Rse tertekan sangat

Hi semua .. syee just nk luah Dan mintk pendapat KT korang sume . Mohon jgn kecam.. Berapa hri ni Sye xberapa sehat.. Dan alhamdulillah cek upt masih negative .. Sye bru ank sorang .. umur bru msok 10bulan.. lepas Sye baru nk sembuh .ank pulak berjangkit KT sye . Dh bwk g klinik . Dh mkn ubt . Tp dh 2mlm asyik melalak jee (kite hrini 3hri 2mlm ) .. nk dijadikn cerita Sye rse tertekan ,serabut,kusut dngn keadaan dlm rumah.. dengan suara tangisan anak . Dngn sye xrecovery btol Lg..dngn suami yg buat endah xendah bile syee Dh Mula nmpk mcm kuat sikit.. Belom Lg bab msk . Sye xsehat Sye jgk kne msak .klaw X . Xmkn laa .. Sye boley jee Oder mknan grab ke panda . Tp klaw Sye Oder stu jee krg dye tngok jee Sye xsuke mcm tu.. Dan Sye SRT .. xde income. Ade la saving penah kerja tahun lepas sikit. Tu jee laa yg ade .. jd duit tu klaw KT sye sorang ok cukup.. Yg DH 2mlm baby Sye menangis tepi katil sye . Laki Sye g lari tido KT ruang tamu .. Sye mkn ubt ngntok .tp Sye sengkang mata jgk sbb nk bg suami Lena kjp .Thu dye kjee. Tp jgn laa tapau tido kaw2 .. Sye pun manusia perlukn rehat Dan perlukn tenaga .. bile Sye ngamuk Sye xckp bnyk . Sye bngun angkat ank terus Sye diam sorang2 smbil tatap muke ank.. kdng rse . Knpe laa Aku ade suami yg mcm ni .. ade bab dye bgus .ade bab dye bnyk pentingkn diri ... Terasa letih sngt2 .. Tu pun masih mintk Lg nk tambah .. memang nk . Klaw DH rezeki . Tp hrp keadaan berubah.sbb masa akan dtg Lg mencabar..

20 Balas

LELAKI ni selagi kau tak mengamuk . luahkan semua .memang dorang tak tauu dan tak cuba pun nak faham . bini sakit . dia nmpk sehat sikit dah bole masak trus dia rasa bini tu dah sehat ..siap malam tu minta layan . solusi dia mengamuk sis . kalau diam je dia akan ingat awak nanti ok la tu . saya pun pernh mcm ni peduli laa dengan jiran ke orang rumh ke saya mengamuk je siap minta cerai yep saya smpai minta cerai stress sgt saya rasa tak bole truskan hdup mcm tu . perngai kurang perhatian , kurang menolong urus anak . tak alert dengan keadaan kita . dia kerja balik rumh main tlefon pstu tdo anak bini tak terlayan tapi.. alhamdulillah sangat2 skrang suami try sebaik mungkin ringankan beban saya .sblum pergi kerja dah bancuh susu anak .hbis kerja klu anak blum mndi dia mndikan bg mkn . kalau saya tanak masak dia ok je ..actually klu psal masak suami mmg tak kesah dri dlu saya msak ke tak msak dia masak maggie or tlor yg mana senang . atau bungkus klu ada duit .klu saya tak sehat dia akan jaga klu dia tngah kerja dia akan ambil anak bagi keluarga dia jaga sehari tu bgi saya sehat btul2 .ambil anak bila saya ckap rindu kat anak saya dah ok .bru anak dia ambil .. skrang anak dah msuk 3 orang . perkahwinan msuk 7thun

10mo ago

kalau dia smpai ceraikan saya time tu ..anak bru satu lg bgus .takda isteri suka2 minta cerai kcuali limit sdah kesabaranyaa.. dengan dia tak reti menolong baik saya hdup sendiri umpama hdup sendiri je sis bila smua kerja rumh isteri yang buat .anak tak sehat pun bole bantai main game .. dia tau nmpk sehat sikit bini tu minta dlyan mlm tu .. ingat saya apa pelayan batin. pakej kilang anak nope . saya rela hdup sendiri dri dlayan mcm tu . but saya bersyukur suami berubah total .. now kerja bahagi smua. anak kedua dia msuk labour room dia dpt saksikan sendiri sakitnya saya melahirkan zuriatnyaa .. ☺️ alhamdulillah lebh menghargaii

