36 weeks suami tak bercakap

Doc kata baby kecik. Sy mcm rasa salah diri sndri. Mood out. Emosi.Suami pulak jenis baran. Doc kata kena czer lps 37mingu. Sedih mcm2 dalam kepala. Suami mengmuk bila sy beremosi. Yela doc ckp itu ini. Ibu mengandung mana tak sedih? Tak beremosi? Tak mngs. Tipu laa nk kata diri ni kuat. Suami tengking maki mncarut tunjal2 kepala. Bukan nak buruk kan suami. Tp sy sedih semua ni berlaku dekat sy. Tak bgtau spe2 pon.so sy luahkn and cte kat sni. sy hide nama sy. Sy masih syg suami sy. 😭 tak boleh nak bnci. Kenapa ye? Sy masih harap dia belai sy.

29 Balas

laki saya pon baran sis. barannya hanya di mulut dan cepat cool down. bukan baran bersabitkan tangan dan kaki. tapi, saya paham kata2 makian tu sgt beri kesan pada kita. saya skarang mengandungkan anak kedua. dah lali dengan perangai dia sampai damalas nak layan. sampai dia pon dah xberapa baran dah dgn saya. sebab saya xde respon dgn marah dia 😂 sebab, saya cuba untuk kuat sis. kuat dari segi mental, fizikal dan duit. apa2 jadi, saya ada duit untuk digunakan kelak. mental saya, saya cuba untuk jaga dan elakkan jadi teruk smpai jumpa psikiatri, sebab saya ada anak yg saya kena jaga. anak pon kita kena ada mental yg sangat2 kuat sebab 24h, mental kita akan diuji. dan kalau kita xjaga, kita senang rasa burnout dgn anak. inikan dgn suami 😭😭😭 kuat sis, saya belajar dgn melihat arwah mak saya. saya cuba belajar dengan pengalaman pahit dia. saya baca cerita KRT di fb dgn niat nak tahu apa cerita rumah tangga yg sedang berlaku sekarang 😂 supaya saya aware dan bersedia dgn rumah tangga saya sendiri. saya join group masalah mahkamah syariah juga, sedikit sebanyak, saya banyak tahu fasal proses penceraian, kenapa dan mengapa terjadi, apa proses hak anak dll. Saya baca bukan nak kaitkan dgn kehidupan saya, tpi untuk persediaan. kita kena kuat sis. laki ni ada ego, dan ego dia ni memang nauzubillah 🤦‍♀️ once dia tahu kita ni lagi kuat dri dia, dia xkan berani dah nak pijak kita 😊

pertama skali sis kene pk kn anak sis... xkisah pn bsalin kaedah normal ke czer... y penting ibu ngn ank selamat.. kedua sis kene sntiase kawal emosi... mmg susah nk kwl emosi,nak2 husband jenis xbg perhatian tahu nk baran je... sis sndri la kne tahu cara kwl emosi... dan sis jgn duduk sorng2,cari teman utk bbicara...sama da fmly ke kwn2 ke utk hilangkn perasaan ngtive.... bila pikir kn perangai husband sis mcm to...lps bsalin sis dsarankan ambil la protection utk xmgndung jrak dekat .. kalau x,sejarah mungkin berulang balik la mcm skrng ni... baby kecik ke besar ke...semua to da dtentukan oleh allah.... sis mkn la byk mane pn,kalau allah da tetapkn cmto ,cmto la... y penting bby sihat,ckup sifat fizikal mental.... sis jgn putus asa bdoa... doa seorang ibu sgt mujarab... untung yer kite sbgai seorang muslim y bgelar ibu...doa la sbanyak y mungkin... doa juga utk suami sis moga sifat baran yer hilang bile dye tahu pgorbanan sis sbgai isteri dan ibu kpd ank yer....

