Sesi Tanya Pakar bersama Dato' Dr. Selvalingam Sothilingam, Pakar Urologi , Sunway Velocity Medical Centre

Adakah pasangan anda mengalami kepedihan ketika membuang air kecil? Atau rasa hendak buang air kecil kerap kali pada waktu malam? Atau mempunyai darah dalam air kencing atau air mani? Tanya segala persoalan berkaitan dengan masalah kesihatan lelaki dan apa itu kanser prostat bersama pakar kami iaitu Dato' Dr. Selvalingam Sothilingam, Pakar Urologi , Sunway Velocity Medical Centre pada 16 Jun 2021, hari Rabu jam 4 petang. Anda juga boleh gunakan 'anonymous' atau 'tanpa nama' untuk merahsiakan identiti anda. *NOTA : Segala persoalan diluar topik dan jangka masa yang ditetapkan akan dipadam atau tidak di jawab langsung.

Sesi Tanya Pakar bersama Dato' Dr. Selvalingam Sothilingam, Pakar Urologi , Sunway Velocity Medical Centre
21 Balas

Hi Doktor.. adakah normal bagi seorg lelaki selepas khwin dan mempunyai anak pertama. Bila bersetubuh dgn isteri tdk smpai 5saat suami sudh keluarkan air mani dia? normal kh itu? atau sebaliknya? Sebab dulu mula2 khwin tidak ada hal seperti itu. tapi selepas sudah ada anak. jadi mcm itu? Boleh doktor terangkan. sebab suami sihat sahaja.

3y ago

Ia tidak ada kaitan dengan adanya anak. tapi boleh berkait dengan adany stress dan anxiety. kemunkinan tambahnya stress dengan anak yang baru lahir boleh jadi satu penyebab.

Hi Dr Selvalingam, What are the signs of weak or unhealthy prostate that I can identify at home? I am in my 40s, lockdown at home, do not smoke, drink or drug medication. Can you share tips on caring for prostate? Thank you.

3y ago

whats good for prostate health is high fibre diet, less meat, processed tomato, soy products, green tea, food rich in zinc. Also regular exercise, maintain your weight and drink enough fluids (2L/day)

Hi Doktor, adakah betul tu lelaki tak boleh minum atau makan terlalu banyak soya? Suami saya sangat suka taufufah dengan susu soya tapi I pernah baca tak boleh selalu makan.

3y ago

Hello. Soy sebenarnya baik untuk kesihatan kerana mengandungi isoflavon. Sebahagian kebaikan ialah menjaga kesihatan prostate, mengurangkan kolesterol, kesihatan jantung, mengurangkan risiko diabetes. Ok untuk ambil 2-4 serving of soy daily. Tetapi harus periksa thyroid function kerana terlalu banyak soy boleh ad kesan atas thyroid function. Ia tiada kesan pada fertility kaum lelaki walaupun ada kajian yang menunjukkan ia boleh ada kesan pada fertility wanita.

Expert

Thank you for your questions, if you wish to consult Dr Selva, you may book your appointment with him online by clicking here https://bit.ly/3vpNPiT

Hi Dr.. How often should one do check up on prostate? What is the early symptom that one will feel? so that they can quickly go for check up

3y ago

Hi. prostate cancer msot common in men > 55 years with peak incidence around 60-70 years old. Risk higher if have family history of prostate or breat cnacer esp first degree relative. Symptoms are as described earlier or may have no symptoms. On of the cancer screening markers is PSA blood test

Hi doctor. What are some of the most common cancers in men and are there cancer marker tests that can be taken for early detection?

3y ago

Hi Sof. Thank You for your question. Most common cnacers in men in malaysia would include lung , colon and prostate. Cancer marker for colon is CEA from blood test. men are advised to have Colonoscope esp after age 50 years more so for male Chinese as known to be of higher risk. The cnacer marker for prostate is PSA. Its less common but risk is higher for those with family history of breast or prostate cancer. Smoking is also a known risk factor for most male cancers. Testicular cancer is less common but occur in younger men. Those who have any lump or enlargement of the testicle should check with doctor.

Doktor, apa simptom prostate cancer yang paling obvious? apa cara to prevent? betul ke orang kata tak boleh makan benda bersoya?

3y ago

Soy produk adalah protective terhadap prostate cancer. Walaubagaimanpun kurankan produk tenusu seperti cheese (in moderation). Berat badan berlebihan adalah juga satu risiko untuk masalah prostate

Hi doctor, adakah sesetengah activity atau habit yang boleh increase kanser postate? Apakah yang boleh dibuat untuk mecegahnya?

3y ago

selamat petang. Kurang senaman dan berat badan berlebihan adalh tidak digallakan. Merokok harus dikurangkan. Cara pemakanan sihat dengan mengurangkan processed food dan daging merah. Dari segi aktiviti seks, tiada rumusan jelas tentang kesan keatas inciden prostate kanser.

Dr, ayah saya berumur 65 tahun dan menghidapi kencing manis. Adakah diabetes menyebabkan ayah saya kurang kencing?

3y ago

Hi Sharifah. Disebaliknya, Diabetes menyebabkan berlebihan kencing dan kerap kencing. Sekerinay kuran kenncing harus jumpa doktor untuk pemeriksaan fungsi buah pinggang. Diabetes boleh menjejaskan fungsi buah pinggang dan ini boleh menyebabkan kurang kencing. Doktor akan menjalani pemeriksaan darah dan scan..

Salam Dr, ni nak tanya ni. Apa kah tanda tanda awal seseorang wanita tu menopus? Dan pada usia berapa?

3y ago

Salam Pn Vivienne. sebenarny saluran ini berkaitan kesihatan lelaki. harap tujukan soalan Vivienne kepada Pakar Sakit Puan. harap maaf dan Terima Kasih.