Anak dan separation anxiety.

Ada tak ibu2 yg face anak mcm sy ni..umur setahun 2 bln..lgsg x blh berenggang ngan sy..masalahnya sy langsung tak dapat nak masak atau buat pape keje..dia blh je main tp sy mesti ddk dpn dia,jgn buat keje lgsg...xtau nak ckp stress mcm mana..mandi memang dia terpekik2 la kat luar..kalau masak lg la dia meraung gayut kt kaki..kalau sy ddk je tgk dia main..dia ok je..ada petua tak nak buat cmne..please..x kan ari2 nak kena bungkus mknn..lg 1..kalau dia tdo sy cpt2 masak,dia tau ye n nnt dia bgn..ni ank no 2..abg dia dl mcm ni jgk tp x la smpai sy x blh msk atau bergerak lgsg..abg dia sy letak mainan sambil sy masak dia main..yg no 2 ni mmg lgsg x bg sy bergerak pon..rase air mata tu nak menitik je bila tgh buat keje dia meraung gayut kt kaki😪#advicepls #pleasehelp

2 Balas

Anak sy mcm ni problemnya. Tp klu sy pasang tv favourite dia, diamlah dia. Even boleh duduk kat bilik smp sy siap masak kat bawah. Anak sy suka sgt tgk josh and blue. Cr rancangan tv kegemaran anak. Bila kat dapur tu sometimes dia meraung tu nk mkn something. Bgilah dia buah ape2 utk dia kunyah sndr. Anak sy dulu hilang skjp je dr katil lps dia tidur, mmg akn bangun. Tp bila psg tv favourite dia, dia bangun, dia tgklah diam2.

3y ago

huaaaa..tp anak sy walaupon sy psng youtube sy bgn je dia dah start engine😂tu psng youtube utk sy pg tndas kecing je tu..x kira la dia tgh buat ape n leka..dia akn sedar sy tade..kalau kt dapur mmg dh mcm2 cara bg dia main..5 min blh la dia diam..lps tu ttp akn gayut kt kaki..ntah la..even nenek dia ada pon org pujuk dia buat x layan..sampai org len ckp tahap parah dia ni..😔

anak saya pun sama sebijik mcm anak awak. dia skrg 1 tahun 5 bulan. tak tahu sampai bila fasa ni. mama dia pergi basuh tangan kat dapur pun dia meraung tak kasik.🥴🥴

2y ago

haaa...sebaya la ank kita skrg..smpai skrg masih gitu..tp tgk ni dh kurang sket..kalau kt rumah ade org len dia dh start blh tggl..kalau abg dia pg school,ayh dia keje.. dia jd gitu blk...bertabah jelar kita🤣