Fakta Atau Auta

Selalu dengar org kata kalau makan kicap @ benda² gelap masa preggy baby lahir warna gelap.. Entah betul atau tidak.. Tpi sy makan je kicap ?

45 Balas

Hihi.. feberet tu kicap, sedap. Tak boleh tinggalkan. Sy plk, anak ke 2 sy, muka n kulit cerah dh gaya anak cina, mata sepet, rambut cacak2 mcm anak cina tu. Suami keje ngan cina masa tu, dia sokmo gaduh ngan cina tu. Org tua kata terkenan ke cina perempuan tu masa sy ngandung , sbb laki sy duk gaduh sokmo. Sdgkan cina tu, baik je bila jmp ngan sy.

jgan pcya sgat sis...saya dulu pun bgitu..org ckp jgan tlmpau minum kopi nnti anak gelap amalkan minum soya bru anak jdi putihh😂tpi sya xikut pun mcm karut saya dgar..sya mmg suka minum kopi msa pregnant anak ke dua..elok je anak lahir kulit putih klah kulit bapa dia😂😂(bukan nk puji anak sndiri ye😅)

Cuma saya dh tengok sendiri luahan kawan saya.. Dia suka sgt minum soya.. Konon nk kulit anaknya putih cantik.. Ok mmg putih.. Tp kulitnya jd sentitif sgt.. Itu pengalaman kawan sendiri.. Just kongsikan je 😊

5y ago

Kalau minum soya mmg anak nanti kulit jadi sensitif sis. Doktor pon ade cakap.

Penentuan warna kulit adalah genetik. Bukan kicap cap jalen, kicap cap kipas.. Kicap cap enaq penentu warna kulit bayi. Dan juga bukan makan yg hitam2 penetu warna kulit tetapi genetik.

Mitos ... Semua tu xleyh pakai auta lebih , my MIL preggy anak y bongsu mkn kicap minum kopi almost everyday elok je adik tu putih je kulitnye 🤣🤣 ... Nonsense sis don't bother 😆

Ni hasil makan kicap hari2 masa pregnant.. putih or x anak tu depends pada genetik.. kalau mak dgn ayah nyer gelap minum soya berkotak2 pun gelap jugak anak nyer..

ada atok moyg kulit gelap ke? lau ade.. awak maybe ada pmbawa genetik DNA tu.. so far mknn xde la nk jd asbab.. sume sbb genetik je. Allahualam.

Xbetul sis.. Cuba pk balik kalau kerap mnm oren Tak Kan anak Oren Kan.. kalau minum sirap xkn klua ank merah pulak... Huhu.. xbtul pn.

5y ago

Betul juga kan sis 😅 tak tau laa dri mna muncul andaian tu .

Takdelah sis...Anak saya putih jer...masa hamil saya suka makan nasi goreng tambah kicap..putih jer baby😉

Xlah baby ikot kulit parents..kalo parents putih baby pn putih..jarang kes baby kulit lain both parents kulit lain..