TTC - mula rasa down 😔

Hi, sy sedih sbb sy susah nk dpt anak, kadang rasa down sbb diri ni kurang..hubungan dgn suami mmg baik..tapi sbb PCOS..hari demi hari tunggu bila nk double line..sy x larat dicaci org sbb x pregnant lagi..smpai trauma balik kg, and soal anak sensitif sgt bgi saya..sy dh dptkn rawatan doc..semua normal cuma PCOS both ovaries. Bila jadi mcm ni effort sgt utk dpt anak sorang pun..hmm sy dh buntu nk buat mcm mne lagi dh.mcm2 sy usaha n doa..skrg tawakal jelah…terima hakikat yg sy mungkin xkan merasa jadi ibu 😔😔😔. Kesian suami sy..maafkan sy 😭😭#cubaanhamil #pleasehelp #firstbaby

15 Balas

hai awak...awk, jgn lupa sayangi diri awk dulu tau. ye bukan senang nk hadapi kata2 org. saya tak berada di kasut awk, tp saya simpati sgt, saya faham kesedihan awk.. awk jgn putus asa, mula2, awk kena jaga kesihatan diri awk dulu. PCOS ni boleh diatasi dgn turunkan berat badan.. lagi satu, jgn malu utk dapatkan kaunseling jika awk ada rasa stress yg melampau, kdg2 boleh effect hormon badan kita. boleh cuba join group sokongan utk ttc, tp join utk awk lebih bersemangat lah bukan utk downkan atau sedihkan awk lagi. jgn fikirkan utk dptkan anak dulu, masa tu panjang lagi... Allah pasti akan bagi bila awk dah sedia, mental, fizikal. ada sebab Allah belum bagi. bila masanya awk dah menjaga diri awk sebaik mungkin, in shaa Allah masanya akan tiba. saya harap awk fokus usaha utk diri sendiri capai tahap kesihatan yg baik.. sayangi diri sndri. saya doakan awk bangkit dan diberi kekuatan utk hadapi cabaran ni. utk org2 yg tanya, awk katakan saja minta doakan pada awk dan suami semoga Allah kurniakan jua zuriat utk awk dan suami 😊 kita tak dpt kawal reaksi org, kita tak dpt kawal bila kita boleh dpt zuriat. jadi jgn risaukan benda diluar kawalan kita. fokus je pada benda yg kita boleh kawal. saya harap dpt beri awk semangat..

awak jgn down.. PCOS ni boleh mengandung, insyaAllah.. saya sendiri PCOS & Alhamdulillah saya berjaya mengandung (even rezeki saya tak panjang sebab keguguran) tapi percayalah, PCOS boleh mengandung.. mcm saya Dr just pesan kat saya kena jaga makan, kena exercise, kena jaga BMI if nak mengandung.. tapi mmg BMI saya dah normal ~ saya jaga makan mcm biasa, exercise dlm 1 tahun 8 bulan jaga.. takde perubahan pd period & tak berjaya pun mengandung ~ saya dah mula sedih sebab dah ikhtiar memacam, dah ubah lifestyle saya tapi tetap tak berjaya.. last² saya just fokus dgn kebahagiaan saya & suami, saya mmg dah stop jaga pemakanan.. tuptup, eh Allah bagi saya rezeki baby time tu.. ya Allah ~ mmg rezeki Allah ni dtg tanpa terduga, Allah akan beri kita rezeki baby tu bila tiba masanya.. masyaaAllah 😇 sebab tu husband saya selalu bagitau, semua tu rezeki dr Allah jgn penat meminta, penat berdoa 😇❤️ saya doakan awak mengandung tahun ni, insyaAllah Aamiin Aamiin Allahumma Aamiin 🤲🏼🤲🏼

hai, saya juga pcos both ovaries. saya ttc 5 tahun. first step yg saya buat adalah berjumpa dengan doktor, buat segala ujian, dan makan ubat. saya mkn clomid sebanyak 6 cycle tetap gagal. selepas tu saya cuba iui sebanyak 3 kali dan gagal juga. seterusnya suami dan saya berbincang untuk teruskan rawatan ivf. memang agak sakit juga memandangkan rawatan ivf ni memerlukan duit. so saya dan suami ikat perut dan kumpul duit. allhamdulillah apabila cukup saya teruskan rawatan ivf. untuk persediaan rawatan tu saya kena diet dan bersenam. jujur saya kata kan semua tu xmudah. sekarang allhamdulillah kandungan sudah mencecah 6 bulan. buat sis jangan putus asa. selagi ada rahim selagi itu kita kena yakin kita mampu mempunyai zuriat. jangan putus asa. nasihat doktor jangan diabaikan. sis boleh amalkan vit D, coq10, asid folic. insyaallah sis. saya doakan semoga sis murah rezeki dan akan menjadi seorang ibu nanti.

