Jaundice baby

Hi mommy semua. Untuk mommy berdarah O +ve or -ve, ada tips or amalan tak time pregnant untuk elakkan baby lahir nanti dapat jaundice yg panjang? Saya berdarah O +ve, kedua2 anak sebelum nie mmg jaundice lama sgt. Thanks semua :)

8 Balas

mine is AB but my baby still kena prolonged jaundice, baby masuk 2 bulan terus hilang sendiri. tips dia any blood type pon jangan ikut petua mengarut. sis dah banyak ikut petua orang tua2, my baby yg merana cirit birit teruk sampai merah bontot, menangis tk sudah si anak tu. just make sure baby minum susu cukup, berak cukup, kencing pon cukup. nanti kuning tu keluar ikut situ la. kalau bagi susu dada, tolong jangan makan jamu. nanti lagi meroket kuning anak. lepas 15 hari babys life tu, kalau kuning jugak, doktor akan ambik sampel darah and urine. insyaAllah kalau result clear, takde apa nak dibimbangkan. jaundice memang tak boleh elak, antara sekejap or lama je yg kita kena hadap.

hi mommy anak kedua saya kene prolonged jaundice dan saya ikut semua petua org lama. satu pun tak menjadi malah makin teruk sampai hampir kene tukar darah. bacaan naik hingga 380 anak ketiga saya dah insaf tak ikut petua lama. saya dgr nasihat doktor & nurse utk rajin susukan dan monitor najis anak. masih prolonged tapi tak kene warded dan bacaan dibawah 150. setiap anak ada jaundice tp bila mommy ni berdarah O,ini la yg crucial. kata doc,benda ni tk boleh elak melainkan dirawat selepas baby lahir.

Hi, mommy Saya blood type B+, anak saya pula O+. Doktor kata apabila darah ibu dan anak tidak sama, chance untuk kena jaundice tu tinggi. Anak saya prolonged jaundice, umurnya cecah 2 bulan alhamdulillah kuning tu hilang dengan sendirinya. Saya tiada tips atau amalan semasa pregnant. Saya hanya mengikut apa yang di suruh oleh doktor sahaja iaitu kerap menyusukan bayi setiap 2 jam, paling lama pun 3 jam.

hi mommy . sy bersalin bulan 4 tahun ni baby tkde kuning langsung , masa pregnant sy banyak minum air kelapa n lepas bersalin sy kerap susukan anak supaya anak kerap buang air kecil&besar. sy n baby pun darah O+ve

Saya berdarah O+ve. Alhamdulillah 3 anak saya sebelum ni lahir tiada jaundice. Saya perbanyakkan makan buah- buahan masa mengandung. Saya ada alahan kulit, tak boleh makan organ dalaman, seafood dan vitamin C

so far anak² saya lepas lahir mmg bg susu kambing..paling lama 1 minggu ja kuning dan x perlu tahan wad..maybe sbb diorg teruk sbb bukan darah o mcm saya

baby lahir agak mustahil xdak jaundice. pnjg/x bergantung kpd kekerapan baby menyusu dan berak. itu je caranya

sy pom drah O.. smua ank sy lahir mmg jaundice.. tpi sy ikhtiar.. mnum ssu kambing.. insyaallah x lama..