5 minggu bleeding

Slm.. nk tnya normal ke 5 week tk nmpk pape kantung lg walaupn dh scan guna tvs.. sy bleeding pg td and then dktr scan tkde nmpk kantung pape.. dktr suspect luar rahim.. pg td sy ade skit bawah perut.. tp skli tu je.. pastu dh tk sakit.. and dh tk kuar darah mcm pg td.. pastu pg td darah kuar sbnyk pantiliner..

8 Balas

Kalau dah scan guna tvs tak nmpak kantung selalunya doc akan sspect luar rahim, n dorg akan bt surat refer ke pakar o&g hspital terus. Macam saya bulan 4 hri tu sya keguguran week 12, kena admit ward n kawan katil sebelah kes mcm ni, dah scan2 tak nmapak, trus klinik tu hntar ke hspital, n dia cerita masalah dia kat sya. Kami kena admit semalam jugak, saya n kwn katil sblh kena tolak ke pakar o&g, dia kena cek sma2 ada atau tak kntung tu, tapi smpai sna, ada kantung dia tapi kecil comei je. Saya pulak kena cek clear atau tak rahim lepas dh gugur naturaly tu, sya clear, last2 kami dua kluar wad pun sma. Sis ad kena refer pakar dah ke?. sbb risau gitu, harap baik baik sja ya sis.

1y ago

Alhamdulillah sis lepas kena tahan wad dua hari utk check beta hcg tu, bru nmpk kntung🤗

Sis, saya pn tengah alamai yang sama. Ikutkan saya pregnant 5 mgu 4 hari kalau ikut apps tapi bleeding fresh blood start semalam. dah pergi klinik n dorg terus refer ke hospital. Scan atas bawah dkt hospital memang tak nampak ape, cuma rahim mmg tebal. Doktor ckp bukan ectopic jugak sbb baby pn takde dlm kilang telur bile scan. Jadinya doktor assume yang sebenarnya baby mgkin kurang dari 5 minggu sebab tu x nampak lagi. Untuk bleeding tu, 50-50. Mungkin darah menempel atau baby tak jadi. Hari ni masuk hari ke2 bleeding. Xtahu nak rase ape. Harapnya baby ok2 saje. Kena tunggu lagi seminggu untuk next scan nak pastikan baby betul ade dalam rahim dan takde masalah lain.

Sy pun mcm awak, 5w ada sikit bleeding, sbb ini first baby sy risau and pergi cek kat klinik private, doc scan tak nampak kantung dlm rahim & suspek sy ectopic pregnancy rasa nak nangis bila doc ckp mcm tu, then doc refer i ke hospital gov, kat hospital terus kena admit emergency sbb doc risau, ambik darah utk beta hcg & jumpa doc pakar, scan guna tvs, alhamdulillah dia ada nampak kantung dalam rahim tp masih terlalu kecil, so dia suruh i dtg seminggu kemudian and bila scan tvs sekali lagi, dah nampak kantung siap dgn heartbeat lagi. Alhamdulillah. Awak jumpa doctor yee klu bleeding makin teruk. Semoga dipermudahkan urusan. 🤲🏻

sya preg 7W , sya tgh alami bleeding sekarang masuk hari ketiga. hari first kluar darah sya terus pg emergency , dr scan, kantung dalam rahim dan bukan keguguran, dr ckap darah kluar sebab implantasi . tp risau jugakla. masuk hari ketiga masih kluar. normal ke tak eh? macamana keadaan awk skrg sis?

1y ago

sya keguguran sis. tgh admit sekarang tggu utk scan sama ada plu cuci atau tak😭

Sme sy sis.. Bleeding dah 4-5 hari dah.. Dah check up doc kate ad yg mmng time prgnnt pon masih kua darah.. Cume jgn terlampau bnyk teros kene pg hospital.. Dpt unat oenguat rahim lagi 2hari habis ubat kene check up lagi.. Sy scan pon msih blom nmpk bby n jantung..

tvs should be blh tgk skli tube klai ade kantung dkt tube so yes luar rahim sbb perku detect n buang awal utk selamatkn tube https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group kehamilan 2023 💟

Btw scan biasa 7 weeks keatas baru nampak, sbb tu b4 7 weeks mmg org x g scan sis, even gune tvs pon mmg xnmpk kalau b4 7 weeks ni

2y ago

sy pg tpksa scan sbb dh pegi hsptal... bukan sy sdri yg mtk utk scan😅 ikutkn 5 minggu bg sy mmg tkkn nmpk.. tp ada org 5 minggu dh nmpk kntung..

Then doctor ade suruh buat apa lg sis?

2y ago

Semoga Allah permudahkan segala urusan sis ye, moga cpt sembuh