pantang makan

sebenarnya pantang makan lepas bersalin.. 44 hari ke 100 hari? lamanya kalau 100 hari 😵 korang pantang bape hari gais?

29 Balas

saya tiada berpantang sgt lepas bersalin..selama 40 hari...cuma jaga diri je..contohnye mandi air suam harihari bercampur herba sikit mcm ala ala spa gitu selama 40 hari. Dan jaga makan tapi xde pantang makan.. makan je semua yg berkhasiat dn nutrusi tinggi utk susu badan..minum susu sehari 2 kali and Hot tea..air kosong mesti...mental kene positive selalu and sentiasa kene happykan diri utk baby ....saya xde pegi mengurut...saya x ske diurut ...pegi spa mandian lepas bersalin tu ade la sekali...hehe..alhamdullilah body sihat ..susu pun alhamdullilah secukupnye utk princess ni... yg penting jaga makan utk penghasilan susu badan...dn utk pulihkan tubuh kite...

saya berpantang utk 44 hari, beli brg utk berpantang sendiri, last last anak kuning .. lbh berpantang ikut nasihat family belah saya pastu belah in law, abis je tempoh mula berpada pada makan aje semua yg digelar rezeki saya tawakal aje ikutkan doctor blh aje makan semua cuma jgn makan terlalu panas atau sejuk..jika tak mkn bagaimana anak terima zat dan ibu sembuh? mkn aje protein dan vitamin..karbon kurang sikit..jdkan seimbang Yg gatal gatal itu saya elak seketika sepanjang tempoh..fokus healing anak dr kuning dan ibu healing luka jahitan

44 hari tu kiraan pengeluaran darah nifas , pantang pada makanan dan minuman terpulang pada tubuh sendiri sebab badan kita dengan orang tak sama. yang 100 hari tu adalah kiraan jagaan tubuh badan nak kembali kurus atau mahu kurus bergaya. kena pantang makan betul betul, nasi segenggam, sayur hijau banyak, ikan sekor tu pun kena steam atau panggang takleh goreng. air manis takleh minum dan air sejuk ais. kalau saya, darah nifas sebulan je lepas tu saya x pantang dah..sebab anak kedua ...tubuh tak penat sangat, dan takda alami alahan berlebihan..

Saya pantang dekat setaun jaga pemakanan..tak makan pedas..tak makan buah2 yg boleh buat kembung perut. Setahun tak minum air sejuk. Nak jaga rahim sebab beranak first dulu saya ada masalah,sampai lahirkan anak pramatang 25 weeks. Sekarang tgh merancang 3 tahun-5 tahun maybe.., kena jaga makan minum kena jaga jarak kehamilan.

kalau sy tiada pantang makan lepas bersalin. sy makan je apa yg ada. tp kena pilih makanan juga la,elakkan makanan yg pedas,panas lebih² lg anak sy jaundice. in shaa Allah yg ketiga nanti pun mcm ni juga. yg penting makan makanan yg berkhasiat dan kurangkan minyak.

sy pantg bertahun..sb czer..skrg Bru dua Thun berpntang tpi akn sy lnjut kn ke 5 thun..bdn nk guna lama..xnk nti akn dtg sakit sne sni..ape org mkn Kita thn kn je sb bdn msing² nti yg sakit dri kita sndri..tpi Lau sis rsa pntgn hnya 44 hri xpe..asl kn jagn mudarat kn kesihtn sis..ok..

pantang makan 44 hari pantang bersama 100 hari. pantang makan pada saya makanan yg memudaratkan anak. contoh sayuran atau makanan yg buat anak kuning / kembung perut awk elakkan. lebihkan buah2an yg kaya vit c. untuk air sejuk/ais depnds awk laa nk pantang atau takk.

Mak sy org adat..kuat nau pantang.. pantang hat 44 hari buat, 100 hari buat, pantang yg setahun tu pun buat.. tp ada masa² sy bedal jugak la. Nak menyusu anak, kita pun kena sihat².. sy ni nakai sikit.. benda sy rasa logik tu sy ikut.. hat x serasi tu sy xikut..

kalau badan jenis allergik kenalah pantang tapi kalau takda apa2 allergik boleh makan macam biasa , saya bersalin secara ceaser makan je macam biasa janji kena tau makanan mana boleh makan dan tak boleh makan .. sepanjang berpantang saya makan sup2 je macam tu

boleh refer posting dkt page fb doctor imelda balchin pakar o&g. selagi awak xde alergik dgn apa2 makanan awak boleh je nk mkn. xperlu pantang pon. cuma makan berpada2 je. dan boleh refer table pemakanan dr kkm ni juga

1y ago

if awak xnk stress semasa berpantang awak follow doctor imelda balchin ni. pantang awak pon jadi mudah. xperlu pantang makan pon. yg penting makan makanan bernutrisi. dan cara kita jaga luka jahit atau ceaser tu sendiri☺️