Nak mengadu 🤧

hi mommies, just nak mengadu. tahun ni tahun pertama puasa dgn suami. tp rasa sedih sgt sbb tak dapat masak utk suami sbb alahan and tak larat nak masak. dah sebulan lebih macam ni. berdiri lama sikit pening, asyik baring je. tengok story kawan2 selalu post menu iftar dorang. rasa cemburu tengok dorang masak utk suami & family. kesian kat suami asyik kena beli makanan kat luar & masa sahur dia masak sendiri. mesti dia penatkan, balik kerja kena buat kerja rumah then esok bangun awal nak masak utk sahur? pernah dia cakap dia rindu masakan sy, sy pon rindu nak masak tp bila masuk dapur rasa loya 🥹

4 Balas

Faham perasaan tu. Saya pun pernah struggle nak masak apa semua masa ada alahan, tapi makin teruk jadinya, sampai ke hosp. 😅 Kena marah dengan doc dan suami sebab ligat sangat. Sis fikir macam ni je, moment yang sis tengah alami sekarang ni, bukannya terjadi setiap tahun tau. Bak kata suami saya, ini tandanya kena banyakkan berehat. Plus tengah bawa baby ni, kena focus dekat baby juga. Kalau rasa larat, sihat, takde masalah pun untuk kita buat semua tu. Saya sampai nak masuk 3rd trimester, baru hilang alahan. Masa tu lah saya rajin sangat sangat. Saya masak setiap hari, saya mengemas. Sebab, dah lama tak buat. Tapi saya buat mana yang saya mampu je. Each pregnancies journey ni berbeza tau. Takboleh nak samakan situasi orang lain dengan kita. Percaya dan saling memahami, Insya-Allah, akan dipermudahkan semua.

sama sis 🥺 kdg kesian dgn suami balik kerja penat dah tingkat 4 takda lift.. smpai rumah terus masak,makan sbb rehat sejam je..tpi sy mmg x buat apa sbb alahan..bau dapur pun sy tak bole,lagi kalau masak..hidu bawang putih..terukkk pastu cakap elok2 dgn suami..minta maaf bagai.. tpi Alhamdulillah suami ok je.tak suruh fikir sgt ttg dia sbb tak nak sy byk fikir dan stress 😅 smoga dipermudahkan sgala urusan sis.

Sama dgn sy sis. Thn pertama bpuasa dgn suami, seblom ni sy mmg seorg yg suka msk n suami mmg suka mkn, tp. Since preggy ni deria bau sensitive btol even bunyi bising pn sy boleh stress 😅. Tp Alhamdulillah suami paham dan ikut je kerenah sy. Semoga mummy2 semua jaga kesihatan dan semoga dipermudahkan segala urusan kita semua ye.. In shaa Allah 🤲

sy suami yg masakkan untuk saya apa sy mengidam smua dia masakkan sbb dia faham alahan mgandung.. heee.. masa pregnnt trasa princess. 😜😜 tak pe wak rehat je nnti pas beranak masak la puas2