SHARE ALAHAN YANG DIALAMI

Hye ibu2 semua. Jom share alahan apa yang ibu2 rasa kelakar@ketara tapi itulah yang ibu alami 😂 Saya... 1. Tak boleh tengok kicap hatta tengok botol kicap. Tengok org tuang@bubuh kicap kat nasik pon sy rasa nak 🤢 kalau pergi beli brg, sy akan elak masuk lorong yg display kicap. Auto rasa pening yg amat & nak 🤢. Begitu jugak masakan yg guna kicap dan warna gelap mcm kicap. Auto reject 😂 2. Tak boleh tengok MCD. Pun sama. Rasa nak 🤢 sgt2. Walaupun nampak dari jalan je. Mmg terus larikan mata. 3. Bau nafas suami. Sebelum ni ok. Dah preggy ni rasa tak ok pulak. Tido pun tk boleh nk ngadap dia lama2 sgt 🥲 #1sttrimester #firstbaby #alahan

36 Balas

Alahan dari Bln Pertama - Bln ke 5: 1. Tak boleh hidu bau nasi, terutama kalau nasi tu baru masak..dia punya bau asap nasi tu, seksa di buat nya. 2. Makan tak lalu dari start bln ke 2-bln ke 4, berat badan pun turun. Lemah sgt & gastric teruk. 3. Tak boleh tengok, hidu & makan ayam. Tak kira la ayam kfc, mcd or asal makanan yg berasaskan ayam. Even keropok perisa ayam tu pun boleh trigger muntah & sakit kepala🤮 skrg dh nak masuk 7 bln pun masih memilih lg kalau nak makan ayam tu kena ayam yg dh marinate lama or masak dgn rempah2 mcm kari or rendang..takde pulak bau ayam tu pelik😂😅 4. Tak boleh masuk dapur, auto lemah badan & sakit..sbb byk benda yg trigger nak muntah kat dapur..esp bawang, bau pencuci pinggan & benda2 goreng. Nasib baik suami faham, dia suruh rehat je & order makanan dari luar😅 5.. Tak boleh hidu bau sabun, sabun mandi, detergent & pencuci pinggan🤢 pelik nya la bau benda ni..dah mcm bau minyak diesel pula sy hidu. 6. Sorry (yg ni kotor), even sampai skrg dh nak masuk 7 bulan pun masih ada sikit2 alahan ni. Tak boleh hidu bau poop & kencing, pelik sgt bau🤮 Skrg dah nak masuk 7 bln.. ada la alahan yg masih melekat sikit tp tak seteruk 1st & awal 2nd trimester dulu😂😂 masih berjaga2 & memilih makan juga.. tapi kalau bab buah..mmg bselera😂😂

1. x leh telan nasi..nampak nasi pun rasa nak muntah. 2. x leh fikir nk makan apa..kalau di tanya nak makan apa,fikir tntg makanan auto nk muntah. 3. bau suami..dulu ingatkan mitos sbb mmg suka duk sedut tiak suami sblm tido..bila ngandung ni,dia duduk sebelah pun bau dia eiiii🤢 hahaha sian suami🥺 4. x leh bau benda bertumis,bergoreng,atau nampak minyak masak dalam kuali/sup..auto loya.. 5. x leh mop rumah..tengok mop jadi loya.. 6. tidur kena ngereng kanan..bila dh tido,salah posisi auto terbangun..dah bangun x leh tido pulak😌 7. trimester ke 2,sentiasa lapar 30minit sekali..tp bila makan banyak muntah😤 8. sakit pinggang,sakit tulang belakang,sakit kepala tp takleh diurut..kalau diurut atau diusap,makin sakit lagi2 kepala🤕 banyak jugak eh🤣🤣🤣

1st trimester tak boleh tengok kulit telur. suami pulak terbeli telur ayam sepapan. terpaksa tutup telur ayam tu dengan kain. kalau tak, mabuk berejam🤢 tak boleh masuk toilet. auto jeluak dulu. tak boleh bau suami. dulu nak dok dekat je. sekarang dok jauh dari dia. sampai dia asyik tanye je, nape dok jauh dari dia. tak boleh bau wangian suami.spray,deodoran.semuanya. sampai soh suami pindah sembur kat bilik lain. sian dia.😂 2nd trimester tak boleh dengar lagu DENGARKANLAH..DI SEPANJANG MALAM AKU BERDOA.. nak taip ayat ni pun rasa nak 🤢 asal terdengar je kat tiktok, cepat2 alih. suami siap ejek2 lagu tu.selalu kelahi dgn dia.dia gelak je😡 tak boleh dengar lagu MAMARIAM.auto muntah. pelik aku ha dengan semua alahan ni🤣🤣🤣

