Makan kicap anak jadi gelap ke?

Ada orang cakap bila makan yg ada kicap ni anak jadi gelap? Boleh caye ke? Boleh kongsi pengalaman mummies? ?

46 Balas

Hahaha teringat cerita arwah mak saya berkisahkan abg saya (gelap) dan sepupunya yg sebaya (cerah)..masa kecil mereka, abg sy ni suka susu..setiap hari meminta2 susu dumex (jenama yg tersohor) waktu tu, xnk jenama lain dgn harapan 1hari nti kulit dia akan menjadi seputih2nya..manakala sepupunya makan nasi tidak sah kalau tiada kicap, kegemarannya. Satu hari bila pulang ke kpg dan bertemu sepupu rapatnya itu dgn slamber mengutuk "eeeeyakkk kamu mkn kicap, kita xsuka kicap, nti kulit jadi hitam!" mengata seperti tidak mencerminkan diri yg gelap gelita tu. Dengan respon yg slamber juga sepupunya membalas "hari2 kita mkn nasi buh kicap, putih je kulit kita..tidak macam kamu, minum susu hari2 pun xputih2" kesudahannya abg saya berlari blk merajuk nangis mengadu pada mak saya. Saya yg mendengar hanya tersembur ketawa mengenangkan kulit abg saya yg xpernah putih2 pun sampai skg. Sekian.

😅😂🤣ini lucu sis😎anak 1st I just minum soya yg suami buat & susu..suka tengok cerita Korea...anak keluar “beyonce” sis😅😂🤣ekot juga coz suami kacukan jawa & sblh bapa I mmg mix india...gen my mum mix cina dkt mata di jer😅tp anak 2nd mmg kopi hari2, keluarnya mmg “Blackpink” sampai cina pun tanya “u punya anak ka”😅😂🤣

Ini adalah contoh fakta kenapa pengambilan kicap blebihan agak x elok. Org dulu2 ckp mcm tu sbb diorg xtau istilah sains utk yakinkan ank2 kurangkn ambil kicap. So, diorg takutkn kita mcmtu lah. Tp xdelah smpai ank betul2 tukar kulit jd hitam. Hehe..

Ikut genetik..kalau mcm tu,xkn la org india sume makan kicap masa pregnant,sb tu dorang gelap...pdahal dorang sgt minum susu...maaf ye kaum india,bkn nk kutuk,tp nk bg contoh yg semua ni ikut genetik,bkn pmakanan..

Makan kicap plus nasi dengan telur mata uiii dapnyeee.. Tak kisah pon anak gelap ke ape. Janji sihat 😂 Macam org kata minum air soya anak putih, saya kurang minum sebab takut badan berangin huhuhu

Tak de laa sis. Warna kulit ikut genetik. Orang kata makan kicap kulit anak gelap. Minum soya kulit anak putih. Sedangkan dua2 tu daripada bahan sama, soya 😅

xboleh caye..xlogik..cuma kicap asal dr soya..soya dh di peram lama...mmg xberapa elok utk dmkn..tp kalo dh xde kicap xselera...mkn je la berpada2...

anak kita dlm kantong kandungan bukan dlm lubang usus kan , hehe sya makan kicap juga ehh anak sya lahir putih bersih jer ,kalau takut kurangkan lah

Kalau kita gelap..anak gelap la..kalau kita putih..putih la anak..ikut gen kita n suami..kadang2 ikut gen sblh keluarga kita atau keluarga suami

Hahaha jangan lah caya, saya makan je apa nak makan. Lagi anak saya mix dengan cina putih melepak . Still anak kulit sama macam saya 🤣