ada yang taw x jarum wrna kuning nie kes pe...

Sbb sya bru 37week 3day... Pgi tdi p check up... Tbax2 tekanan darah nek n pening trus mntah...

ada yang taw x jarum wrna kuning nie kes pe...
17 Balas

Branula ni ada 6 warna bg membezakan saiz 'jarum'nya saja iaitu kuning, biru,pink, hijau,kelabu &merah. Makin besar jarumnya akan terasa sakit waktu suntiknya ke saluran darah & bila disuntikkan ubat tak terasa & begitulah sebaliknya bagi jarum yg bersaiz kecil. Tujuannya 1 je utk masukkan ubat dlm saluran darah pesakit setelah disetkan

Warna kuning tu stopper sis penutup branula(jarum) kalau tak tutup keluar drh.. jarum yg wana ijau tu sis tak ada kes apa pun cuma saiz jarum je berbeza setiap warna.. Utk dewasa hijau atau pink bergantung urat juga ikut dokter atau staffnurse nk guna jarum mana yg sesuai .

Wrna jrum xmelambangkan jenis kes sis..wrna jarum membezakan saiz.. utk dewasa selalu guna wrna hijau dan pink. Hijau saiz 18,pink saiz 20..kuning tu hnya penutupnya saja.. biru saiz 22 utk kanak2 n kuning saiz 24/19,24/14 untuk baby..

Wrna kuning tu pnutup branulla. Wrna hijau tu size jarum yg bsar. Ibu2 kes mgndung kena psng size jrum bsar. Incase kes emrgncy. Jdi jrum bsar amat pnting smsa emrgncy. Cth bila nk msukkan ubt/darh. Spya cepat je msuk dan effective.

Rasanya sawan sis.. Sbb sy pun bp high. Nurse siap pesan.. Kalo tbe2 pening, muntah, cpt2 p hospital. Dia ckp tu dh start kena sawan... Skrg sy seminggu 2 kali kena cek bp.

4y ago

Tu la.. Sy 34 weeks skrg tp kaki & tgn dh start bengkak. Nk jln pon payah... Bersemut je rasa.

Dokter cakap apa sensitip Ku X boleh tahan lapar kena sarapan pagi sebab kandungan masa ni lah lapar selalu Sama hitungan dengan sy sis

Tu hnye penutup branula je rsnye sis..smntra dorg buka tuk msukkn air dkt saluran trsebut..

sis punya jarum wane hijau...setahu sy warna2 jarum utk bezakn saiz je..bkn utk kes pon..

Warna kuning tu just stopper je. Takde lagi setakat ni label pt pkai jarum or stopper

Warna hijau tu kak, saiz jarum... Warna kuning tu penutup je..