Hi awak 🥰 saya pun ttc agak lama. Alhamdulillah skrg tgh pregnant. Dulu, Saya down sbb org sekeliling punya kata kata. Padahal saya n husband happy je dgn life kitorang. Pergi holiday sana sini. Tapi tu la, org selalu ukur kalau ada anak baru la nampak bahagia. Makcik makcik saya persoalkan yg cousin baru kawin terus pregnant tapi saya belum ada rezeki lagi time tu. Kalau kita terus fikir pasal kata kata org, kita yg sakit awak. Soal anak ni, kita serahkan pada Allah. Cukup dgn usaha dan doa kita. Jgn fikir apa org kata. Yg penting awak n hubby happy. Rezeki anak ni Allah akan bagi bila masa yg sesuai dgn kita. Sentiasa positifkan diri. Saya bersyukur sgt Allah bagi saya n husband masa berdua agak lama utk kitorang berkasih sayang sebelum hadirnya anak dlm kandungan skrg ni. Saya doakan awak kuat dan akan soon become a mother jugak 🥰

selagi kita ni ade rahim selagi tu boleh mengandung. even org yg ade sebelah fallopian tube pon boleh mengandung lagi. ikut je ape yg doctor kata. and abaikan apa org kata. org ni mmg suka mengata x kira la kawan ke jiran ke family ke sedara ke. mmg suka mengata. boleh go for ivf. iui. byk dh skng nii. yg penting jgn stress. ubah lifestyle. pegi riadah. jogging. honeymoon. my sis ttc 7years, pcos both ovaries. this year baru dpt 1st bby at age 36years old. tu pon after doctor suruh dia bykkn riadah even bmi dia normal. ptg2 die pegi jogging, join marathon. eat clean.

inshaallah puan , setiap wanita Allah ciptakan ada rezeki zuriat puan .. saya dulu pun pernah ttc 6tahun juga , macam2 dugaan yang saya lalui yang saya dapat hinaan dari mulut orang sekeliling .. saya cuba usaha tapi tetap takda rezeki , sampai satu tahap saya rasa putus asa dan redha jika saya tidak ditakdirkan Allah untuk merasa menjadi seorang ibu .. saya tak putus2 berdoa dan minta pengampunan alhamdullillah Allah makbulkan doa saya pada tahun 2020 anak 1st sekarang saya pregnant lagi anak 2nd alhamdullillah rezeki yang Allah bagi memang disaat yang tepat..

Hi sis . Banyakkn bersabar walaupun tak tahan dan tak kuat ..tetaplah berdoa walaupun dh putus asa .saya pun ttc saya sabar dn ttp berharap jugak . InshaAllah sis boleh mengandung ,boleh merasa jd seorang ibu , boleh beri zuriat buat suami sis .. Sama2 kita kuat dan tetap usaha mendapatkn zuriat ye ? Saya dn suami pun sunyi dduk berdua tp kami positif jela menunggu rezeki dr Allah . .Ya Allah aku mohon Engkau kurniakanlah rezeki zuriat buat kami yang masih menunggu ya Allah .. Aaaminnnn ya mujib …🫶🏻

keep fighting awak, jangan pernah putus asa. ikot apa nasihat yg doctor bgtau awak. selagi ada rahim selagi tu awak boleh mengandung. awak kena igt mulut org mmg kita xkn boleh tutup smpi bila2. sekarang dorang kata mcm ni. esok bila dah pregnant dorang kata mcm lain pula. bila ada ank mengata mcm lain lagi. selagi mulut dorang xpenat. boleh follow pakar o&g mcm doctor imelda balchin. dia bnyk share info bermanfaat. awak follow dia awak akn rsa tenang.

insyaallah syg..fhm.. perasaan awk..serah segalanya pd Allah..sslu doa.bt solt hjt dn rajin sedekh..dn niat utk dikurniakan zuriat dlm masa terdekat ini..sslu dgr zikir zuriat..sy 14 thn ... mnti..dr first marriage.. diceraikan sebb kn keegoan bks suami.mngatakn sy mndul... allahuakbar.... allah kurniakan sy zuriat untuk pernikhn bru ni..syukur alhamdulillah... tawakal kepada Allah SWT 🥰🥰🥰🥰🥰

Saya PCOSer and dapat 1st baby tahun ke 8 saya kahwin and now mengandung lagi 2nd baby inshaAllah due early feb. Pcoser ni kene sangat jaga sugar intake, tak boleh nak sweetooth sangat. Lepastu cari masa untuk aktif, jogging ke, zumba ke, swimming ke. InshaAllah sis boleh. Saya sedang hamil doakan sis dan semua pejuang garis dua ttcian berjaya mengandung dan memiliki cahaya mata Amin🤲🏻