Hb turun,macam mana cara nak cepat naik kan hb🙏

Ibu² saya mnm ubat tambah darah selalu ubat tu klur balik muntah balik kenapa ya,ingin tahu cara² untuk cepat hb naik..buah tembikai,betik boleh naik kan hb tak,saya beli kerang mahal sekrng.apa tah g hati ayam..kalau tempat Korang mungkin murah..tempat saya susah..

29 Balas

saya pon hb drop ,sbb saya alahan teruk masa awal2 pregnant hritu ..lepastu saya amalkan susu ibu mengandung,buah stiap hri 2biji xkesah buah apa ,stop minum tea milo n kopi sebab doc sendiri bgtau smua tu halang nutrisi diserap dgn baik ,pastu sayur bayam n jambu batu saya tak tinggal ,ubat kk bagi makan ikut macam yg di arahkan ..yg penting kafien tolak tepi n gantikan ngan susu cmpur kurma atau susu campur avocado .. telur penting dan ikan kalau xbole beli daging selalu ..sbb saya makan ikan ayam dan telur saja hari2 heheheh

ubt apa tu? awk google mkn utk hb low.. awk pilih sendiri senarai mknn yg murah dn senang beli, contohnya bayam merah. mcm awak ckp hati aym or kerang tu x perlulh nk beli sampai sekilo.. beli utk awk mkn aje.. belilh dlm 1/2 kilo ke, 200g ke pun dh cukup.. x perlu mkn hari2..sbln sekali dua pun ok. 😊 buah boleh try ceri hitam, oren.. delima.. sebiji dua pun ok. ubt try obimin pluz seblum tido.. bykkn berehat..

mcm saya anak first mmg hb low sbb remaja mcm2 cara mkn sme jugk tpi alhmdulilah smua normal..ni ank second hb low doc suggest makan ubat maltofer untuk tmbh hb hnye ade dkt farmasi je sedap makan😍rse coklat..mkn 2 biji sblom sarapan..hb saya alhmdulilah naik elok je..cara makan kunyah/hisap je mmg best makan..satu kotak ade 30 biji RM28 stgh farmasi jual satu kotak RM33...bole beli sepapan RM10.80..

Sy pernah mkn zincofer time 1st trimester..dgn keadaan alahan teruk sgt masa tu..mmg tak dpt nak telan. Next checkup sy bgtau dgn nurse & doc, diorg gantikan dengan Iberet. Lepas consume Iberet syukur HB naik cantik. Last month check 12.6.. dari 11. Sy amal kan Jambu Batu, time makan Iberet sy minum dgn air sunquick tanpa gula. Mkn ubat 2 jam selepas makan malam & mkn ubat sebelum tidur.

Saya makan ubat iberet minum dengan sunquick. Sunquick tu letak sikitt saja. Bulat macam duit 5/10sen. Then Kacau dengan air. Alhamdulillah hb saya 13.3 masa checkup 13minggu. Petua dari nurse kk masa saya pregnant anak pertama. Sekarang saya pregnant anak kedua dan masih amalkannya. Memang menjadi. In shaa Allah.

kena consult dgn doc blik. ubat sstgh org x sesuai. yg ambik 4serangkai tu blh tukar obimin/zincofer tp ikut kesesuai jugak. ambil la mknn yg daging merah masak dan bayam. research sikit mknn yg tinggi iron dan blh tmbh darah. mcm sy hb stabil maybe sbb dari awal dh mnum susu kambing, mkn kurma dan madu

Sy hb dari 12 drop 11 drop 9. Then sy mkn zincofer mlm sbelum tido(pastikan 2 jam dah lepas dinner) then awal pagi sy mkn lagi zincofer kul 6pagi sbb sy nak brekfes kul 8 🤣 pastu ulang2 la tiap hari, and kurangkan kaffein. Last checkup hb naik 11.7 dari 9

2y ago

byk kn mkn jambu batu dgn delima sis

Saya pon hb low dari buat buku sampai kandungan dh masuk 6 bln...mcm2 saya mkan pon x berkesan...ubat doc bagi dh 2 kali tukar...yg nie saya mkan ubat Maltofer..doc saran kn 1 hari 2 biji pagi dan mlm... Hb dari 10.2 turun terus ke 9.1 Nie saya pregnat yg ke 4

2y ago

Saya da pergi cek up sangobion x serasi dgn saya hb turun lgi smpai 7 . Nie nak xnak kena makan iberet . Wlupun mkn iberet Akan rasa nk pitam Terpaksa dri kena cucuk bontot. Org Kata bertahun sakit . Sya ubat semua beli kat farmasi . Sbb cek up swasta .

Baru semalam check up kt kk doc puji bacaan hb sgt cantik dah makin naik.. tp mmg dari trimester pertama bacaan saya 11.. cuma makin naik 11.7 , 11.9 .. Takde makan apa pun, rasanya zincofer yg kk bg tu kot yg membantu. Sebiji sehari. Tu je makan.

Buah pisang dengan avocado boleh tambah darah sis. Banyakkan juga buah oren untuk penyerapan nutrien. Makan sayur banyak macam bayam broccoli. Daging merah dan telur sumber protein boleh tambah darah juga.