Alahan Mengandung 6-7minggu

Siapa dekat sini alahan x blh telan nasi dengan bau tumisan bawang. Bau je nk muntah makan nasi je rasa pahit tekak. Peliknye saya ni x blh telan nasi, tapi roti canai cecah kari dhal blh plk telan. 😭Risau anak xde zat bile ibu x mkn nasi 😩

13 Balas

Sma lh...awal2 mgandung smpai lh 4 bulan...nasi x blh masuk, asik muntah je, klau air plk x blh minum air kosong, rsa mual, n bila bau ore goreng2 msty rsa nk mual n pening... Pagi smapi petang sy bayak mkn buah2...mlm bila suami balik kerja dia paksa juga sy mkn nasi wlaupun 2 mulut tp lebihkn sayur n lauk...byakn bsabar ye, cuma je mkn wlaupun sikit, ambl nasi 1 kali shari pun x apa

Jgn risau sis... Mula2 mmg mcm tu, apa yg sis nak mkn skrg ni, sis mkn saja ya... Asalkan ada mkn... Sis boleh mkn buah juga... Jgn stress k... Akak skrg baru masuk 3bln,masih dlm alahan juga.. Hmm.. 😊☺️Jaga diri baik.. Fikir positif saja ya..

Tak semestinya tak makan nasi tak dapat zat sis. Mcm sy berat selalu naik lagi kena kurangkan nasi. Kena makan suku pinggan je. Yg lain2 lauk dan lebihkan sayur. Awk boleh je makan ape pun, janji berkhasiat dan dan boleh masuk tekak.

awal hamil xpe lah, nanti da bole makan berzat ..pulun lah.. 3bln pertama saye bole mkn bihun pama je wak.. da bole mkn memacam baru la mkn zat zat .. + angin + pedih ulu ati + gastrik + morning sickness

sy pn mcm tu di awal trimester. tp kalau nasi, mst mkn nasi yg berperisa. mcm nasi ayam, bru dpt telan. sis cuba gantikan dgn bread kosong cicah milo panas pn ckup. jnji perut tak kosong..

Kitew sama.. tk blh nk telan nasi langsung.. ayam dgn daging lg tk blh masuk.. ni nk dah 6 bulan baru blh mkn sikit2 time siang.. klu mlm mmg kena tendang balik 😂

Orang kata selagi kita blh makan apa apa makan je. Janji baby ada terima zat yg kita makan. Tp risau jgk kalau nasi x leyh telan makan yg kurang sihat ssh jgk

Sy hari tu lgsg xleh bau nasi mendidih, makan pn xdk selera nasi tp cuba makan benda lain yg sy boleh makan 😅

4y ago

Kan ,bertabahlah sis 😊 jgn kata nk masak..tgk dapur pn xleh nk g..sy 2 bulan lbh gk x msak..beli kt luar ja belaka..sbb kdg yg sy masak,sg x lalu nk makan ..

Awal pregnant mcm tu...sy awl pregnant kje mlantak laksa je...dah tu je yg leh masuk

Sis boleh gantikan nasi dengan karbo lain contohnya roti ke, sweet potato ke, mee..