Perlu atau tidak perlu buat detail scan?

Sekarang saya nak masuk 27minggu. Dah terlambat utk buat detail scan, tp masih ada klinik yg boleh buat detail scan sebelum 28minggu. Saya nk minta pendapat ibu², perlu atau tidak perlu buat detail scan ni ya?

22 Balas

saya mula2 paranoid nak buat detail scan, sbb mostly orang kata untuk detect abnormalities kan. biasalah kita 1st time parents risau dengar benda negatif, takut effect emosi sepanjang pregnancy nanti huhu. tp lastly saya buat juga sbb ada kawan saya, dia doc, dia kata, if kita tahu awal, kita boleh bantu baby lebih awal, by the time baby lahir doc dah prepare nak sambut dia dan beri rawatan yg perlu. memikirkan keselamatan baby, saya decide untuk buat juga details scan. alhmdulillah semuanya normal, harapnya dipermudah urusan saya spnjng mengandung dan melahirkan ni ☺️

masa anak sulung dlu saya xrasa nak buat pun detail scan sbb mahalkan. sbb saya checkup swasta mmg akn scan stiap kali pi klinik .tpi doc syorkan saya utk buat detail scan sbb saya ada gdm on ubat n berisiko kt baby . dia crita ada pesakit dia gdm juga, bila buat detail scan bru thu baby dia ada jantung berlubang. so saya buat n utk anak kedua juga saya buat. kalau puan nak buat pun xpe, xnak buat pun xpe. saya buat sbb ikut saranan doc yg merawat saya 😊

buat je if berkemampuan. detail scan ni doctor check luar dlm baby, klau ada something yg tak okey, doctor akan bg surat rujukan awl ke pakar. so at least pihak hospital dah get ready awal sblum baby lahir lagi. sekurang-kurangnya kita dah usaha yg terbaik daripada lewat dapatkan rawatan. dlm masa yg sama boleh ready mental,ilmu&kewangan utk rawatan akan dtg. insya Allah semuanya okey 👌

ank first dlu x Tau Pape tak da ilmu so xbt pun details scan . just scan awl2 pregnant je utk confirmation then just follow up kt kk je mcm biasa. alhamdulillah smua baik2 shj. ank kedua sbb deliver kt swasta so Mmg tiap bulan doc akan scan terangkn smua dgn lbh details.. ank ketiga ni dh makin cerdik so mse 23week haritu ada bt details scan.. puas hati dgr doc explain satu²..

Sy masa 1st baby dulu mmg buat 2 kali detail scan..1st masa 23 weeks & 2nd masa 34 weeks..1st baby kan..excited plus risau..bagi sy detail scan ni penting..lebih² lagi bila umur dah lewat & termasuk dlm golongan yg berisiko..kalau ada duit lebih buat je for the peace of our mind ☺️..moga dipermudahkan segala urusan ye sis..

bgi sy detail scan penting, so..kalau mampu blh je proceed buat🥰 melainkan kita xmampu, nk buat mcm mana..yg tu kita blh berserah dan usaha jaga kandungan sehabis baik kita .. insyaallah Allah lindungi kandungan kita tu❤️ sbbnya detail scan ni kan dia cek semuanya pasal baby, tulang..organ² smua🥰

tak wajib utk buat detail scan. tapi kalau nk tengok condition baby awak head to toe boleh je buat. masa buat detail scan mmg mental kita kita prepare dgn sbrg kemungkinan yg doctor akan bgtau kita la. sy pon buat masa 29w dkt klinik tmpt sy checkup. doctor tu ckp selagi ada ruang madih boleh buat detail scan tu

saya pon da terlambat buat scan detail , hari ahad lps saya bt time tu dah 27 minggu da . lgi brpe masuk 28 minggu . Alhamdulillah semua okay .. doct cakap .. baby pon okay .. Detail scan bagi saya sgt penting .

boleh saja tidak buat detail scan tapi saya ada buat masa 20w. check dengan hospital swasta yg ada pakar O&G. tu pun doc kk yg suggest sebab kalau hosp gov, lambat. at least ada buat detail scan, puas hati.

kalau mampu pergi la buat. saya buat detail scan . sekurg kurg nya kta tahu anak kta membesar dgn sihat dan sesuai ikut tumbesaran. tak salah pon kalau nak buat detail scan. tak buat pon x salah. ❤️