Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Sandev Singh, Pakar Gastroenterologi & Hepatologi, Thompson Hospital

Adakah anda mengalami pedih ulu hati ketika hamil? Atau mungkin masalah ketidakhadaman? Atau anda selalu 'bloated' atau kembung perut? Mungkin anda mengalami masalah pergerakan usus? Jom tanya semua persoalan anda dengan pakar kami iaitu Dr. Sandev Singh, Pakar Gastroenterologi & Hepatologi di Thompson Hospital pada 30 September, Rabu, jam 2 petang. *NOTA : Segala persoalan di luar daripada waktu dan topik yang ditetapkan akan dibuang atau tidak dijawab.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Sandev Singh, Pakar Gastroenterologi & Hepatologi, Thompson Hospital
15 Balas

Hi doctor. I'm currently on my first trimester with second baby and the gap between the first and this one is quiet near, below 1 year old. I commonly have heart burnt and sometimes indigestion, my family said it's due to the close gaps of my first pregnancy and second pregnancy . Is this true doctor that this affect my health issue or it's just a normal thing happens to pregnant moms ? Thank you doctor.

3y ago

Hi, dont think gaps between 1st and 2nd pregnancy affects your condition. These symptoms do get worse during pregnancy unfortunately. Good news is there are remedies and medications to help ease your symptoms.

Hi doktor. Saya selalu mengalami masalah pedih ulu hati ketika Hamil terutamanya pada trimester kedua & ketiga. Adakah ianya disebabkan cara pemakanan ? Atau rutin harian? Walaupun saya sedang berehat, kadang kala saya akan mengalami rasa tidak selesa dan pedih ulu hati. Mohon pencerahan daripada doktor. Terima kasih.

3y ago

Hi Pn Khalidah, Memang masa hamil, masalah pedih ulu hati akan bertambah kerap. Ianya disebabkan pertukaran hormon masa hamil dan also saiz perut yang membesar. Cara pemakanan boleh diubahsuai misalnya kurang makanan pedas, berasid dan berlemak. Cuba guna 2 atau 3 bantal semasa tidur dan makan 3 or 4 jam sebelum tidur. Ada juga ubat yang boleh dicuba untuk mengurangkan simptom ini Dr Sandev

Hi doktor. Adakah masalah ketidakhadaman ketika hamil berpunca daripada makanan semata-mata? Atau adakah gaya hidup dan rutin harian seseorang mempengaruhi ianya terjadi? Harap doktor dapat berikan penjelasan. Terima kasih.

3y ago

Hi, Semuanya ada pengaruh untuk menyebabkan simptom ini ketika hamil. Puan harus mengikut time pemakanan yang regular, saiz makanan yang kecil tetapi kerap. Kurangkan makanan beracid, berlemak dan pedas. Elak-kan memakai pakaian yang ketat di pinggang dan beri masa sukarang-kurangnya 3 atau 4 jam sebelum tidur malam. Dr Sandev

Hi doktor. Boleh atau tidak ibu hamil mengambil ubat pedih ulu hati seperti gaviscon sekiranya mengalami pedih ulu hati? Jika tidak, ubat apa yang sesuai atau cara apakah yang sesuai untuk meredakan pedih ulu hati?

3y ago

Hi Puan, Yes ubat seperti Gaviscon boleh diambil dan juga selamat untuk bayi dan emak. Gaviscon juga dalam pengalaman saya agak berkesan dalam situasi ini. Dr Sandev

Hello Doctor Sandev, kawan I kata mengunyah gula-gula getah blh bantu mengurangkan rembesan asid perut bila terasa seperti kepedihan ulu hati mula datang. Betul ke? I x pernah cuba lagi huhuhhuh

3y ago

Hi, Setahu saya tidak ada bukit mengunyah gula gula getah akan mengurangkan rembesan asid perut. Dr Sandev

Hi doctor, nak tanye, kenapa indigestion ni common sangat bila pregnant ye? I sebelum ni takde masalah macam ni, skrang dah pregnant 4 bulan, selalu lah. Also, how to reduce this problem ye?

3y ago

Hi Puan, Ini disebabkan pertukaran hormon semasa pregnancy yang meyebabkan penghadaman menjadi lebih perlahan. So, masalah ini memang kerap untuk pregnant ladies. What you can try is 1. small regular meals 2. avoic spicy,fatty food 3 avoid too much acidic food eg lemons etc 4. give space between bedtime and meals ie at least 3-4 hours Dr Sandev You can book an online or face to face appointment with me by clicking here https://bit.ly/3ucDfwB

Hi Dr Sandev, i selalu kena pedih ulu hati ni and bloated even b4 pregnant. And bila pregnant lagi teruk, smpai i boleh muntah2. Kenapa ya doktor? Masalah pergerakan usus tu mcm mana?

3y ago

Hi Puan, Ia disebabkan pertukaran hormon semasa hamil. Pergerakan usus akan perlahan semasa hamil menyebabkan simptom simptom ini. Tetapi, anda boleh cuba pelbagai ubat untuk megawal simptom ini. Dr Sandev You can book an online or face to face appointment with me by clicking here https://bit.ly/3ucDfwB

Hi Dr. Sandev, may I please ask how I can reduce bloating issues? I encounter it pretty often and I'm wondering what could be wrong or what could I do to minimise it.

3y ago

Hi Joy, Bloating can be due to many issues but usually due to trapped gas. There are some anti-flatulent medications that you can try buying from pharmacy as an initial step. Dr Sandev You can book an online or face to face appointment with me by clicking here https://bit.ly/3ucDfwB

apakah ubat yang sesuai untuk melegakan ketidakhadaman dan pedih ulu hati semasa mengandung? saya pernah nak minum gaviscon tapi risau ada kesan kepada bayi.

3y ago

Hi Puan, Gaviscon agak selamat dan berkesan semasa hamil. Kalau tiada perubahan dengan Gaviscon, ada ubat ubat yang boleh dicuba dari kelas ubat PPI. Dr Sandev You can book an online or face to face appointment with me by clicking here https://bit.ly/3ucDfwB

Hi Doktor. Saya kerap merasa mual , bloated dan sakit kepala sepanjang hari. Adakah pemakanan juga mempengaruhi perkara ini? -saya sdg dlm 1st trimester

3y ago

Hi, Biasanya simptom simptom ini disebabkan oleh pertukaran hormon dan badan anda memerlukan masa untuk adjust dengan pertukaran ini. Biasanya, simptom akan berkurangan selepas beberapa minggu. Pemakanan cuba elakka makanan yang pedas, berlemak, berminyak dan berasid. Dr Sandev You can book an online or face to face appointment with me by clicking here https://bit.ly/3ucDfwB