mintak tips jaga kandungan

Mommy2 mintak tips nk jaga kandungan pada peringkat awal2 nii .. sy bru firts time .. alhmdulillah baby 2020 ???

mintak tips jaga kandungan
94 Balas

Bykkan tehat tau. Jgn terlmapau bawak brg berat sgt.. if tak kerja, klu rasa nak tdo, just tdo jer. Tak yah fikir apa org kata. Sesetengah org kata kalau tdo je, anak jadi malas. Tu tak yah dengar sgt. Bykkan rehat dan makan buah dan sayur byk2. Kurangkan gula nanti mcm sy kena kencing manis time hamil. Hehehehe. Kurangkan jga tekanan sbb nanti kena darah tinggi, risiko tggi tau. Sooo.. awak enjoyyyyyy jerr hari2 dgn baby dlm tu.. 😊😊😊😊😉

4y ago

Aah samalah dgn sya pregnent firts ni dpt kecing mnis doktor kata pembawakan tpi tiap minggu check bsp gula ok x... Alhamdulillah ok tpi still kna check... Nk turunkn minum air limau kasturi atau lemon di perah tpi jgn letak gula...

Jgn bawa barang berat, jgn kerja kuat sgt. Klu rasa letih rehat. Klu boleh, bawa tido ke.. sarapan jgn skip. Bykkan buah dan sayur2an. Jalan slow2 jer. Jangan jongkok lama2. Jgn buat senama yg beri tekanan pada perut.ermmmmmm... doa byk2. Zikir byk.

Tahniahh..elakkan mkanan yg tajam cth jeruk2 yg mempnyai cuka,nenas,tebu,mkanan yg beragi sweta elakkan mnuman yg bergas...mkn ubt yg diberi dr klinik krna tu adlh vitamin utk baby mmbesar...kurgkn buat krja berat...

Saya masa awal2 tahu pregnant, just careful je jgn angkat berat2. Jgn terlalu aktif or bnyk berjalan. Bila dh banyak bulan sikit, baru lah saya asyik berjalan je, tapi tu pun kaki pinggang dh sakit 😂

4y ago

Saya masa dh banyak bulan ni yg dduk je pun dah sakit. Baring pun tak kena dh

Thniah..same la sy..menuggu thn ke 6 kwin bru thun nie dpn..baru semlm g cek cmfmkn ...positif..bby 2020 gak..alhmdulillh..dcter just bg vit je..n jge mkn..k..selmt mnjdi ibu baru..

4y ago

Amlkn solt hajd..insyallh dyr selmt mntk kekl lekat smpai kite melhirknye..amin

Selalu jaga pemakanan. Jgn biasakan diri makan junk food dan fast food walaupun mengidam. Mengidam benda yg baik takpe, jgn dilayan mengidam benda2 yg tak baik utk baby dan ibu. Hihi. Tahniah!

4y ago

Hihi baik sis. Tq nasihat ♥️

sebenarnya kena makan acid folic sebelum pregnant lagi, yg nak merancang untuk pregnant, tapi daa tahu pregnant makan je acid Folic 1biji sehari, sampai laa kandungan 9bulan, kat Farmasi ade jual

4y ago

Baik .. tq

jaga kebersihan,jaga pemakanan,jaga tingkah laku,jangan buat kerja berat,folid acid jangan tinggal,minum susu,solat,banyakkan membaca,think positive,makan buah buahan,banyakkan minum air.

Tahniah sis..sya pun awal pregnant kt sma lah ye baby2020 semoga kt semua ny dlm keadaaan seht sllu dn sllu dipermudahkn sgl urusan..serta sllu di lindungi allah s.w.t aamiin🤲

4y ago

♥️

MSe awl2 ni peringkt yg paling bahaya..so byk bende yg xdigalakkn bwt..jgn angkt bende berat,jgn mkn yg terlalu pedas,elakkn kafien..lgsatu fikiran hrus positif.jgn stress2.

4y ago

Baik ♥️♥️♥️ tq info ☺️ moga dipermudahkn segala urusan kite bersama aminn 🤲