Jaundice

Suami darah O.. Saya darah B+.. Apa potensi baby yg akan lahir kena jaundice? Ada siapa2 yg berpengalaman tak? Apa tips eh? Situasi lepas melahirkan: Suami berdarah O, i berdarah B+, baby berdarah O, so baby mild jaundice 3 hari jer dr 15 turun ke 9. Dari bulan ke 8 mengandung i amalkan minum susu kambing 'karihome' dan makan kacang 'walnut'.

27 Balas

probability bby kne haundice mmng kena sis walaupin xdrh o a b ab ke...Tpi cma lama n cpt je jaundice ade kt bby..Tpi mcm anak sye mngkin drh o sb ayah o n jdi lmbt trun kuning..Anak kdua drh b so ikut ibu jdi cpt trun kuning..Tpi truskan bg bf je kt dia dan jgn bg mnum mkn ape2 kt bbg kcuali xade sgt susu ibu bg susu fm..Tpi ibu kena jga mkn jga..Halia lada htam kunyit xboleh lg mkn..

Ye possible baby jd drh B. So x compatible dgn ibu ada potensi jd jaundice. Tips dia dr segi perubatan selalu kejutkan baby utk menyusu setiap 2 jam sekali, ibu jgn mkn ubat2 makjun ke herba dlu lepas bersalin. Tp kalau tips2 traditional sy x pasti la. Ada org kata mandikan baby dgn air rendaman pokok kapal terbang( tak tahu la tempat lain panggil nama ape pokok ni)

Sy pula darah o+ ,suami ab+ .. anak sy kena tahan wad sbb jaundis 😣.. dah 5 hari.. harap2 tak kena tahan wad lame😢.. hari pertama bersalin tak dpt nk susu kn sbb susu tak ada.. dah 2 hari baru ada susu..dah mula hantar susu ke hospital.harap2 baby sy berkurang lah jaundis nya..

Biasa kalau ikut darah ayah memang mcm tu la. Anak saya mau sebulan baru jaundice hilang sebab darah o ikut suami saya. Pernah warded 4 hari tido bawah lampu sebab kuning tinggi sangat masa umur anak saya umur 2 hari. Sebab lain jg anak saya kecil 2.4kg je. Sbb tu tambah risiko jaundis

5y ago

I plak time mengandung minum susu karihome. Lepas beranak Ok gak baby mild jaundice 3 ari jer. From 15 down to 9 in 3 days. Baby ikut darah bp O ☺️

Adek sy lelaki dia darah o..bini dia pun darah o xslap.. Nurse ade ckp bby bole kena jaundice or xkena lansung jaundice.. Kalo kena, mg lame.. Cmtu laa nurse ckp. Tp alhmdulillah bby dia shari jek kena jaundice, pastu xde daa.. Doa byk2 yea mumy, hrap2 bby xkena jaundice laa.

5y ago

Betul tu.. Doa ibu tu penting.. ❤️

Maaf klu info sy slh sila perbetulkn ya..Tak silap sy...ada dgr nurse kata dlu...klu dua2 drh o baby blh kne jaundice lm..mcm sy husben drh o+ ..sy ab+... bby plak drh a+ ...xlm kena jaundice.. mebi sbb sy bkn brdrh o...husben shj maka jaundice kejap shj..

5y ago

Alhmdulillah

Suami sy drh o n sy b+.. Ank sulung sy gnp 2bln bru hlg jaundis tu sbb drh ikt suami. Nsb bek xda pa2.. Tp kna ulg alik jg pg hosptl jmpa pkar. Tkt ada mslh. Now mgndg lg, hrp2 ank ikt drh ibu.. Xla kna kuning lama sgt😊

5y ago

Hi sis, i dah beranak nie post b4 beranak ari tu.. Baby i darah o and jaundice mild jer 3 ari.. So apa i amal kan is minum susu karihome, mkn kcg walnut tiap ari. So syukur la baby darah O tp very low jaundice. Dr 15 down to 9 in 3 days. I ada gak try mandi kan baby pkai air rose 3ari tu yg org viral tu tp ntah lah berkesan gak kot, try jer yg pnting x bahaya kan baby. Hehe.. All the best sis

Sy wktu ank 1st 25hri ulg alik klinik.. 2kli msuk wad.. Suami darah O,, sy darah B+,, ank darah O,, sepanjang preggy minum susu kambing lazz... Huhuh... Hope ank kedua ni xkne la jaundice

4y ago

sis minum susu lazz tu ok tak?mcm mana dengan hb?ok tak?

Sy & husb dua² darah o tp alhamdulillah amalkan je susu kambing semasa preggy , insyaAllah baby xkena jaundice . . Sy minum susu kambing sohih keluaran BDC @ karihome . .

Saya darah O tp baby takde kuning. Nurse ckp kalau ada pun, sikit sgt. Sy pun amalkan susu kambing. Makan kurma dan kismis. Air kelapa pun ada mnum.

4y ago

Ada dua jenis sy mnum tp lupa plak lg satu apa nama. Yg satu ni yusmira. Murah je tak mcm susu kambing lain. Susu kambing ni pn sy paksa mnum sbb org kata bgus kn. Nasib baik blh telan lg. Hb 10 okay je lg tp mgkin dia tkut apa2 jd nnti. Mcm sy bersalin hritu tumpah darah. Kecoh doktor2 nurse kt situ. Tp sbb last hb 13, takyah masukkan darah dh. Oh lg 1 sy slalu mnum air sengkuang cina.