direct sis dgn suami. sy pernah emosi sbb mertua asyik datang je. kadang sy masak gitu2 je untuk mkn laki bini,untuk anak sy masak asing. so hri yg sama mertua datang,sy masak ,dgn selsemanya ,tidur tak cukupnya. mmg tengh potong2 tu mangkuk sudip smua sy campak. marah tu datang tiba2. yela. sbb penat gila bdn ni. dgn xbrapa sihat.nk kne masak. nk harap suami dia mana reti masak. tp boleh la kalau mintak dia masak. tp kalau mertua nampak dia masak, kang mertua ckp apa. yela. apa2 smua menantu yg tak betul. ank jangkit demam ke? mungkin xselesa tu. makan minum susu ok x? mkn ubat ok? sy pun baru2 ni demam . tp nsib anak tak jangkit sy. tp time sy nk rehat lepas mkn ubat,suami take over jaga anak. awk kena ckp dgn suami tu. direct. jgn sbb dia kerja 100% tanggungjawab jaga anak smua kt kita. kita bukan robot. boleh je nk ajar laki mcm ni. kita kerja. anak hntar pengasuh. then jaga anak ni kita bhagi2. sama2 adil. takde sape yg trlebih penat.sbb sama2 kerja. kalau sy mcm ni je nk ajar laki takde rasa empati kt bini

faham sis sy pun anak dh nak mauk 10 bulan mmg tengah fasa melasak makin penat la mak dia kdg tu tk sempat nk msk mndi apa semua.. tggu ayah dia balik bru boleh nk msk mandi apa semua.. Dah settle masak, siapkn mknn anak plk, dah selesai mkn, suap anak mkn plk.. shuben?? main fon je manjang.. tk yah cakap laa makan hati teruk dh sy ni.. Tp kuatkn jugak diri ni kalau aku tk buat sape lg nak buat.. yerlaa dia kan yg terpaling penat keje, kita ni duk rumah goyang kaki ja anak pun pndai p masak lauk mkn sdri, susu pun dtg msuk mulut sendiri.. tahlaa ni anak baru 1 dah penat mcm ni sbb semua bnde bt sdri.. kalau ada lg anak xtau laa mcm mana.. sedih sgt.. kita faham la dia penat tp dia xkn xfhm kita pun penat jgk.. pernah lah sy stress smpai nngis sebelah dia je. dia boleh buat xtau smbil layan game, layan badminton apa semua tu.. sedih betul... hmmm... cari kita bila rasa nak bersama je.. tkde pun pillow talk apa semua ni.. pillow talk dia dgn fon dia jaaa.. bini kt sblh ni makan hati mengalir air mata mna dia tau..

bagi pendapat saya lah kan , lelaki ni ada sesetengah memang akan fikir kitaa ni ok je selagi kita tak luah . cuba awak luah apa yang awak rasa dan keluarkan segala emosi yang awak rasa dekat husb awak tu . kalau dia jenis lelaki bertanggungjawab diaa boleh fikir semuanyaa . jangan paksaa diri awak , jangan pendam semuaa . kalau rasa tu nak keluar , keluarkan jee sebab kesian anak takut jadi mangsa keadaan . dulu saya pun macam awak , diam je . tapi sampai tahap sayaa penat saya emosi , nangis mengadu semuaa dekat husb since tu diaa banyak sangat tolong . selalu kena mention " nafkah memang tanggungjawab lelaki tak kesah lah penat ke apaa " jangan kita terlalu kesiankan husb takut nanti dia akan lupaa tanggungjawab yang lain , " sama sama buat , sama sama jagaa " . sayaa lagi sukaa psyco otak husb , sayaa cuci otak husb saya kalau boleh , bagi ayat yang tak senang dia duduk tapi bukan caraa maki lah . seeloknyaa cuba berbincang duluu dengan husb .

Hi sis, sy pun pernah lalui. sye pun 1st time mom. Masa mula2 dulu husband semua tak tahu. Kene suruh bru die bt. Dalam pantang menangis and burn out smpai dh tak tahan sbb brjaga mlm, n husband tido je. Husb bg alasan kita ni tak kejot die suruh jaga anak🥲. Dah habis pantang kita bekerja sepenuh masa, balik keje urus anak, msk kemas rumah semua. Laki plak balik lmbt, jrg la balik awl. sy pun burn out lagi menangis and ade la gaduh skit dgn suami. lepas dari kes tu alhamdulillah husband dh nmpk memahami skit, balik awl, tolong tgok kan anak. bila kita letih die suruh kita rehat, kdg2 dpt day off dri msk. Anak kami pun dh 5 months skrg. Insyallah sis bwk berbincang lama2 nnti husband sis akn fhm la tu. Sye bab anak mmg lantang bersuara sbb ini perjanjian mse nk concieve ade anak dulu dgn husb. family planning tu penting sis, isu tambah anak kene ade dua kata sepakat. tak boleh sorg2 shj setuju

