Alahan kepada nasi

Hi semua,sya hamil bru 5minggu.. Ade x kt sni yg pengalaman ketika hamil alahan kepada nasi,bila mkn nasi je tekak jdi loya dan trus jdi hilang selera..ade x cadangan makanan ape yg sesuai utk gantikan nasi tu..perot asyik lapar tpi x blh mkn nasi..klau ade blh kongsi disini,trma kaseh..?

24 Balas

Sy ms awl preggy xleh mkn nsi nti.muntah..mkn 6sudu nsi je..pstu sm gak muntah..last2 mkn bubur nsi....husben jup bli bubur msi mcd.. bubur nsi chicken texas..bubur nsi marrybrown..ngn bli bubur nsi instant tnpa msg buat stok dkt umh..jnji perut kenyng n mkn...sbb tu je blh mkn.. msuk 5bln dh leh mkn mcm2.. time tu mmg happy tahap lompat2.. hehehe xde alahan mkn lg..rs nk brtambh2 mkn lg ada la..smpai berat asyik naik 2kg setiap mggu bsing doc n nurse bile g chckup..hehehe😂😂😂✌

Sy dlu cmtu jgk, xbole telan nsi.. Mkn pon sesuap.. Kdg sy gnti dgn mee n meehoon.. Skunk dah 22 wk selera dah mnjdi asyik lpr nsi je. Berat pon naik mndadak dari 45 skunk dah 51, dlu berat bdn statik skunk amik naik kilo2

Sama macam saya masa first dulu. Tgk nasi pun tak boleh. Bau nasi masak. Masa tu boleh makan roti, mee bihun mcm tu la. Tp tak banyak pun buat alas perut. Alhamdulillah masuk 4 bulan dah okay ☺️

Sy awl mengandung mmg x bleh bau nasi mengelegak..nk muntah x mkn pun nasi.mkn roti dan buah ja.skrg perut pun beso..smua membujur lalu melintang patah..hihi..sbo jer lh

Tengok je mual 😭 entah tekak ni nak makan apa . Kalau asam pon sikit2 buat hilang mual. Sy ada darah rendah risau takut tk cukup zat kat baby

pnh sis...tgk nasi tu mcm ulat pun ada..nie klu msk sndri la...tp bla pesan kt kedai,laju sja mkn😛😛..tp lps tu mnth jgk😌😌

Try makan bubur. Sy 13weeks bru kena mcm.ni. jumpa doc dia suruh pksa makan. Klu xleh mkn bubur. Try makan alhamdulillah. Hehe.

Saya sekarang 32 weeks. Dari start pregnant sampai sekarang geli tengok nasi. Selalu saya gantikan dengan spaghetti atau roti.

Sy pn x lalu sgt nasi.. Tp sy suke mkn kentang.. Especially cheezy wedges 🤭🤭.. Tp x la amalkn mkn tiap2 hari..

sama la ngn sy...mcm x blh terima je nasi..mkn bnde yg mengarut je..tp kne pksa diri jgk sbb nk tenaga..😭😭

5y ago

klau blh mkn pn mcm mee...tp xleh mkn byk jgk sbb mulut rs pahit serba x kne..sbar jela yg..