

Aah..xperlu da mkn folic acid

obimin mmg da ada asid folic 5mg