Duphaston

Hi siapa sni pernah makan ubat Duphaston. Apakah pengalaman mumy2 smua selepas mkn ubt tu. Sbb skrg sy bleeding dctor saran mkn ubt tu.

11 Balas

Ubat duphaston ni ade 2 function. Kalau baby boleh bertahan dia akan bantu kuatkan rahim. Tpi klau tak, dia akan percepatkan turun darah@proses keguguran. Sye penah mkan masa kandungan 6w sbb ade spotting. Sye mkan 2 mnggu then stop. Alhamdulillah kandungan bertahan skarang da 21w. Ape pun tawakkal je sis in shaa allah takde pape. Pikir yg baik2 je 🤗

3y ago

Hi sis, sis mkn selama 2 mggu tu mmg bleeding ke?

.ye saya pernah makan duphaston dari 4 minggu sampai 18 minggu sebab bila keluar kerja audit akan keluar darah sebab banyak bergerak, x banyak hanya tukar pantyliner je sebab x selesa..alhamdulillah sekarang dah 37 minggu tengah tunggu hari..memang doktor jaga saya betul2 sebab saya ttc 8 tahun 🥰

4y ago

.ehhh x hari2..sebulan tu 1-2 kali je..ada yang xde langsung..

Sy penah mkan ubt tu..dri 6w smpai 12w...ada spotting msa awal trimester..ubt tu utk kuatkan rahim.. Biasa klau awal trimester mmg akan ada spotting..bleeding.. Itu sbb bby mau lekat n uri msh kat bwah..kdg2 smua tu akn ok msuk 10w k ats...jgn stress dan bykan rehat

4y ago

Sya 26/6 k,gugurn sbb bleeding Onn off Doc ada bg duphaston sy telan k,kdg je sbb sy ambik pil acid folid farmasi dan mungkin jgak t,lalu fikir bleeding je Janin tu tk dpt b,tahan jatuh sndiri Msa tu dh 6week

Sy penah makan masa 4w sbb jatuh then ada lendir darah makan 2x sehari... alhamdulillah sekarang dh nak masok 4 bulan masih makan kadang2 & period sy jenis teratur...sakit semua takde rasa pon

Ubat tu actually utk kuatkan rahim .. Sy makan sbb sebelum ni ada tumpah darah .. Skg tengah bed rest je .. Puncanya uri sy kt bawah rupanya .. Makan ubat tu kepala jd pening ,mual sikit ..

4y ago

Masa tu sy 13w .. Alhamdulillah now nak masuk 19w .. 😊 bila darah dh xkeluar doctor suruh stop makan ubat tu .. Makan bila keluar darah lg je ..

Sy sempat makan 2 hari je. Lepas tu tetap gugur. Kalau memang baby x sihat, even makan duphaston pun akan gugur jugak. Kalau baby sihat, akan selamat.

Saya bleeding masa 6 weeks sehingga 9 weeks.. Masuk minggu ke 10 alhamdulillah dh takde.. Saya makan Duphaston jgk.. Tu ubat utk kuatkan rahim.. Sehari makan 2 kali😘

4y ago

xrisau ke msatu bleeding sy 2 minggu bleeding stress sgt..s,hingga sy k,gugurn

Saya drpd sblum pregnant mkn duphaston, sbb time tu tgh ttc. Doc bg suruh stabilkan period balik. Lpas pregnant pun mkn jgak, sbb awal kandungan ade bleeding, utk kuatkan rahim.

4y ago

Tk lama, dlm 2 hari mcm tu. Sakit senggugut tu tkde pulak. Sbb saya mmang jenis period tk teratur, sbb tu mse ttc tu doc bg duphaston

Sy makan masa ttc setahun, and makan jugak lepas pregnant sbb bleeding 10w-12w. Makan sampai 16w.

4y ago

Syukur lah. Ya smoga kndungan sy slmt. Kna truskan mkn ubt

Sy penah mkn ubat tu.. Tok kuatkan rahim time ttc dlu..