cara islamic untuk kuatkan rohani emosi kita org bab dengan hati manusia ini amalkan ayat ini bila masa pun tapi perkara paling penting ialah yakin Dengan Allah .. tu lah kunci sebab doa kita Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: فَسَتَذْكُرُونَ مَآ أَقُولُ لَكُمْ  ۚ وَأُفَوِّضُ أَمْرِىٓ إِلَى اللَّهِ  ۚ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ ۢبِالْعِبَادِ fasatazkuruuna maaa aquulu lakum, wa ufawwidhu amriii ilalloh, innalloha bashiirum bil-'ibaad ""(Kiranya kamu tetap berdegil sekarang) maka kamu sudah tentu akan mengetahui kebenaran apa yang aku katakan kepada kamu; dan aku sentiasa menyerahkan urusanku bulat-bulat kepada Allah (untuk memeliharaku); sesungguhnya Allah Maha Melihat akan keadaan hamba-hambaNya"." (QS. Ghafir 40: Ayat 44) ambil dari " aku serahkan sebulat-bulatnya uruskan sampai habis tu * wa ufawwidhu

maaf..sy bkn nk jd batu api ke ape...buat mse skrg awk tgh pregnant..sbr je dlu...smpai 1 tahap klau awk da hilang sbr...bru luah kn..tk pon awk kne pego pejabat agama...bab bby kcik..awk jgn rsau..selagi jntung bby okey..tk ade mslh..sy pon bby kcik...padahal mse tu kndungan sy da 39week...smpai sy rse nk mnngis..sy mngadu kt husb...husb sy pon rsau...tp sy bersalin normal...ble bby kluar berat bby sy 2.35...ade je bby lg kcik...yg penting sehat...awk jgn rsau ye...jgn emosi sgt..ksian kt bby...awk emosi bby dlm kndungan lg sdeh...awk kne kuat...pasal husb awk tu..tggu lps awk abis pntg...sy mmng tk minat laki pns baran..sbb ex bf sy baran..sbb tu sy tggl kn die..kwen ngn suami sy😂alhamdulilah suami bkn jnis baran..sy yg bran..tp baran berpda²😅 awk msti kuat okey...

kenapa suami xnak bercakap? sbb kena czer ke sbb bby kecik? xperlu nak salah kn diri sendiri pon. x semestinya kena bersalin normal. ramai je ibu2 bersalin czer. ade je ibu yg bby kecik. tpi bby boleh survive. selagi ckup 37w, xperlu risau. Insyaallah bby survive. lps bersalin amek perancang. husband jenis mcm ni bahaya, jgn mengandung selagi husband x berubah. silap2 esok awk yg merana. baran ni boleh buat naik tgn n jadi keganasan rumah tangga. now pun dh siap2 tunjal kepala kan. yg penting byk kn berdoa semoga bby selamat and husband berubah ke arah lebih baik.

2y ago

sy sokong komen ni.. bukan nk jdi batu api tpi suami spatutnya faham isteri waktu mngandung mmg hormonnya xseimbang, mudah beremosi, mudah menangis, mudah marah, mudah takut ini smua prkara normal, dia sepatutnya mampu utk jaga isteri yg kandungkan zuriat dia dgn baik.. bila baby bermasalah dlm kandungan ada byk sebab yg menyumbang kepadanya, salah satu adalah emosi ibu, klu dia asik nak baran n takutkan si ibu je mcm mana si ibu nak rasa bahagia n gembira, bodo pnya laki.. n sis xperlu takut bersalin czer n week 37 baby da matang.. kuatkan hati, ini adalah permulaan kehidupan sis, stu je sy minta suruh dia brubah klu dia xberubah sis tak perlu jdi isteri mithali sgt, jdi ibu mithali je lebih baik.. sy doakan sis ok, btw sy bersalin czer jgk masa baby 36weeks, thank god smua ok, mula2 dr kata baby sy kecik jgk, masa lahir pn 2.59kg je, sis baiki emosi nnti baby da lahir sis bole nuture dia smpai ke berat yg sihat, jgn risau.. stay strong, jgn tunjuk yg kita trhegeh sgt, b neutral je, b

