baby meninggal dlm perut.

Just sharing. Pengalaman kawan sy utk pengajaran n tauladan. Kes 1 : alah teruk. Makan xkerap. N makan bnda kurang khasiat. Baby dh 5bulan. Kurang zat. Baby mengecut dan meninggal. Kes 2 : tga further study. Diri rasa kuat. Bertenaga ke sana ke mari. Kndungan 26week. Baby meninggal dlm perut. Doc ckp mybe baby penat. Ibu trlalu aktif. Kdua2 kwan sy ni sgt down. Smpai kes 1 suami isteri berhnti kerja pulang ke kg. Dah berbulan. Baru ok . Kerja balik. Kes 2, hmpir meroyan sbb salahkan diri sndri xdpt kasi zuriat pd suami. Doc nasihatkan berehat setahun dua. Utk bg rahim rehat. Sbb dia memang lahirkan baby scara normal. Sedih.. sy pun nangis masa mereka berdua bercerita ?? . Sy kongsi cerita ni utk para ibu hati2 dalam soal pemakanan dan penjagaan diri. Makan makanan seimbang. Makan sikit pn jadilah asalkan kerap. Trutama 1st trimester. Memang teruk skit. Sy pn dh rasa. Hal2 rumah harap para suami main peranan. Bntu apa ptut. Mudah2an ibu2 yg sedang mgndung sekarang dipermudah urusan . Aamiin.. ?♥️

32 Balas
Tulis jawapan
VIP Member

Masa sy mengandung dulu, sy aktif sangat. Kerja pulak dekat tadika, budak2 lasak naik turun tangga. Ada satu hari tu badan terlampau penat so husband kata berhenti kerja sbb risaukan baby. Yelah first baby. Takde pengalaman. Tp sy jenis aktif. Masa pregnancy masuk 7bulan, sy still buat keje berat. Angkat berat2. Lepastu leaking. Terus stop buat keje. Duk diam je. 37minggu induce tp berat baby 2.36 je. Tolak nicu sbb masa induce, contraction tu sy demam tinggi. Kuman kene plasenta. Jalan tak bukak after 12jam induce second pill, baby distress. Terpaksa czer. Lepas czer pulak, tekanan darah rendah sangat, 45/60 macam tu. Kene drip air 5botol. Takboleh tengok baby masa tu. Sedih sangat.

Baca lagi
Contributor

Btul... Makn kerap tp sikit2... Jgn makn makn terllu peds... Susu penting kene minum.. Tk lalu susu prengnnt.. Minum susu everday pon ok jnji 1hari 3kali.... Makn nasi.... Roti.. Biskut... Makn aiskrim bole bila cuaca pns sgt.... Maknn tu kene balance la gan minuman.... Yg penting susu... Jgn stress... Bnykkn reht... Jgn terllu aktif..... Buat kj rumah bole.. Buat yg biasa2 je... Mengemop kalo lart tp slow2.. ..sblom buat kj makn dl... Slow2... Pjok bby.. Berckp dgn bby... Ubt klnik makn...

Baca lagi

sy 1st baby dan meninggal dlm perut 38 mgu. mungkin juga stress penyumbang. sbb start trimester 3 sy asyik stress fikir masalah keluarga. tmbh pulak sering tak sihat. kdg2 sy down bila sakit org cakap org lain okey je. elok je ank keluar sihat2. sy gagahkan diri lawan last2 baby dh tak gerak. kalau sy abaikan apa yg org kata dan care dgn diri saya dulu.. mesti x jd mcm ni. apapun tkdir. sy terima ujian ni dan hadapi dgn sabar. insya Allah

Baca lagi
1y ago

Sy pun risau dgr. Sy lg 2 hari 34 minggu

Pengalaman (byk benda pelu sacrifice pregnant 4 kali.. hya sempat melahirkan baby sekali ....).kena penting diri Masa pregnant.. suruh husband uruskan kerja rumah ..bedrest 1 & 2 trimester.... jaga pemakanan.. walaupun xlalu mkn.. paksa diri makan... Makan beras yg less kanji.. makan byk protein.. mcm org sakit diabetes..minum air berperisa hanya susu & buah2an sahaja..& paling penting amalkan kurma & madu..

Baca lagi
Contributor

Selepas baca ni, harap2 baby saya sihat... Amin~ Kesian kat kawan sis.. makasih share ya sis.. pasni kena makan selalu biarpun kuantiti sikit... Sebab saya ni nak je makan tapi tak dpt makan Banyak sebab perut asyik Rasa penuh je pastu tak selesa pulak. Bila lapar saya minum susu je.. kena paksa Diri pasni demi baby..

Baca lagi
2y ago

sama laa.. skrg dh 25week.. xlalu dh nk mkn bnyk. perut jd ketay xselesa rasa nya.. skrg pn duduk saah, baring salah.. tido je xsalah.. 😂

Contributor

Klu alah teruk smpi xblh mkn, at least vitamin yg nurse bg jgn skip. Itu sbg makanan utk baby. Kakak sy alah terus smpi minum pun dia muntah..duk wad masuk air 2botol. nasib la mkn vitamin 4 serangkai tu dia blh telan. Nasi jgn ckplah..mmg 1 butir pun xblh mkn. Sampai 5bulan baru dia okay.. start mkn slow2.

Baca lagi
Contributor

Allahh..bila baca ni, risau plak rasa. sy pun dlu kje kt tadika..selalu bt keje² berat. kita rasa bdn kita larat..tp x tahu penerimaan bby mcm mna. nak tak nak..kna buat sebb dah memg keje kita. bla kndgn masuk 8 bln, brhnti keje sebb hari² blik rumh tubuh dh lemah..skrg dh 36w, harap² bby terus ok dan sihat.

Baca lagi
Contributor

Saya anak meninggal usia kandungan 34 mggu. Punca tak tahu. Mgkin mslh dr segi pemakanan juga. Lahir kecik 1.4kg. Nk pregnant balik tggu 6 thun br merasa. Dah give up pd mulanya,tp Allah Maha Mendengar. Alhamdulillah,dpt rezeki zuriat. Baby boy. Comel ya ampun. ☺️

Contributor

Saye mase 1st &2nd dah la xde selera mkn tp kene jugak buat keje2 renyah bgun duduk tongang tonggek sbb majikan jenis x cakna dekat staff.dah la badan xbertenaga paksa2 je badan.rase kesian kat diri sndiri dgn bby.ni baru dpt rehat pnjg tu pon sbb kes covid😢

Contributor

Ya. Kadang bagi bakal ibu yang bekerjaya ni, kita fikir kita mampu kita kuat sebab dah biasa buat. Tapi kita tak tau pembawakan kandungan kita tu macam mana. Akhirnya, saya keguguran pd minggu 9. Sedih, sesal. Usaha lagi untuk pregnant. Doakan.