Cara nk naikkan hb??

Hello mommies... Ada tk lagi cara tuk menaikkn hb selain makan buah buahan, sayur sayuran dan vitamin??? #seriusnanya #ingintahu #firstmom

20 Balas

sis boleh try mkm ubat tambah darah apa² jnis dngn air limau kasturi kompom naik cepat....😆cya sblm ni mkn ubat yg kk bg tpi smua muntah dn pening...mkn moltofer beli kt farmasi oky dlm 6_7 bln naik tpi msuk 8 turun blik mkn moltofer 2 biji sehari naik pun sikit mungkin sbp baby prlu hb yg bnyk jdi hb cya turun blik² jumpa doktor 2 minggu skli gara² hb xnaik²...dlm dua minggu doktor bg pluang klo xnaik jga kna cucuk tambah darah...sja lr try² mkn moltofer dngm air limau kasturi msa smpai cekup naik da ke 11...sblm ni prnh try jus sunquick tpi xjalan da mkn buahan sayuran hijau hti ayam da sma ja xnaik nsib brjaya dngn air limau kasturi😋

Ikut dr pengalaman sy since dr pregnant anak yg pertama, lepas solat subuh, sy terus mkn obimin bersama air Sunquick oren atau blackcurrant time perut kosong.. After 2 hours ataupn siang sikit tu boleh la breakfast mcm biasa.. Mkn cereals dgn susu atau apa2 produk tenusu.. Jauhi air bercaffien.. Utk snack, boleh mkn jambu batu, oren sunkist, buah naga merah atau apa2 buah yg tinggi vit c.. Mkn kekacang mcm badam, pistachio, gajus sbg kudapan.. Mknan berkhasiat pn kena seimbang.. Mlm sebelum tidur, boleh minum susu badam segelas.. In sha Allah hb maintain cantik... Sy hb xpernah bwh drp 11.. Cubalah mana2 dr tips sy ni 😁🥰

2y ago

Kenapa x boleh? Sy dh lama amalkan mcmtu.. Hehe.. Malah ubat tu lebih cpt diserap sbb diambil bersama vit c n dlm keadaan perut kosong.. Boleh je nk mkn ubat selepas mkn.. Tp after 2 hours la.. Xde masalah..

Saya selalu breakfast perut kosong, sanquick dengan obimin. Pastu tengahhari baru makan produk tenusu. Coklat ataupun cheese. Jarakkan 2 jam lepas makan ubat tu. Alhamdulillah okay je cuma coffee betul2 pantang la. Nurse pun tak percaya hb saya okay sebab saya ada anemia. Tiap2 malam minum susu HL sebab ada folic acid dalam tu

makan kerang ke hati ayam ke . kurangkan makanan yang boleh menyebabkan penyerapan nutrisi tu menjadi berkurang macam minuman berkafein . pastu, kalau puan makan vitamin iberet ke obimin, ambik malam before tidur sebab kita dah tak makan apa² dah and vitamin tu dapat membantu kita dalam penyerapan nutrisi :)

minum jus delima, horlick, jarakkan 2 jam utk mkn/minum produk tenusu dgn nasi/buah²an... mkn kcg kuda, jambu batu, buah naga putih, delima, bayam merah, bym hijau, kangkung, brokoli, daging lembu/kambing... teh/kopi/milo jgn minum sminggu sebelum checkup, bykkan minum air mineral...

Try buah naga merah or jambu batu dgn sayur bayam. Kalau ubat, Sebelum ni sy try iron tablet yg kk bagi tapi sy cirit, pastu try maltofer dgn sangobion pun hb tak naik.. Skrg saya makan zincofer haematinic, brand ni je yg sesuai dgn sy n hb naik cantik.

hello mom..ini pengalaman sy sendiri. .mom boleh Cuba bt bubur kacang2 an..kacang merah Ir kacang hijau .di rebus bersama dgn gula Melaka,tp jgn tambah kan santan ya.. sy amal kan selama seminggu..mkn sikit2 sebagai cemilan.. insyaallah HB jd cantik..

Saya setiap kali makan ubat minum dgn air sunquick oren tapi jgn letak gula…pastu makan sayur bayam,kerang dgn hati ayam..buah saya makan jambu batu..terus hb saya jdi cntik

puan blh jus ni..sya sendiri amal minum..alhamdulillah hb ok..misi pun ckp dkt sya teruskan mkn sbb dlm isi kandungan mmg baik untk ibu hamil..

Dging,ayam,buah naga,bayam,hati ayam semua ni boleh membantu.haritu sy mkn sebuah buah naga esok nya hb cantik gila😂😂😂