Macam mna nak naik kan Hb ?

Saya tengah susah hati hb makin turun.. sayur dgan buah-buahan dah mkan tapi tak jalan juga.. ubat klinik pun sama 😅 ada tk cara lain untuk naikkan hb? Ada buah-buahan dan sayuran yg cepatkan naik hb atau vitamin ke?.. susah hati hb makin turun🥲

21 Balas

Sama dgn saya hb start turun waktu 17 weeks lpastu maintain la smpai skrg dah 32 weeks main takat 10 lebih je. Makan dah macam2 yg boleh tambahkan zat besi apa smua pon tak jadi😌 Tapi ada satu kali checkup tu waktu 27 weeks saya makan anggur hitam dgn air delima naik hb saya dari 10.2 ke 11.1 … lepastu dia turun balik even maintain je makan buah anggur jadi 10 lebih balik😂 smpai ambik darah 2 kali doktor suruh nak buat anemia studies dia ckp. So far alhamdulillah dia bgtau result iron dan vitamin dalam darah saya tinggi takde masalah. So takde lah kne masukkan ubat drip iron tu. Kalau tidak saya kne masuk ubat tu dalam badan sbb nk hujung2 ni hb low risau nk bersalin nanti. So doktor kata hb saya low mmg bukan sbb ada penyakit ke apa, hanya sbb pregnancy sahaja. Lega la dgar, tapi doktor suruh jgk cuba naikkan paling kurang pon 11 🥰 moga segala urusan ibu2 dipermudahkan Allah SWT amin🤲🏻❤️

Saya pernah ada pengalaman turun hb yg banyak sis.walau masa tu sy banyak ambil sayur&buah²an.tp lepas dapat tahu cara yg betul naikkan hb,saya praktikkan apa yg nurse kkia sy nasihatkan. Saya diberi tablet Duobion,folix asid,iron tablet new obimin(new obimin saya beli kat farmasi)ke empat² biji pil tu dimakan awal pagi semasa perut kosong iaitu sebelum sarapan pagi. Macam saya biasa buat susu anak dlm pukul 3am so saya automatik setiap awal pagi makan 4 biji tablet tu setiap hari.Selepas breakfast saya makan vitamin C yg dibeli di farmasi(caring/watson/dsbnya).Vitamin c makan macam makan gula² sbb rasanya sedap(manis)😅 Minggu lepas hb saya 14.nurse puji kata hb cantik sangat.Sebab itu saya share dgn sis..sharing is caring.Selamat mencuba ya sis.

Saya pun tengah alami situasi yang sama...skrg tgh 19 weeks. saya pun tak pasti berkesan atau tak, kena tggu enxt check up utk tahu berapa hb, tapi saya hanya share apa yang saya iktihar, 1. boleh minum jus delima. kalau saya, jus pati delima tu saya minum cmpur dengan air suam. Minum pagi dan malam. 2. buat dan minum air jus jambu batu. kalau Puan beli air jambu batu merah peel fresh@delite pun boleh, amalkan minum tapi campurkan dengan air suam juga elak gula tinggi. 3. selain sayur, buah2an. Puan boleh makan kerang, hati ayam, daging, daging kambing, pedal, ikan bilis 4. Dan buat masa ni, pihak klinik suruh makan ubat Maltofer 3biji sekali sehari.

2y ago

Makan apa

Cubaa sis try minum jus mamariam, sya amalkan jus mamariam alhamdulillah hb tak pernah drop . Sya minum tu pn tk selalu , kdng ii je, tapi alhamdulillah Selalu cek hb 11 ke atas . Pernah haritu smpai 15 . Nurse pun selalu puji hb cantik jee ..

Vitamin klinik bagi tu boleh makan dengan perut kosong .. atau makan 1 atau 2 jam selepas makan.. ni doc yg pesan dekat sy.. elak ambil vitamin iron bersama susu atau calcium..

sy suggest beli jus mamariam dalam fb tu bgs sgt sume bg ingrediants pn bgs halal😘sy ni ada thalasemia mmg darah lagi kurang so cuba la sume mummy2 to be ye

Cuba mkn peria, buat lah msk apa2 pun, sye dpt info ni pun dri sini, dh try dan mnjd, result 11,12 ok la dri duk 10 & 9 + siap kena hntr sampel najis😂

Boleh makan makanan yg tggi zat besi seperti ayam, ikan, sayur bayam atau buah jambu.. Jika masih sama bacaan kemungkinan IDA..

Makan iberet sis .. tp kne makan 2jam slps makan .. lw time puasa ni pkol10 mlm bru sy mkn 😂.. Alhamdulillah hbxpernah drop

try amalkn pati delima gulsan..boleh search dlm kedai kurma dlm shoppe.. alhamdulillah hb sye da oke