jgn biasakan sis, boleh kemurungan nanti. anak masih kecil ni la kita kena ajar suami supaya lebih bertangungjwb. kalau sy jadi sis bila sebut pasal nak tambah anak tu sy da perli habis2 🤣 jgn berani nak tambah selagi suami tak bagi kerjasama. nanti dia dah terbiasa SELESA ada anak sis sorang jaga dia akan mcmtu sampai la tua. ada jenis suami yg tak faham bab2 mcmni, nak kena ajar.. maklum la bukan dorg yg mengandung meneran, dorang tak rasa apa kita rasa. kdg kena ckp byk kali baru la nak beringat. kena bagi tugas awal2 ni. kena buat jadual. suami pn perlu ada tugas dia di rumah. jgn kata dia dah penat kerja cari duit.. SRT lagi penat sis, 24jam kerja tak kan pernah habis. kalau saya jadi sis saya akan besuara, kalau dia tak faham juga sy akan buat protes utk bg dia faham 😂 sy harap sis dan suri rumah tangga yg lain dipermudahkan segalanya. ❤️

10mo ago

SI TRUE. semntara anak baru sorang, anak masih kecik. kena train dia tolong kita. mintak tolong dan bgtahu satu2 apa kena buat. begitulah lelaki

Apa yg sis rasa ni kena luahkan kat suami.. Bila sis buat semua, suami fikir sis okay.. Xde apa yg nak dibantu.. X larat, cakap je kat suami, hari ini sy x larat nak masak.. Tolong masak bole x.. Yg simple2 je.. Dari mula kawin tu dah bagitau dah tugas suami kt umah buat apa.. Biar dia terbiasa.. Ank 1..yela sis larat buat semua.. Ank seterusnya silap hari bulan diri sendiri yg tertekan.. X perfect xpe.. asal nmpk usaha dr suami.. X bantu dr segi mengemas ke apa.. Suami bantu dr segi lain asalkan sama2 ringankan beban.. Jgn simpan sendiri sis.. Luahkan apa yg sis rasa.. Marah ke apa ke jgn diam.. Jgn pendam.. Ada suami x fhm bahasa kiasan.. Cakap terus terang je.. Tp dengan cara yg baik laa.. Sama2 penat walaupun sis SRT.. Jaga kesihatan ye sis..

sye cadangkan awk pegi amek perancang. jgn tambah anak sampai laki tu berubah. kalau sampai tua x berubah, biaq pi lahh anak sorg tu je. sbb yg penat nanti kite. ingt sng ke nk handle anak bwh 7y dgn baby sorg diri sekali serentak. nk beranak ni kena amek kira dari setiap aspek. kewangan, mental si ibu, kemampuan si ibu, perangai si bapak, sikap si bapak. kaum bapak nii mmg sedap je mintak tmbh ank, nolong jaga nya x nak, alasan dorg penat kje. dh yg kt rumah ni x reti penat ke. and ramai sgt ibu2 yg stress, dpt anxiety, depression berpunca dari si suami. bukan dari anak ke benda lain. tapii dari suamii. so sayangilah mental awk dulu. sebelum nak tambah anak lain.

macam ni la sis.. kalau pendapat sy la kan...sis bincang dengan suami dulu.. cakap kat dia nak rehat kat kg .. sebab kat kg ade family sendiri bole tolong tengokkan sis dengan anak sis.. dah sembuh .. sis balik la semula duduk dengan suami .. sebab kite risau nanti risiko utk sis dan baby.. org laki nih ape tau .. tau susah dia je...kite nih hadap dengan mental, fizikal.. kalau family sendiri mungkin ada tolak ansur dan memahami .. ada patut sis bincang dulu mintak izin balik kg ye.. semoga dimudahkan urusan sis dengan keluarga dan sihat selalu ..

10mo ago

kalau balik jadi mcm tu balik .. lagi tkut kalau time kita kt kmpung dia pulk menggatal cri prempuan lain. benda ni kena luahkan dekt suami kena hadap jugk jgn diam jgn balik rumh kluarga ..

laki ni sis bila2 boleh buat kita mgdung sis .kena fkir btul2 ..saya suami memng bgus rajin masak smuaa kalau time cuti smua dia kmas tpi bila dia kje saya handle sorng2 saya rse pnt ibu2 banyak emosi bkn saya je ..kdng perempuan memng rse nk tmbh anak ..tpi kita yg pnt emosi mental smua laki dia x fkir smuaa tu ..lagi2 sis kata lagi buat tk ksh jee ..sis rncng sdri ke? saya pon rncng sdri bab ni kena rncng btul2 saya paling tkut bab ni ..ank say msih kcil..kalau suami jnis tk ksh jgn lah nk tmbh ank nanti kita yg sedeh biarlah ank dh bsr ..

10mo ago

btul tu isteri perlu sgt sokongan dari suami. 🥲 jgn tau nk tabur benih je