pjj dengan suami

Mcm mana ibu2 nak kuatkan semangat pjj dgn suami.. Sy 1st mom, hari2 mood kelaut ingat suami.. Emosi time pregnant ni btul2 mencabar.. Kadang nangis xtentu pasal. Tengah malam, sakit kaki ke apa.. Mesti sedih sbb rasa nak sangat suami ada kat sisi... Lagi2 mengandung anak sulung ni, semua benda 1st time rasa.. Sy ni surirumah, skrg kena balik rumah mak sbb senang ada org tgok2 kan... Tpksa la jauh dgn suami sbb suami bnyk keje outstation dia xnak sy sorang2 kat rumah... Tp tula, emosi sy btul2 tak stabil.. Since dah kahwin ni dah biasa hidup bdua dgn suami, jd awkward bila balik rumah mak ayah.. Rasa mcm myusahkan pun ada... Bantu bg kata2 semangat yaa ibu2.. 😢

4 Balas

Sy faham apa sis rasa sbb sy pun rasa bende yg sama. Husb sy di semporna, sy kerja dekat penang. Parents dekat johor. Jadi sepanjang sy ngandung, sy survive sorg2 dekat penang ni takde sedara or family terdekat. 🥲 nak makan apa, sakit ke apa sy survive sendiri. Setiap bulan sy belanja barang dapur, sy angkat sendiri naik tingkat 3. Sepanjang sy pregnant smpai lah kandungan dah 8 bulan ni, sy cuma merasa layanan suami 2 minggu je sis. Sedih bila kenang nasib, tapi sy cuba redha. Cuba sis busykan diri. Pape pun, kita KUAT 💪🏼💪🏼 insyaAllah kita boleh lalui semua ni.

Cuba busy kn diri sis. Jgn overthinking. Spend time dgn parent. Masa ni la peluang nk spend time lelebih. Borak la ap2. Masak2 ke. Rasa menyusahkan tu mmg la ad. Tp my parent always pesan jgn rasa mcm tu. Buat mcm rasa jauh dgn fam sendiri. Lumrah fam menyusahkan sesama sendiri. Kalau tk susahkan dorang nk susahkan sape lg. Lgpun tgh pregnant cucu dorang. Another thing, if tknk rasa terbebankan sgt, tlg je ap2 yg mampu kt rumah. Kupas bawang ke ap. And awk balik kg kot, ad kwn2 sedara mara ke kn, masani la nk rapatkn ukhwah. Planning la spend time sama. Aktifkan diri sis

Situasi sis same mcm sy..😂..husband hntr awal balik rumah mak sbb taknak sy dok sorg2 kt rumah...same la kdg2 sedih tanpa sebab..🥲..kalo sebelum pregnant elok je pjj..

sama la pjj and anak sulong . mampu doa dan tawakal . cuba jgk kawal sebab emosi boleh pengaruh kesihatan baby . penat mental fizikal