Takda selere makan

Start pregnant ni selere makan takde dan makan pun tak tentu waktu. Kadang perut masuk angin, cube nak makan tapi tak boleh telan rase kembang tekak dalam mase yang same risau baby dalam perut ni 🥺 Kalau kurang makan atau makan tak tentu waktu ade effect tak dekat baby ?

23 Balas

Kuatkan semangat dan sabar ya sis. I pun ritu sama takleh makan takleh minum masuk angin loya takleh bau macam2 idk how i survive the 1st trimester. It was hard. Tp Alhamdulillah masuk 2nd trime semua tu hilang. Sabar tau sis. Cuba je try makan apa yg boleh, biskut roti mee makan sikit pun jadi. Yang penting ubat folic jangan tinggal. Kalau sy air putih masa tu takleh minum sy tukar air limau n milo. Tp buat kurang gula sbb minum air putih sikit.

sama mcm sy tgh alami . tp sy paksa jgk makan nasi ke apa apa ke walaupun dpt dua tiga suap je sbb risau baby . kesian dia . sy bnykkn makan buah sbb tu je yg bole telan bnyk . kadang smpai pedih perut sbb tak bole mkn . sy mnum milo kosong suam bru lega sikit . takpun sy minum susu Hl yg ori utk jgn perut kosong sgt . sy mehun ke mee tak bole masuk . roti pun bole sikit je . semoga kandungan kita baik baik je .

Sis kne try and error.. kadang2 mabuk n mual tu lagi lg menjadi kalau kte xmkn ape2.. bile dh mkn muntah xpe.. janji sis mkn.. n bile mkn akan ade energy n kurg mual skit.. mmg pnt sb kdg mknn yg kte mkn n muntah tu dh ase xblh nk mkn.. tp xpe try mknn lain plak.. kalau xblh mkn lgsg try mkn buah.. bykkn minum susu..

Nasihat doc dekat saya haritu waktu mcm ni nak makan apa makan je. Sbb waktu alahan semua menda masuk perut keluarkan semula . Menda tajam mcm org duk ckp durian , nenas kalau teringin makan je dgn syarat berkadar . Rasa nak makan maggie makan . Sbb lebih baik makan dari tak makan terus . Faham kerisauan ibu tu

of course ada. nutrisi xsampai dekat baby. mcm mana baby awak nk membesar dlm rahim awak. xboleh makan byk awak kena juga makan tapi sikit. jnji awak mkn kerap. cuba try n error apa2 yg awak boleh mkn. kalau smpi xde tenaga please pergi hospital. utk doctor drip air. tak boleh biar perut awak smpi msok angin.

jgn sampai tk mkn walaupun loya cuba try makanan yg awak blh mkn. mee ke bubur, sy pon masa awal ii mcm awak dari 4week-12week tkde selera alhamdulillah dh 13week nii dh ada selera mkn blk. sabar yeee insha allah nk masuk trimester kedua nanti ada selera blk.

Ya betul, ada effect. Baby akan kurang nutrisi dan awak pun akan takde tenaga. Mudah untuk jatuh sakit. Awak kena makan. Try and error. Makan apa yang awak boleh makan. Makan banyak kali dalam kuantiti yang sedikit. Saya pregnant 6 kali sehari makan. Stay strong ye awak🌹

Sy pon kurang selera makan sepanjang pregnant. Awal2 pregnant turun berat dari 53kg jd 47kg. Skrg 29w baru dapat berat badan asal 53kg 😅.. Alhamdulillah baby membesar dgn baik sama dgn usia kandungan, tak besar tak kecik. Cuma sy ada masalah hb low.

Sama..😥 bila nak mkn benda lain tak boleh pulak ada ja pantang larangnya..kadang sehari sekali ja mkn tu pun mkn 4sudu ja naik stress kita kena ckk membazir mknan 😭😭 dh tekak nak mkn takat tu ja nak buat mcm mana 😔

1y ago

Sy mkn maggie,mkn bubur tapi dlm kuantiti sikit ja klu byk rasa nak muntah 😅 lepas tu sy ikut tekak kadang nak mkn lamb chop..Kasih on ja sis 🤭 selagi boleh mkn heheh

Cuba Makan berteman atau minta tolong suami suapkan. Dapat 3 ke 5 suap, syukur. Tanamkan rasa redha, sabar, syukur dlm hadapi ujian kehamilan Ya, beri kesan kepada ibu dan Baby dalam rahim jika tak cukup nutrien sesuai kehamilan.