Kucing

sy ada bela kucing.. masalah kucing sy suka sgt gigit kaki sy time jalan.. kdg2 mmg tak tahan.. ada la terpukul dgn bantal ke kusyen ke.. salah ke ye? sy risau pulak.. tp pukul x kuat.. saja nk bg dia berhenti je.. bila sy pujuk2 kucing tu dia gigit2 tgn pulak.. hmm.. ada tak mummy2 yg mcm sy?? ?

11 Balas

ouhh saya pun mcm tu . .tapi nasihat sy kalau dia cakar , basoh tangan dgn antibacterial soap, pakai sanitizer , kalau pregnant ni bila bela kucing kna jadi lebih hygiene . . yaa mmg nurse ada cakap jangan bela kucing. tapi tu makluk kesayangan nabi , dah bela takkanlah nk buang .jadi seeloknya kena lebih hygiene waktu mengandung ni bila bela kucing . .kalau kucing tu indoor cat , bila nak handle poo .. pakai sanitizer , pakai glove , then cuci guna antibacterial soap dan pakai lagi sanitizer . . selalu mop dengan dettol ataupun antibacterial detergent yg mop tu .

4y ago

hahhaha . nakal nya dia😂😂, takpa sis janji kerap basoh tangan je . .insyallah

Ada kucing xpe..yg penting kucing tu clean dan pastikan dah disuntik vaccine..kucing sy nasib LA dia x nakal..nak mint kna belai je...satu kebaikan ada kucing ni...sbb dia boleh jaga kita...xsemestinya kita x boleh sentuh haiwan kesayangan...

4y ago

ya betol tu

Samalah sis mcm sy 😅.. kucing husband sy nakal sgt.. kdg2 tu bila geram sgt sampai tpukul gak la... sambil mbebel mcm mak² 😅.. kalau sy bgi makan ok tapi klo da sampai bgesel kat kaki sy x suka.. sllu mgelak..

4y ago

tula.. takde niat nk pukul pn.. tp nakal sgt kdg2 tu buat kita terpukul.. 🤦🏼‍♀️

ambik lidi je rotan. disiplin skit 😂😂😂nnt dia tau lah batasan utk bergurau. kucing membesar tnpa adek bradek slalu mcm tu, x tau tahap mana boleh bergurau

4y ago

ouh.. mcmtu ye.. baru sy tau.. sy mmg bela dia sekor je yg duduk dlm rumah.. yg lain2 duduk dlm sngkar..

Bela dan belai2 kucing boleh asalkan kucing bersih dan terbela. Doktor advise kita untuk elakkan najis kucing ja. Kalau nakal sangat kurung je dia dalam sangkar 😆

4y ago

betul tu.. sy pn sebulan skli bawak pegi vet.. takde pulak doc ckp tak bole bela kucing.. tp kena elak najis dia la.. sbb nama pn najis kn..

klu bole elakkan bersentuhan dgn haiwan sis time pregnant..sy ada bca pregnant moms xboleh pegang haiwan..wallahualam..

4y ago

pegang tu boleh sis , cuma kalau kucing tu kucing liar . .tengok dulu dia ada sporo ke tak .klw tak de boleh je pegang 😅. .yang tak boleh nya pegang najis kucing . sbb takut najis tu ad toxoplasma ( selalunya kucing yg makan tikus ) sbb toxoplasma ni bahaya . . tapi kalau kucing tu dah ada toxoplasma ni boleh je bgi injection semua utk bgi dia ok . .then kalau kucing yg dah vaksin itu lagi bagos ok je . kalau nk tahu lebih detail sis Google toxoplasma .yg bahayanya najis tuu sis

Sama la,kucing sy suka tarik kain,bila pukul sy trfkr sy pregnant dan2 minta maaf dkt dy

4y ago

😂 samalah sis.. tp kucing sy bila dipujuk lagi dia mengganass..

Sye pon cmtu. Kdg geram dok ggit kuat2 sye pkul juga. Tp bukn niat nk dera pon.

4y ago

samalah.. kdg2 dia gigit kasar sgt.. pukul plhan2 je.. bg dia berhnti.. xdela niat nk bg dia sakit..

cuba belai bawah dagu dia mesti dia terbuai dan keasyikkan

Jauhi dr kucing time pregnant

4y ago

kucing tu boleh .dia tak slah pun 😅 . yg tak boleh sentuhkan dengan tangan ialah najisnyaa . .ya bulu kucing jugak bahaya tapi ini boleh prevent . .bgi vit c utk bulu gugur then nnt bulu dia dah tak gugur