Obimin & folic acid benda yg sama ke?

Salam mommys. Selasa lepas sy pergi KK doc ckp nk bg folic acid & obimin. Tpi dkt kaunter farmasi, dpt obimin ni je. Sy confuse, obimin dgn folic acid ni bnda yg sama ke cane ? Sbb sy ada ambil folic acid blackmores. Dr kata dh boleh stop makan folic acid yg beli kt luar. Makan yg doc bagi je. Confuse. First time

Obimin & folic acid benda yg sama ke?
20 Balas

Dlm obimin dh ade asid folic. sy masa buka buku dapat obimin juga , tapi xmasuk sebb sakit kepala sangat . Saya tuka pada maltofer. Ubat tuh rasa coklat, kk xsediakn ubat jenama tuh, so saya beli di shopee. Murah sikit dari farmasi. Sekrng kandungn dh masuk 32 minggu .

Obimin tu nama ubat. Folic acid tu sejenis vitamin atau nama lain folate/vit B9. Dalam obimin ada vitamin folic acid dan bermacam lagi vitamin lain. Sbb tu boleh stop dah makan yg lain sbb obimin tu complete pelbagai vitamin untuk pregnancy

acid folic dah ada dalam obimin...tak perlu makan acid folic lain lagi....saya pun doc suruh pilih makan obimin saja atau ubat 4 serangkai yang KKIA bagi...jangan makan dua2, nanti bacaan ketamin tinggi pula 😅

Haah dlm obimin dah siap ada acid folid, sis boleh stop makan yg blackmores tu. Vitamin KK pon dah cukup memadai untuk ibu hamil👍🏻

sye mkn folic asid masa kndungan 11weeks ke bawah ..lebih 10weeks dah mik obimin,doktr ckp cukup obimin je sbb dlm tu dh ada folic acid

obimin adalh vit yg complete, dlm ada perlbagai jenis vit sdh..folic acid pun ada dlm ni..xyah mkn lgi folic acis blackmore tu..

Ikut apa yg saya paham, ia tak sama. Folid acid tu mengelakkan baby cacat. Kalau obimin, utk yg underweight.

Obimin tu dah complete sekali folic acid.. jgn skip ya! Sbb boleh naikkan dan mantainkan hb juga tu ☺️

Ni new obimin kan. Makan satu biji ni je satu kali sehari. Semua dah ada dalam satu pil tu.

Abis kn je folic acid tu, syg plak x mkn... Boleh xde masalah klu mkn..