Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Eileen Teoh, Doktor Pergigian, Lou Dental Surgery

Sesi Tanya Pakar kini kembali lagi dan kali ini kami bawakan khas seorang pakar bersempena dengan Minggu Kesedaran Kesihatan Pergigian iaitu Dr. Eileen Teoh, Doktor Pergigian dari Lou Dental Surgery. Tanyakan segala persoalan anda berkaitan dengan Kebersihan & Kesihatan Mulut Kanak-kanak secara terus dengan pakar kami. Segala persoalan anda akan dijawab pada 25 Februari, 9 malam oleh Dr. Eileen Teoh. *NOTA : Sebarang persoalan sama ada di luar daripada masa yang tertera, di luar topik akan tidak di jawab atau di padam.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Eileen Teoh, Doktor Pergigian, Lou Dental Surgery
28 Balas

Dr. I have a 1.5y/o son. We started brushing his teeth when he was 1y/o. Twice a day. But we have a huge problem brushing his upper teeth. Mmg mengamuk2. No prob brushing the lower ones. He’s drinking milk to sleep. He would out away his bottle when he’s finish. Never bottle in while asleep. And i tried my very best to use milk without sucrose in it. Is it normal that he didnt want us to brush his upper teeth? And what can we do bout it? Thank you for your response 😌😌

3y ago

Hi Amira, thank you for your question. It is very normal to have some difficulty while helping children to brush their teeth. You are doing a great job considering the fact that he allows you to brush his lower teeth. It takes time and lots of effort to reach where you are. As for why your little one refuses to allow you to clean his upper teeth is probably due to more sensitive palate (lelangit mulut). In fact, many adults have this problem! We see them so often in our clinic! Having said that, it will take some time to get him to adapt. In the mean time, kindly ensure he rinses his mouth after milk and before heading to bed. Memang kena train. You could also try to use a wet towel to clean the upper teeth if he continues to refuse your help to brush his upper teeth! Hope this little advice helps yea :)

Hi Dr. Jika saya sudah memulakan penggunaan ubat gigi bagi anak saya seawal 11+ bulan. Sebab anak sudah ada 3 batang gigi. 1) Bagaimana ingin mengajar supaya anak pandai meludah sisa ubat gigi yang terdapat didalam mulut nya? Seringkali anak menelan sisa ubat gigi tersebut. Walau ubat gigi tersebut tiada kandungan gula. 2) Jika gigi bawah anak saya senget seperti dalam gambar adakah normal Dr? 3) Keadaan bagaimana saya perlu bawa anak untuk pemeriksaan gigi?

3y ago

Noted.Many thanks to you, Dr 💖

Hello doctor ...my son two years old sudah then bagaimana cara penjagaan gigi yg betul and apakah cara penjagaan gigi yang dapat menghalang dari gigi carries ...and cara penjagaan gusi yg betul and sihat untuk kanak-kanak se-usia my son...and when can I start bring my son to go check up dental...thank you so much doctor for answer my question....

3y ago

thank you so much doctor

Hi doktor, anak saya 9tahun. Gigi dia mmg tak tersusun, saya dah bawa klinik mereka kata dah besar kena pakai bracelet. Soalan saya, sorry klu soalan ni tiada kaitan dgn gigi. Dia banyak keluar air liur basi masa tidur...sampai bantal dan selimut semua bau busuk...malam sblm tidur dia akan gosok gigi.apa sebab dan cara atasi...