Laki xberjenih mcm ni ckup cemuih. Dulu penah dah dpt laki mcmni. Bukan takat maki. Pukul smpai patah gigi saya. Bila saya blah baru nk merayu melutut. Saya siap doa biar kaki tgn dye yg pukul saya tu patah ke ape. Alhamdulillah. Makbul. Accident smpai xboleh kerja. Biar kebulor melingkup. Silap xdoakan dye mati je. Point nye jgn jadi bodoh sbb syg. Laki mcm ni xlayak dijadikan tiket syurga kita klau berendam air mata je kje. Nnti dh beranak,emosi dh stabil skit bangun. Cari kwn2 yg boleh tlong kita ataupun kita usaha sendiri. Baik tinggalkn je laki mcm tu. Apa ada pada title J klau nk dibiarkn hati merana

2y ago

betul. jgn jadi bodoh sbb syg dan jgn jadi bodoh bertahan sbb anak. kalau kite pon boleh dimaki hamun nya, ditunjal2 nye, x mustahil dkt anak pon die boleh buat. kalau die x buat dkt anak pon, boleh effect mental dgn emotion anak. kalau dipukul nye kite dpn anak2, kena lak anak2 kecik lagi, emotion tu die bwk sampai ke besar. ade yg sampai takut nak kawin. trauma. baik laa jadi J, janji bdn x sakit kena pukul. hati x sakit. x depression. xde mslh mental yg lain.

Nanti bila baby keluar lebih mudah utk dia membesar. Beri susu badan. Jika tiada susu badan boleh beri susu formula. Bkn sis shj yg ada suami baran. Sy mmg x brhrp langsung dibelai apatah lagi bermimpi. Mula2 mmg xbenci lama2 jd benci ya amat. Tak perlu berharap benda yg x pasti. Semasa mengandung sy byk diam & berehat bila dia tiada di rumah. Sy malas fikir benda yg menyakitkan hati. Jika sis perlukan bantuan boleh call/pergi pejabat agama terdekat utk kaunseling suami isteri. Itupun kalau suami sis nak pergi.

suami beremosi apabila sis beremosi tp gaya lelaki adalah mengamuk atau membebel tak tentu arah dan masa..insha allah sabar sis, selesai czer nanti suami akan reda sbb dia pun panic tgk sis panic..anak pertama ke?? bayi kecil atau besar bukan ditetap oleh kita. Insha allah beranikan diri czer, ramai kata tak sakit sewaktu czer...lepas czer jagalah dgn baik smp sembuh. Bila suami mengamuk, diam aje..nanti dah reda dia akan pikir blk kata kata dlm kemarahan yg tak termaksud. Sabar moga segalanye pulih seadanye

saya ada pengalaman baby kecik..kena serah diri gk 37w..alhamdulillah doc check dh ada bukaan..so xjadi czer..kalau sis larat boleh cuba buat aktiviti supaya bukaan cepat bukak..doc ckp baby sy xsmpai 2kg..tp bila bersalin 2.56 kg..so dkt sini..saya cuma nak ckp sis just think positif..sebab saya ada 2 pgalaman tau..1-baby prem 33w..no 2-baby kecik..tp skrg ank dh 3 tahun & 2 tahun..alhamdulillah..keduanya sihat..membesar dengan baik..gemok plak yg baby kcik dari kakaknya..

Knpa suami xbrckp klu czer?trgntung kt situ...mak sya brsalin 3kli czer..rmai czer dlm dunia sis..rmai yg bby kcik 29week dh lhir pn ada..psl suami tu lantak dy la.sis balik rmh mk ayah..buang msa la lyn laki cmtu..bg sya kn sejak mkin tua ni sya xnk pikir bnda2 remeh temeh..srabut sya blah je..xyh gduh mngmuk ke apa..blah je..dy pndai buat ank.dok tunjal kpla bini plk..sis kira baik la.klu sya kan sya akan ckp"keja ko buat anak mnyedap je ke pastu ko xendah dah byk cntik muka ko"ahahahha