tak lalu makan

ada kesan buruk tak klau memilih makan msa pregnant ni? sy tak selera tgk mkanan berkuah mcm kari, kurma atau sup & sewaktu dgnnya. Yg tekak sy selalu nak makan nasi telur mata dengan kicap, nasi lemak, nasi aym penyet (tanpa sup), atau nasi bujang je. maksudnya yg kering2 je. sayur pun rasa kurng selera tp buah2 sy kerap makan. sy Jadi malas nak masak lauk pauk. sampai husband pun kne mkn ikut selera sy. adakah bahaya utk perkembangan baby?

tak lalu makan
63 Balas

sy pulk smpai skrg hanya makn mee or bihun tomyam shaja..buat sndri..ayam lgsung xboleh telan..nasi kdg2 je..tu dlm smggu skali je telan..kdg2 xpun..ulang yg sama je..just mkn sayur yg dlm tomyam je..then tomato and timun mentah..buah epal ,pear ..pagi mkn oat ltk air suam kosong je klo lapar sgat..berat mmg turun mndadak..skrg xboleh trima mknn sgat..xtau nk buat mcm mne tp just mkn je asl boleh mkn..air manis wajib or air asam stiap pagi sbb mlut rasa pahit..

3y ago

saya pon mulut selalu pahit. takut consume gula banyak sangat, saya ganti asam2 or air bergula dengan buah2 or hisap vitamin

tu sbb perut cpt msuk angin jadi boleh makan yg simple2 je.. sy pun mcm tu minta suami masakkan telur saja dan nasi kosong cmpur kicap dah settle.. makan lepas tu lega ada juga termakan walpun mkn mcm tu saja.. x hbis2 rehat baring tapi lama2 kena ckp juga x bagus baring je keje.. tapi lama2 kelamaan bila trimester ketiga rasa aktif pula trfikir nk jalan2 . last2 ada pun tepi sawah pun okey lh hahaha

sy mula2 awal trimester sy xbole makan langsung makan muntah , makan muntah smpai lekat bau makanan kat tekak , tp da ambik ubat mual ambik msa 4 minggu bru ok , skrg da 29 week , dlu risau jugak sb makan mcm tu jugak asal bole makan tp nanty last trimester lagy la xda mood nak makan sb nasi pun skrg ambik x sampai satu senduk dah kenyang😂😂😂

masyaAllah same lah menu kite.. sampai kalau bau tumis2 pun tutup pintu. xboleh bau nk muntah juga. berat pun drop aje.. sy ty nurse masa checkup, depa kata tak apa asalkan jamah juga apa2 yg bg khasiat tenaga sikit. janin tgh membesar perlu makan/minum dari ibu. nnt dh makin stabil, susun balik jenis2 makanan harian ibu hamil😊

saya bru 7 minggu kadang2 selera nak makan tu ad kadang2 takde .. selalu pagi saya memang mual teruk .. dah 2 hari ni sy minum jus mamariam alhamdulillah mual2 tu berkurangan .. selera makan pon ada .. tapi nasi telur kicap ni buat saya lapa lah pulak 😅😅

klu baru2 mmg mcm ni sis.sya hari2 ayam goreng kunyit dgn nasi putih je.bila dah jemu hari2 buat nasi goreng kg.bila dah habis alahan semua bedal🤭..takde effect pape kot janji kita mkn dari biar perut kosong masuk angin lagi teruk nnti mana nak melayan mabuk2 alahan kan

sama dgn sy nasi, roti, kuah yg bersantan atau berempah mmg langsung x boleh makan. asal makan jer muntah...yg boleh masuk cornflakes dgn air coklat. buah pon ade yg boleh dgn xboleh....so sy topup dgn supplement. doakan sy sis dpt makan after 12weeks...1month to go..

mengandung no 4 ni saya alah mkn nasi & ayam.. mmg x boleh masuk klau x mmg munth. tp sy tukar pada mihun & macaroni + protn yg lain & sayur hijau. ari2 mkn tu je.. alhmdulillh dah rujuk dgn dktr, dktr check bby besar dgn baik.. detail scan pun smue ok. #22Nov20

sy pun sama mcm sis, tp sy paksa jgk ckupkan dgn sayur dlm sehari tu. saya paksa, sy pilih sayur yg blh telan dgn keadaan sekarang mcm sawi manis, lobak merah, bendi, brokoli hijau, terung.. ni je la saya duk ulang makan dari awal preg sampai 37w..

Kalau nak baby & ibu sihat, cukup sat segala kena “paksa” juga.....biasa lah pembawakan ni xlah nak ikut sangat..fikir 1 jer makan bkhasiat utk baby Salam perut tu kalau x nanti mcm2 masalah timbul sis🙋🏻‍♀️