3y ago

Hi Faridah, terima kasih atas soalan anda. Merujuk kepada situasi yang dinyatakan, kemungkinan anak puan mempunyai tabiat bernafas melalui mulut. Pernafasan melalui hidung barulah cara yang betul. Bernafas melalui mulut membawa banyak kesan buruk dan salah satu adalah mempengaruhi penjajaran gigi dan perkembangan rahang. Terdapat aplians Myobrace yang boleh digunakan pada tahap ini (semasa pertumbuhan gigi) untuk melatihkan cara pernafasan yang betul dan banyak kali dapat membantu susunan gigi juga bergantung pada tahap keseriusan gigi tidak tersusun. Anda boleh mengunjungi klinik pergigian yang memberi rawatan tersebut untuk pemeriksaan dan informasi lanjut.

hi Dr. Normal ke anak umur setahun mulut dia berbau ?? saya dah mula ajar dia berus gigi bagi mengelakkan gigi dia cepat rosak . anak saya baru ada 4gigi atas dan 2gigi bawah . Apa punca mulut anak berbau dan bagaimana cara untuk mengatasinya ??! Tq for advice . Have a nice day 😊

3y ago

Hello! Terima kasih atas soalan anda! Penjagaan gigi adalah penting sejak pertumbuhan gigi susu pertama. Mulut berbau kemungkinan boleh disebabkan plak gigi. Ibu bapa digalakkan untuk menolong memberus gigi anak sehinggalah anak boleh memberus sendiri dengan syarat mengguna teknik yang betul. Ibu bapa juga digalakkan untuk membawa anak ke klinik pergigian setiap 6 bulan bagi memastikan mulut dan gigi sentiasa dalam keadaan baik.

Hi dr. I’ve been wearing braces for abt 1 year 3 months now. Is it normal to feel discomfort/little pain every now and then? Is there a way to remove small bits of food residue stuck between bracket and tie? Thank you :)

3y ago

Hello Hazreen! Thank you for your question! Yes it is indeed normal to feel some mild discomfort / pain during the course of your braces treatment. This is due to the micromovement of your teeth in your periodontium (gums). As for the food debris between the brackets, you could either use a superfloss or a single tufted brush to clean. They can be easily obtained from a nearby dental clinic or pharmacy ☺️

Hi doktor. Sya pregnant 2 months already..before this setiap bulan sye akan pergi appointment utk service braces..kalau sya pregnant ni mcm mne ye boleh ke teruskan appointment every month?

3y ago

Hi Athira, terima kasih atas soalan anda. Trimester kedua adalah masa yang paling sesuai untuk menerima sebarang rawatan pergigian. Walau bagaimanapun, rawatan braces biasanya tidak membawa sebarang kesan yang memudaratkan kepada bayi dan ibu. Ibu mengandung masih boleh terus menghadiri appointment braces tetapi dinasihatkan memberitahu doktor gigi agar doktor dapat mengelakkan pengunaan ubat atau sinaran X ray yang kemungkinan memberi kesan buruk sepanjang rawatan..

Hi Dr, my daughter refused to drink milk since she stopped breastfeeding at 1y10m. If she doesn’t drink milk at all, will this cause her teeth to be weak due to lack of calcium?

3y ago

Hello Sharifah! Thank you for your question! Do not be worried if your baby girl doesnt drink milk, we can always obtain calcium from various sources such as cheese, green leafy vegetables or soya drinks. Do ensure she maintains a good oral hygiene always and do inculcate the habit of her visiting the dentist every 6 months ☺️

hi doctor.. gigi anak saya ada kesan titik kuning..kenapa ya?sejak umur setahun ada..puas saya gosok tak hilang..sejak tumbuh gigi saya dah ajar anak untuk memberus gigi..

3y ago

tq doctor

Ramai orang cakap kalau anak suka guna puting nanti gigi jongang? Betul ke? Macam mana ya saya nak pastikan gigi dia tak jongang? Dia masih baru 3 tahun

3y ago

Hello! Terima kasih atas soalan anda! Ye betul. Puting boleh menyebabkan ‘open bite’ di gigi hadapan anak. ‘Open bite’ boleh mengakibatkan banyak isu seperti dari segi kecantikan dan pemakanan. Oleh itu, ibu bapa dinasihatkan untuk tidak memberi puting kepada anak yang berusia 2 tahun dan ke atas.