Confius .. siapa ade pengalaman sama x?

Hii .. nk tnyee . Sesiapa ade pengalaman same x?? Ank sye dh setahun 9bulan .. dripde awal smpai sekarang sye on perancang pill .. sepanjang lepas bersalin sye xpernah period .. ngam umur ank 1y9m sye ttbe turun spotting... beberapa hri sebelom tu ade sakit2 di ari2..dan ade buat upt test.. result NEGATIVE . First day kelua tu dye darah drpd dlm .sbb nye pkai pad xkelua tp bila cuci kt dlm tu dye kelua sikit2 .dan darah tu warna merah cm darah ayam . Ade ketul sikit2 .. then mlm tu g klinik dokter ckp . Possibility untuk period tu ade .. dye ckp tngok esok mcmne . Klaw still kelua means period...atau Klaw esok dh stop try cek upt after 1week . Ok so keesokan tu turun darah bnyk .so memng period la . 6hri. .lepastu xde darah dh . Sepanjang period tu sye stop mkn perancang dulu (klaw ikot ubt sye ambik tu kne mkn setiap hri tanpa rest day) ..lepas darah abis . Sye start balik rutin mkn perancang.. hri ke3 lepas tu sye ade bersama suami .. Then dlm hri ke 5 lepas abis period sye sje2 cek upt . Result sme .. NEGATIVE .. Then hri ke 7 ngam2 sye turun spotting balik . Tp darah coklat ... Dye kelua sikit2 .. so sye xde la nk kalam kabut g klinik lg dh .. so keesokkn tu kelua darah . Tp dlm half day tu jee la ade darah kt pad .mlm tu dah x kelua lngsung darah .. then 2hri lepastu sye ade kelua cm isi seketul darah pucat. sikit jee dye cm bertali ..sehari seblom kelua darah ketul tu sye ade muntah2 sbb gatal tekak. Korang rse ade risiko kee yg sebenrnye nk lekat baby baru ke cmnee ?. Risau pulak .sye bru first mom . Tk thu hormon ke cmnee tu.. #firstmom #ingintahu #SeriusTanya #bantujawab #bantusharing

5 Balas

darah period lama. bila lama xkluar dia akan jadi ketul2 mcm daging.. sy mase anak dara dlu mcm nii laa.. period paling lama xdtg 3-4bulan.. siap jumpa pakar sakit puan.. risau ade masalah apa2 jee.. tp doc check scan semua xde apa masalah pun.. so doc bgi ubat turun dah jelaa.. setiap kali period jee senggugut punya laa sakit teramat sgt.. bila dah kluar seketul mcm daging , fuh rasa lega.. tp bila dah kawin nii xpernah dah.. period pun teratur jee setiap bulan.. sy pun mkn pill perancang.. now anak setahun sebulan.. still period ikut timing dia lah..

sye rse period.. maybe sbb da lme x dtg jd tekstur nye lebih pada bketul2 bkn mcm darah yg klua tiap bln tu.. lgpun klu gugur, upt still bley positive..

most probably darah period tak keluar habis. hari bersama suami dengan spotting beza 4 hari je kan? awal sangat lagi untuk pembentukan janin.

better g klnik jumpa doc tuk buat scan chck rahim ..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

Based on cerita sis ni, period tu cuma x lawas. Biasany mkn nenas boleh bantu.