2y ago

Samaaa lah alahan kita 😂😂

1. bau badan adik termasuk bau baju², tuala mandi. jadi kalau dia ada terpaksa berjauhan atau buat² okay ja 😂 2. tomato. tengok & terbayang² pun blh terus muntah 🤮 hahaha 3. bau air kopi yg xda campur apa² 🤮 tapi kalau suami buat kopi susu @ white coffee sy la yg curi² minum 😂😂😂 4. tak merasa makan aiskrim @ air manis dlm sehari pun sy boleh muntah² 😂 5. bau bawang merah, daun bawang merah & keturunannya & sambal belacan yg ditumis, & bau minyak wangi yg kuat sgt 😂😂😂 sbb kt tpt kerja ada beberapa kawan perempuan guna myk wangi yg sama & kuat sgt sampai sy 🤮🤮🤮 6. dan yg sy xboleh, kalau makan mi maggi ayam xda campur sos cili, makan nasi mesti tuang air kosong @ teh, & makan apa² buah mesti ada kicap masin 🤣🤣🤣

Saya nak kata alahan bau tu x berapa ketara sgt, tapi trimester 1 sampai ke dua ni apa2 suami pakai. deodorant ke, sabun ke semua bau wangi sgt. tapi bila bau wangian kat badan sendiri x suka pulak. semua perfume sy x boleh pakai masa pregnant ni. deodorant yg bau kuat sikit pun x boleh. mandian yg sama husband pakai pun rasa x sedap bau dia kat badan sendiri😅 alhamdulillah so far bau2 masak ni okay je. boleh lagi masuk dpur. masak. cuma langsung x boleh makan makanan bersambal, nnt comfirm muntah. pijar rasa saluran tekak ni lepas muntah. so mmg elakkan makanan bercili dan bersambal.

saya x bole pikir pasal asam jeruk atau apa2 asam kecuali asam jawa. sebab tak penah suka. hahaha ingat time pregnant ni bole lah dapat rasa jeruk2 atau asam2 ke? tapi tak pikir jek dah rasa mual2 😆😆 or lupa dengan air masak coway. hahahah x tau lah knp lepas minum jek rasa jelak n mual terpaksa lah juga minum sikit2 air mineral tu. sb sy paling gemar minum air putih sblm pregnant ni dah pregnant ni x semua air mineral bole di telan 🤣🤣 so far bau husband sendiri ok. lagi senang nak tido kalo ade dia. lagi2 bau tiak hah. 🤣🤣 saya baru jek 6 weeks 🤭🤭

1 - tak boleh bau org tumis bawang/cili boh padahal bau tu la bau fav bfr pregnant 2 - tak boleh marah marah suami nanti rasa nak muntah 😑 3 - makan kena ikut selera suami, kalau ikut selera sendiri? Muntah 😑 4 - tak makan lauk berkuah or lauk ikan melainkan ikan goreng, kalau tak auto muntah keluar. Again, ikut selera suami 😭 Saya syak baby nie ikut selera suami perangai suami 😑😑😑😑😑😑 sampai aku hangin dengan bapak dia pun tak boleh, mesti nak muntah 🙂🫶🏻

2y ago

baby bagi warning secara halus. hahahaaha.pandai babyy🤣

1st baby Nak hidu bau starbuck Tak nak tengok roti dan sosej confirm muntah dan pening Nak berkepit selalu dengan suami kalau tak menangis dan merajuk terus .. 2nd baby 1st trimester: x blh bau tumisan masakan auto pening x minat mknn berasaskan mentega , cheese dan salted egg 2nd trimester Asyik nak makan benda manis je 😂 (x pasal2 kena gdm) makan burger tepi jalan tanpa letak sos cili/ black pepper.. cukup sekadar mayonnaise yg melimpah ruah 😂

First trimester, saya tak boleh langsung makan nasi dengan lauk semua. Roti je saya boleh makan. Air kosong tak boleh nak telan. Jus manis buah2 je boleh minum. Lepas tu, bau suami dengan anak sulung saya tu saya tak boleh bau. Dua2 tu busuk bagi saya. Kesian anak selalu nak peluk cium tak boleh sebab mama dia tak boleh nak bau dia. Hari2 nak makan cucur ikan bilis panas2 je. Lepas tu rajin pi dapur masak cucur tu sendiri. Hari2 makan tu. kelakar je rasanya.

1.kalau mandi tak suka bau sabun lagi² shampo klo cuci rambut auto muntah 2.bau suami tpi da msuk temstr ke 2 ni da boleh hadap suami lama² 3,Bau sabun tepung,pewangi baju dan minyak wangi 4,xboleh minum air minum tpi msa trmstr prtma skrng da boleh hbis satu botol🤣 5,dri trmstr prtma smpai kdua xboleh mkn ubat yg bernama ubat tambah darah ...🥲 6,malas memanjang rsa nak dduk n bring ja tanpa buat apa² Tpi skrng da oky .......