kain tirai warna kuning

Salam mummy².. Tdi mak mrtua tegur.. Dia kta tk boleh gna kain wrna kuning.. Nnti kuning ank yg bru lahir akn brtmbah.. Betoi kaa? Sya bru 34weeks.. Lgpun kain tirai tuu wrna oren.. Bukan kuning.. ?

kain tirai warna kuning
50 Balas

Mengarut je tu....kuning tu mmg biasa tjadi pada baby yg baru lahir, beza dia lama ke tak.Yg mmg ada kaitan dgn kuning anak adalah jenis darah, klu ibu jenis darah O ,mmg tinggi untuk anak yg lahir mdapat kuning.Mcm sy hari tu anak tk sampai seminggu pun kena kuning, sbb sy bf&susu formula utk baby bagi dia kerap kencing&berak.masa discaj kuning Hari ke4, kuning dh turun... doktor kata sbb sy bkn darah jns O jadi kuning anak mmg tak tinggi Dan Tak lama.

Hanya disebabkan masalah pencahayaan apabila nurse datang utk home visit.. semasa home visit nurse akan check baby/screening.. utk tgk baby jaundice samada banyak atau tidak adalah berdasarkan pemerhatian..reflection disebabkan warna tirai yang kuning akan membuatkan baby kelihatan lebih kuning drp yg sepatutnya.. pesanan org tua2 terselit dgn sebab disebaliknya.cuma bukan direct meaning

Merepek je semua tu. Sama lah macam mak mertua saya. Tak bagi saya dan baby pakai baju kuning, langsir kuning atau apa2 yg be warna kuning. Katanya, warna kuning tu boleh sebabkan baby kena kuning. Kita ni hormat je lah orang tua. Tak cakap apa. Kalau depan dia, memang kita tak buat. Tapi dalam hati memang tak percaya benda2 gini

Bkn nk pcye sepenuhnya tpi amik pkai kata org tua...mak sy pon tkmau sy gne bnde kuning Mase berpantang nie tkt kuning ank lmbt turun...ape pon yg mak sy ckp smua sy ikot...moga ade kebaikan dlm kata2 seorg ibu..sensitif tau Klau org ketawa bab bab nie..Klau kne kt hidung sndri kot tau la kn..#mohonsensetif

4y ago

Hehehe...wane main peranan masing-masing...☺️☺️☺️

Hihi.. Teringat peristiwa.. Kt wad jaundis akak2 ms tu smua xmo langsir kuning sbb takut efek kuning xturun (misi bg pilihan nk psg lgsir kuning or pink rasanya).. Ms tu sy tukg tgk jela xtau btl ke x sbb bru bsalin 1st bby kan.. Mcm xlogik je.. Mungkin mainan psikologi gak tu buatkan perasaan jd cmtu.. 😅

Mengarot.. Baby sy lahir, hari kdua kluar wad sy pakai baju kuning,baju dia pn ada juga kuning skit2 .. Kuning tu ttp ada cuma beza tggi atau rendah, xda kena mgena psl wrna.. Alhamdulillah baby sy tu kuning cuma ada dlm 4 hari ja.. Bukan sbb warna ya, cuma kerapkan myusu.. InShaAllah kuning tu akan kurang

Sye xpercaye sgt bende2 mcm ni.. tp bile org tua ckp, sye iya2 kan je tande hormat. Kdg2 je terlepas jgk dari mulut nk sound. 🙊Dekat buku pink ade panduan utk mommy2 pasal jaundice. Klo mommy berdarah O, kebarangkalian anak jaundice mmg tinggi berbanding darah lain. Boleh baca..

Dinding kuning, tirai kuning etc tak menyebabkan baby jaundis. Jaundis berkaitan dengan hati baby dan akan dikumuhkan melalui najis. Sbb tu pentingnya kerapkan menyusu baby. Satu lagi darah ibu. If ibu darah O jaundis baby berkemungkinan tinggi

Kalo boleh elak kan yg berwarna kuning.. pernah terjadi pada baby say Masa ank k 4 suasana dlm rumah berwarna kuning.. tempias pada ank kena sakit kuning hampir 2 mggu.. kadang kata2 org lama n boleh diguna pakai..terpulang nk percaya atau tidak

4y ago

Thank sis

wrna2 yg mcm kuning,oren,coklat2 keee, jgn pkai dlu utk bby sbbyer wrna mcm tu akan bg muka bby tserlah nmpk kuning sis, sy skrg ni tghu masa jee utk anak ke 4, mmg spnjang anak sy bby2 dlm pantang sy xbg wrna mcm ni..Hhehe..