Takda selere makan

Start pregnant ni selere makan takde dan makan pun tak tentu waktu. Kadang perut masuk angin, cube nak makan tapi tak boleh telan rase kembang tekak dalam mase yang same risau baby dalam perut ni 🥺 Kalau kurang makan atau makan tak tentu waktu ade effect tak dekat baby ?

23 Balas

Mcm saya, 9 bulan pregnant, mual still ada, tapi tetap makan. Masa dah 4bulan dah boleh makan tapi mesti muntah2 balik, so makan je. Lama2 insha Allah boleh makan walaupun ada muntah tu, kunyah ajeee. Fighting!

sabar ye , cuba mkn apa yg boleh di telan , jgn biar perut kosong , sy pun mcm awk dulu , smua mknan xbleh nk msuk , mkn bihun dgn buah je hri2 , sbb tu je yg boleh ditelan , msuk 2nd trimester bru ok , 💪

saya dah 22week masih ade alahan .. xbole mkn berat badan pun x naik.. tapi cuba mkn jgk.. 2 sudu nasi.. minum air kosong pun muntah.. minum Barli jee. kencing +1 nasib x kena GDM

Mcm sy klu rasa loya, sy akan minum jus oren dulu sebelum makan nasi, setakat ni itu je cara yg membantu utk kurangkan loya dan lps tu boleh mkn mcm biasa

Awk cuba try and error apa yg blh ngan x.. mak kena mkn utk bayi dpt nutrisi.. hidrasi bdn kena jaga.. mknn jgk sumber hb kita & baby.. mkn buah² ke dulu try ja

1y ago

Buat sementare ni sye mkn buah epal, klau nasi berlauk mmg sye tk boleh mkn.

sy pun sama.. loya tgk nasi tp sy mkn menda lain mcm mee,kue teaw, bihun, buah2 dlm kuantiti sikit tp kerap.. minum susu n mkn folic acid

Sama macam saya sekarang ni. Perit sgt rasanya 😭 Awak dah week berapa skrg? Saya 11week. Saya tak sabar sgt nak masuk 2nd trimester

makan makanan yg xde bau sis.. roti biskut kek puding..kdg2 bau tuh yg buat xde selera.. bila makan oke jer boleh telan..

Sy sampai 4 bulan makan n muntah tp paksa jugak mkan. Asal mlam je muntah. Tp skrg alhamdulillah dh 8 bulan

sy pulak terbalik mula2 pregnant xde rasa kembng tekak nie da msuk 3 bulan da start kembang tekak