pantang makan

sebenarnya pantang makan lepas bersalin.. 44 hari ke 100 hari? lamanya kalau 100 hari 😵 korang pantang bape hari gais?

29 Balas

Mak sy kata tak prlu pantang pun just guna bengkung dan jaga prmaknn , jngn mkn makann yg boleh buat jahitan gatal , conto mcm telur bukn sahaja jahitan akan gatal tp baby yg menyusu pun ikut gatal2 😊 ni pngalaman dri fmly sylah ☺️

makan makanan sihat je wak....takyah berpantang sangat ikut org tua2. kalau sanggup ikut takpelah, klau terseksa mknla apa yg awk nk asalkan mknn sihat. dan awak happy dan dapat hasilkan susu dgn meriah

sy pantang mkn lama smpai skrg dua Thun sb sy czer..sjuk² sy xmnum..mkn pn sme..tkut dlman xbpe nk baik sgt..walau bgi sy dh ok ttp sy berpantang mkn lama..klau bole nk smpai 5 thun😊..

2y ago

dri tnggung sakit baik berpantang..bdn nk guna lama..nti dh skit sne sni kita sndri sush..😊

sy cume pantang makanan y sejuk2 je..y lain sy mkn mcm nasi ayam ke..lauk2..kuih2 ke..buah Oren ke..sbb nk menyusu bb kena Ade bekalan y cukup n nutrisi y baik utk penghasilan susu nnt..

walaupun dah abis pantang 44 hari utk diri,, ibu suruh jaga makanan hingga bayi cukup 6 bulan pantang dgn suami lepas 44 hari blh tp ikutkan better 100 hari supaya dalaman sembuh sihat

pantang makan 45 hari, pantang bersama suami 100 hari ,sis jngn keliru ye , pntng mkn yg sbnr mmg 45 hari sis, tkde smpai 100 hari 😂 klau bersma suami ye lh 100 hari

sy jarang nk pantang smpai 44 hari... 😂 cukup 2 minggu dh lah.. lepas 2 minggu saya balun je smua bnde nk mkn... klau 44 hari tu hmmm pntang dgn suami je hahahahahaha

2y ago

lagi dahsyat ahahaha

Sy bersalin ank sulung emergency czer. Pilih tuk berpantang 100 hari walaupun luka czer bahagian dlm ambik masa 18 buln & ke atas tuk sembuh sepenuh nya 😅

Saya pun tak brp ikut pantang, sya makan juga makanan pantang dan berkhasiat, tapi kalau teringin makan benda lain contohnya sushi sya makan je

2y ago

Lamanya 44 hari sis😆 sya siap 30 hari je terus kira habis pantang. Dah keluar makan2 kat restoran🤭🤭

hi, mama2.. ada petua utk turun kuning baby x.. sy dh buntu xthu nk bgi apa dahh.. mgkin ada susu or apa2 yg cepatkn turun kuning

2y ago

dari pengalaman saya, ms anak saya kena kuning, nurse bg petua.klu baby tdo, sejam sekali kejut dan bg susu.bila baby tdo tlalu lama, blh jd punca kuning lambat hilang.pastu bila kita kerap bg susu, baby akan kerap membung.bila baby mbuang, kuningnya juga cpat turun.saya amalkan 2 hari saja.dr bacaan 12, turun ke 7.saya just ikut petua nurse itu sj.semoga mbantu sis ye